Kasık fıtığı,

Kasık fıtığı,

Sporcu fıtığı veya diğer adıyla kasık fıtığı nedir?
 
Kasık fıtığı diğer adıyla sporcu fıtığı denilen fıtığı, Prof. Dr. Hasan Taşçı karın içerisinde dikdörtgen şeklinde bir boşluk olduğunu karın içerisindeki basınç arttığı zaman, dikdörtgen şeklindeki açık alandan karın zarı ittirilerek dışarıya bombeleşme oluştuğunu ve bu bombeleşmeye fıtık adı verildiğini belirtiyor. Taşçı, “ sporcuların karın içi basınçları spor yapmayan insanlardan fazladır. Örneğin arabaların lastiğini belli bir basınçla şişirirsin ama bazı lastikler daha fazla basınç gerektirir. Karın içi basıncı fazla olduğunda, karın içerisinin dışarıya taştığı zayıf noktalar vardır. Bu durum erkeklerde özellikle kasıklarda gözükür ” şeklinde belirtiyor.

Sporcularda bombeleşme durumu olmuyor iç taraftaki ağız da açılmıyor ama dışarıya doğru hafif bir çıkıntı oluşuyor. Bu duruma da sporcunun kasık fıtığı diyoruz. Nokta fıtığı adı da kullanılmaktadır. Sporcunun fıtığı ise küçüktür. Dokunarak hissedemiyoruz. Karın içerisindeki basıncı arttırdığımız zaman o bezeyi ve fıtığı görebiliyoruz. 

Sporcu fıtığı olan bir futbolcu veya sporcu, belirli bir süre efor sarf etmeye devam edebilir. Genellikle futbolcular ortalama 45–50 dakika oynamaya devam eder. Bu süre zarfında herhangi bir sorun oluşmaz fakat geçen 50 dakikanın ardından futbolcu kasığına saplanan ani bir ağrı ile durmak ve dinlenmek zorunda kalır. Sırt üstü yatıp biraz dinlendikten sonra bu ani saplanan ağrı geçer. Bir futbolcu 90 dakika topunu oynayamıyorsa, son 15–20 dakika da kasığına saplanan fakat sonradan dinlenerek kaybolan bir ağrı saplanıyorsa, sporcu fıtığı veya diğer adıyla kasık fıtığıdır diyebiliriz.
 
Sporcu fıtığının ve normal kasık fıtığının tedavisi nasıl gerçekleştiriliyor?
 
Sporcu fıtığı, normal cerrahi teknik ile tedavi edilmeyen bir hastalık. Kasık fıtığı ameliyatı her cerrahın yaptığı bir operasyondur ama sporcu fıtığında yetişkinlerde uyguladığımız tekniği uygulamamız gerekiyor.

Normal kasık fıtığında, kasığa doğru uzanan bir kese vardır. Biz bu keseyi dibinden bağlıyoruz ardından kasık kanalının arka duvarını hastanın kendi kas çeperindeki dokular arasında dikiş yapıyoruz. Adaleyi, kasığa yaklaştırıyoruz. Bu yöntem fıtık tedavisinin en klasik şeklidir. Bir diğer yöntem ise, gerilimsiz yani gerdirmeden yama tedavisidir. Tüle benzeyen, vücudun reddetmediği bir yama vasıtasıyla oradaki boşluğu kapatıyoruz. Birinci teknikte kasığı adaleye sıkıştırıyorsunuz ve bir gerginlik oluşuyor. İlk yöntemin dezavantajı tedavinin ardından hastalığın nüks etme olasılığının yüksek olmasıdır.

Futbolculardaki ameliyatta, fıtık kesesini bağlıyoruz ve iç halkayı daraltıyoruz. Hastanın kaslarına hiç dokunmuyoruz. Çok küçük bir kesik açarak bu işlemi tamamlıyoruz.
 
Tedavinin ardından hastanın normal hayatına dönmesi ne kadar zaman alır?
 
Hasta hemen ertesi gün ayağa kalkıp rahatlıkla yürüyebilir. İlk bir hafta bütün güncel işlerini yapabilir. Biz kesinlikle hastamızın hareketlerini sınırlandırmıyoruz. İkinci haftadan sonra da rutin hayatına devam edebilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hasan Taşçı

Prof. Dr. Hasan TAŞÇI, 1950 yılında Rize’de doğmuştur. Lise öğrenimini 19 Mayıs Lisesi’nde bitirmesinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1976 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1976-1979 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Kürsüsü'nde asistan olarak görev yapmış ve 1979 yılında Morfoloji Uzmanı olmuştur. Genel Cerrahi ihtisasını ise 1979-1984 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Edirne Tıp Fakültesi’nde (1 sene) yapmıştır. 1984-1986 yılları arasında askerlik vazifesini Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde yerine getirmiş olan Prof. Dr. Hasan TAŞÇI, buradaki görevi esnasında tıp fakültesi ve Yüksek Hemşirelik Okullarının Anatomi Teorik ve Pratik derslerini yürütmüştür. 1986 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
Prof. Dr. Hasan Taşçı
Prof. Dr. Hasan Taşçı
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube