Karın ağrısı çocuk

Karın ağrısı çocuk

Çocukluk döneminde karın ağrısı bir çok nedenle karşımıza çıkabilen ve sıklıkla rastlanabilen şikayetlerden biridir.  Fizik muayene ve laboratuar incelemeleri ile olguların %10’una yakın olan kısmında organik nedenli tanı konabilirken, akut ağrıların % 4-5’inde operasyon gerekebilir.  Özellikle ani başlayan olgularda çocuk cerrahisi tarafından değerlendirilmek önem taşır.

Çocukluk, yenidoğan döneminde ergenliğe kadar olan geniş bir perspektifi içerdiği için her yaşta karın ağrısına yaklaşım ile ilgili olarak farklı değerlendirmeler yapmak gerekir.  Yaş, karın ağrısının başlama şekli, ne kadar süredir olduğu, ilaç kullanımı, yan bulgular gibi bir çok parametre beraber değerlendirilerek karın ağrılarına tanı konur. Tecrübeli bir çocuk cerrahı karın ağrısına yaklaşımda, çocuğun ruhuna, zarar görmemesine, incitilmemesine önem verdiği için, genellikle ilk muayene sonrasında  karın ağrısının cerrahi olup olmadığına karar verebilir.

Erken bebeklik döneminde hava yutulması ve gaza bağlı olarak oluşan karın ağrıları sıktır. Daha sonra kabızlığa olarak bağlı olan karın ağrıları daha ön plana çıkmaya başlar. İlk bir yılda özellikle erkek çocuklarda idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen karın ağrıları da sıktır.

2-3 yaşında sonra kreş eğitiminin başlaması ile birlikte daha fazla enfeksiyona yakalanan çocuklarda da karın ağrısı sık rastlanan bulgulardan biridir. Burada karın içinde bezelerin şişmesi ile birlikte yoğun ağrılar olabilir. Bu ağrılar cerrahi olmasa da nadiren cerrahi sonuçlara yol açabilir. Bu dönemde beslenme eğitimini tam alamayan, kabızlığı olan  çocuklarda karın ağrısı sıktır.  Ancak 4 yaş altında karın ağrılarında organik nedenler olması ihtimali daha fazladır.

Fonksiyonel karın ağrıları 5 yaştan sonra 15 yaşa kadar, çocukların ayda bir kez aktivitelerini kısıtlayacak hale getiren ve genellikle organik olarak tanı konamayan ağrılardır.  10-12 yaşında kız çocuklarında daha sık görülür. Karın ağrısında cinsiyette önemli bir faktördür. Erken çocukluk ya da ergenliğe geçiş döneminde kız çocuklarda over ve rahim kaynaklı ağrılar olabilir.

Genel olarak değerlendirmek gerekirse, ishal ya da idrar yolları kaynaklı ağrılar ani ve şiddetlidir. Apandisit gibi cerrahi gerektirebilen ağrılarda genelikle tablo  yavaş yavaş oturur ve ağrı gittikçe artar. Bu durum karın içinde enfeksiyon bulgularına yol açtığı çocuklar hareket edemezler ve sessizdirler. Eşlik eden öksürük varsa akciğerlerin mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Akciğer ya da üriner sistemi ilgilendiren ağrılarda karın ağrısı gibi karşımıza çıkabilirler.

Karın ağrısı çocukluk çağında mutlaka özenle yaklaşılması ve bu özeni gösterebilen doktorlar tarafından, tedavisinin yapılması gereken bir rahatsızlıktır. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hakkı İrgil

Op.. Dr. Hakkı İRGİL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994-2000 yılları arasında SSK izmir Tepecik Eğitim Hastanesi'nde yapmış ve Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2000-2007 yılları arasında SSK Antalya Bölge Hastanesi'nde, 2007-2013 yılları arasında ise Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde Çocuk Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapmış olan Op.. Dr. Hakkı İRGİL, 2013 yılında ise Medstar Antalya ve Medstar Topçular Hastanesi'nde Çocuk Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapmaya başlamış olan Op.. Dr. Hakkı İRGİL, mesleki çalışmalarına günümüzde de Özel Medstar Topçular Hastanesi'nde devam etmeltedir.

Etiketler
Kabızlık ve fissür
Op. Dr. Hakkı İrgil
Op. Dr. Hakkı İrgil
Antalya - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube