Kanal tedavisi dişlerin ömrünü uzatır mı?

Kanal tedavisi dişlerin ömrünü uzatır mı?

Diş tedavilerinin en korkulanlarından biri olan kanal tedavisi ile dişlerimizi çekime gerek duymadan ağızda uzun yollar tutmak mümkün.

Tabii öncelikle kanal tedavisi nedir, hangi hallerde yapılması gereklidir, nasıl yapılır gibi soruların cevabını bilmemiz gerekmektedir.

Dişlerde oluşan çatlak ve kırıklar, çürükler, yanlış tedavi süreçleri, yanlış yapılan restorasyonlar sonucu dişte bulunan sinirler ve damarların canlılığını yitirmesi sonucu dişin kanallarında bulunan sinirlerin temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve kanal dolgu maddeleri ile doldurulmasına kanal tedavisi adı verilir.

Kanal tedavisi; çok derin çürüklerde, travma ya da kırıklar sonucunda pulpanın (dişin içerisindeki sinir doku) hasar gördüğü durumlarda, ileri derecede aşınma sonucu oluşan hassasiyetin giderilmesinde, dişin kök yüzeyinin açığa çıktığı ve dişlerde mobilite (sallanma) görülmeye başlanan diş eti rahatsızlıklarında, ortodontik tedavi sonucunda dişe gelen kuvvetler sonucu diş canlılığını yitirdiğinde ve protetik işlemlerde kronların(kaplamaların) altındaki dişlerde gerekli görüldüğü durumlarda uygulanmaktadır.

Dişin içinde hasar görmüş sinir dokusu zaman içinde tedavi edilmezse bakteri birikimi oluşup artacak ve iltihabın diş kökünü içinde bulunduran kemik dokuya yayılmasına sebep olacaktır. Kemik dokusuna yayılan iltihap, tedavi edilmediği takdirde abse oluşumuna sebep olabilir; şişlik ve ağrı ile seyreden semptomlar sonucunda diş çekime kadar gidebilir. Böyle durumlarda, en kısa zamanda kanal tedavisi yapılmalıdır.

Kanal tedavisi esnasında dişin içerisindeki zarar görmüş sinir dokular çıkartılır, kanaldan uzaklaştırılır. Kanal tedavisi aşamalarını sıralandırmak gerekirse; anestezi, çürüğün temizlenmesi ve sinir dokuya ulaşılması; sinirin çıkartılması, kök kanalının şekillendirilmesi ve dezenfekte edilmesi, son olarak da kanalın ağız sıvılarından ve dokularından izole olduğuna emin olarak doldurulması şeklinde bi sıralama kısaca bizi bilgilendirir.

Kanal tedavisi tek seansta bitirilebildiği gibi; vakaya göre değişmekle beraber 2-3 seans sürdüğü durumlar da gözlenmektedir.

Kanal tedavisi yapılırken seanslar arasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Diş seans aralarında geçici dolgu ile restore edildiğinden hasta seanslar arasında tedavi bitene kadar kuruyemiş, çerez gibi sert gıdalar ile sakız, lokum gibi yapışma özelliği olan gıdalardan uzak durmalıdır.

Kanal tedavisi; vital(canlı) bir dişe yapılabileceği gibi, enfekte olmuş veya daha önce kanal tedavisi yapılmasına rağmen tekrar enfekte olarak nüks gösteren dişlerde de uygulanabilir.

Diş hekimliğinde bizim doktor olarak üzerimize düşen en önemli görevlerden biri dişi mümkün olan en fazla sürede canlı tutmak; tutamıyorsak da kanal tedavisi ile diş kökünün ağızda kalmasını sağlamaktır. Bu gayret içerisinde de bize en önemli desteği kanal tedavisi sağlamaktadır. Böylelikle hastalarımızın, kendi diş köklerinden maksimum süre ile fayda alabilmesini sağlamış oluyoruz. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. A. Doğan Bircan

Dt. Abdullah Doğan BİRCAN, 1985 yılında Ankara'da doğmuştur. Çankaya Milli Piyango Anadolu Lisesi'ni bitirdikten sonra Ankara Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde başladığı lisans eğitimini 2008 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

2008 yılında mezun olması itibariyle pek çok farklı klinikte diş hekimi olarak görev yapmıştır. 2014 yılında ise kendi ağız ve diş sağlığı kliniğini açmış olan Dt. Abdullah Doğan BİRCAN, İstanbul - Kadıköy'de hizmet veren kliniğinde hastalarını kabul etmektedir.

Dt. Abdullah Doğan BİRCAN, Mesleği ile ilgili olarak başta diş implanlatı, diş hekimliğinde dermal dolgu ve diş hekimliğinde botoks konuları olmak üzere çeşitli eğitim ve kongrelere katılmış olup halen bu kongreleri yakından takip etmektedir. Ayrıca kendisi iyi derecede ingilizce bilmektedir.

Etiketler
Kanal tedavisi hakkında
Dt. A. Doğan Bircan
Dt. A. Doğan Bircan
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube