Kanserde meme kaybı tarihe karışıyor

Kanserde meme kaybı tarihe karışıyor

Kadınların korkulu rüyası meme kanserinde, çoğu kez hastalık kadar yıpratıcı olan meme kaybı tarihe karışıyor ; meme koruyucu cerrahi yöntemiyle meme kanserinin, memenin tamamı alınmadan tedavi edilebiiyor.

Kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer alan meme kanseri, günümüzde her 8 kadından 1’inin sağlığını tehdit ediyor. En az hastalık kadar yıpratıcı olan bir başka şey ise meme kaybı. Ancak meme kanserinin cerrahi tedavisindeki gelişmeler, kadınlara umut ışığı oldu. Memenin tamamının alınmasına alternatif olarak uyguladığımız "meme koruyucu cerrahi" yöntemi ile meme kanserini başarılı bir şekilde tedavi ediyoruz. Meme koruyucu cerrahinin yapılıp yapılamayacağına öncelikle hastanın klinik özelliklerine, daha sonra hastanın kişisel tercihine bakılarak karar verildiğini ifade etti.

Hem psikolojik, hem fiziki açıdan artı sağlıyor

Meme koruyucu ameliyat uygun hastalara yapılması halinde kozmetik, psikolojik ve fiziki açıdan önemli artılar sağlıyor. Bu ameliyat esnasında tümör tamamen çıkarılıyor ve memede kalan sağlam dokular ise mümkün olduğunca yerinde bırakılıyor ayrıca ameliyat sırasında koltuk altı lenf bezleri de kontrol ediliyor ve gerekirse temizleniyor. Cerrahi müdahalelerde, ameliyat bitiminde dokuda görülür kanser hücresinin kalmaması amaçlanıyor. Ancak bu şekilde kanserin kısa zamanda yeniden nüksetme riski çok aza inebiliyor. Aynı zamanda bu ameliyatı olan hastalar birkaç gün içinde fiziksel olarak da normal hayatlarına devam edebilecek duruma geliyorlar.

Meme koruyucu cerrahi her hastaya uygulanmıyor!

Bütün bu cerrahi girişimler sonrası hem meme üzerindeki hem de koltuk altındaki kesi izleri oldukça küçük ve estetik olarak rahatsızlık verecek bir görüntü oluşturmuyor. Aynı zamanda bu ameliyat yönteminden sonra kanser hücresi kalma riskini en aza indirmek için; mutlaka radyoterapi (ışın tedavisi) yapılması gerekiyor. Tedavi şekline karar verirken, meme koruyucu cerrahisinin uygulanmaması gereken durumları göz önünde bulundurmak şart. Örneğin; hasta hamileyse, göğüs bölgesine daha önceden ışın tedavisi uygulanmışsa, tümörün büyüklüğüyle memenin büyüklüğü uyumsuzsa veya memenin farklı bölgelerinde birden fazla tümör mevcutsa meme koruyucu cerrahi doğru bir yöntem değil. Ne yazık ki bazı hastalarımız halen meme koruyucu cerrahi ameliyatının deneme aşamasında olduğunu düşünüyor. Bu sebeple meme koruyucu cerrahiyi kabul etmiyor. Ama unutmamak gerekiyor ki meme kanseri cerrahisinde uygun hastalarda memenin tamamının alınmasıyla, meme koruyucu cerrahinin sağlık açısından bir farkı bulunmuyor.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bilgehan Çağdaş Sonbahar

Op. Dr. Bilgehan Çağdaş SONBAHAR, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı üniversitenin Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda yaparak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

Üst Gastrointestinal Sistem Endoskopisi ve Kolonoskopi ve Periferik Vasküler Cerrahisi (Damar Cerrahisi) eğitimi gibi bir çok eğitim programına katılmış olan Op. Dr. Bilgehan Çağdaş SONBAHAR, mesleki çalışmalarına Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Meme koruyucu cerrahi
Op. Dr. Bilgehan Çağdaş Sonbahar
Op. Dr. Bilgehan Çağdaş Sonbahar
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube