Kalp hastalarında cinsel yaşam

Kalp hastalarında cinsel yaşam

Kalp hastalarında cinsel yaşam etkilenir mi?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Cinsel aktivite hem ruhsal hem de fiziksel açıdan oldukça faydalıdır. Kalp hastalarında yavaş tempolu bir koşu egzersizinin faydasını (hatta daha fazlasını) kısmen sağlayabilir. Maalesef, kalp hastalında cinsel sorunlar çok sıktır. Sertleşme sorunu veya cinsel isteksizlik şeklinde sorunlara oldukça sık rastlamaktayız. Hastalar bu sorunlarını genellikle kardiyologlarına iletmez. Bu nedenle de burada doktora çok iş düşmekte, bu konuda hastayı dikkatlice sorgulamak gerekmektedir.

Sertleşme sorunu çoğu durumlarda damarsal kökenlidir. Penise giden damarlardaki bozulmaya bağlı yeterli basınç oluşmamakta ve sertleşmede azalma olmaktadır. Aslında bakarsınız sertleşme sorunu 3-4 yıl içinde kalp krizi riskini de artırmaktadır. Bu nedenle sertleşme sorunu olan erkeklerin kalp damarları açısından da kontrol edilmesinde fayda vardır.

Sertleşme sorunun diğer önemli bir nedeni de kalp hastası olduğunu bilen kişilerde yaşanan endişe korku ve depresyondur. Kalp krizi sonrası, bypass sonrası, kapak değişimi gibi önemli ameliyatlar sonrası depresyon oldukça sıktır. Kalp hastalarında hangi durumlarda cinsel yaşam risklidir? Cinsel aktivite sırasında kalp hızı en fazla 130 ‘a çıkmaktadır. Kan basıncı da en fazla 170 civarına kadar çıkmaktadır. Normal bir cinsel aktivite ortalama 2 kat merdiven çıkmak kadar efora eşittir. Efor testi ile bunu kolayca anlamamız mümkündür.

Yabancı bir partner, aşır yemek sonrası, aşırı alkol alımı sonrası kalp hızı ve kan basıncı bu değerlerin üzerine çıkabilir. Bu nedenle kalp hastalarının bu riskli durumlardan kaçınması önemlidir. Cinsel birleşme sırasında pozisyonun çok ta önemi çoktur. Aşırı yorulma yaratan pozisyondan kaçınmakta fayda var.

Kalp krizinden ne kadar sonra cinsel hayata dönülebilir?

Sorunsuz bir kalp krizinden 1 hafta sonra efor testi yapılarak cinsel hayata dönülebilir. Cinsel aktivite iki kat merdiveni çıkmaya eş değer bir aktivitedir. (3-5 METS) efor testi sırasında diğer parametrelerle beraber hastanın hangi aktiviteleri sorunsuz yapabileceğini de öngörmemiz olanaklı olmaktadır. Hasta da komplikasyonlu bir kalp krizi olmuşsa sorunlar giderilinceye kadar cinsel yaşamı askıya almak gerekir. Burada doktorun kararı önemlidir. Bypass ameliyatından ne kadar sonra cinsel hayata dönülebilir? Normal ve sorunsuz bir bypass ameliyatından sonra 6-8 hafta sonra, sternum (hançer kemiği) tam iyileştiyse cinsel hayata dönülebilir.

Kalp anjiyosu, Balon, stent işlemlerinden ne kadar sonra cinsel hayata dönülebilir?

Kalp anjiyosu kasıktan yapıldıysa buranın tam iyileşmesini birkaç gün beklemek yerinde olur. Son zamanlarda artık hastaların çoğunda el bileğinden anjiyo yapmaktayız, bu durumlarda eğer balon, stent işlemi yapılmadıysa ara vermeye gerek yoktur.

Kalp yetmezliği hastalarında cinsel yaşam nasıl olmalıdır?

En fazla cinsel sorunlar kalp yetmezliği hastalarında görülür. İlginç olarak cinsel yaşam sorunlarına en fazla yardım talep eden ve bu sorunu en çok önemseyen grup bunlardır. Kalp yetmezliği hastaları eğer iki katı dinlenmeden çıkılabiliyorsa cinsel yaşam kısıtlamasına gerek yoktur. Nefes darlığı en küçük basit işlerde bile olan gruplarda ise kalp yetmezliğininin kontrol edilmesine kadar cinsel yaşama ara verilmesi gerekir.

Doğuştan kalp hastalığı olanlarda cinsel yaşam nasıl olmalıdır?

Doğuştan kalp hastalarının çoğunda cinsel yaşam risk teşkil etmez. Diğerlerinde olduğu gibi Burada da 2 kat merdiven kuralı geçerlidir. Eğer bu düzey egzersizi sorunsuz yapabiliyorlarsa cinsel yaşam da sorunsuzdur. Aksi takdirde ilaçlarla durum stabilize edilmeli sonra cinsel hayata geçilebilir. Bazı doğuştan kalp hastalığı olan genetik danışma yapılmasında fayda vardır. Gebelik ve doğumun riskli olacağı düşünülüyorsa gebelik önleme yöntemleri doktorla tartışılmalıdır.

Kalp ritim problemlerinde cinsel yaşam nasıl olmalıdır?

Cinsel aktivite çok çok nadir bazı durumlar haricinde ritim problemlerine yol açmaz. Aksine efor testi ile artan bazı ekstrasistollerin cinsel aktivite sırasında artmadığına dair yayınlar vardır.

Pil hastalarında cinsel yaşam 2 kat merdiven kriterine göre kara verilebilir. Bu düzeyde eforu rahat yapabiliyorsa cinsel aktivitede de sorun yoktur.

ICD dediğimiz şok veren pil cihazlarında da aynı kriterler geçerlidir. Şok sayısında cinsel aktivite sırasında artış olmamaktadır. Ayrıca şok verilen kişinin eşi de şoku hissetmez, bu konuda kaygılanmasına gerek yoktur.

Sertleşme sorununda kullanılabilecek ilaçların riski nedir?

Sertleşme sorununda PDE5 inhibitörleri dediğimiz Sildenafil, Tadalafil ,Vardenafil vs grubu ilaçlar kullanılabilir. Bu tür ilaçlar toplum tarafından sanıldığının aksine güvenilir ilaçlardır. İlaçlarla beraber olan cinsel aktivite sonrası bildirilen nadir vakaların hemen hepsinde aşırı alkol kullanımı, sıra dışı ve yabancı genç partnerlerle ilişki sonrası olmuştur. Ayrıca önemli bir noktada bu ilaçların asla nitrat türevi dediğimiz ilaçlarla birlikte kullanılmaması gerektiğidir. Bu ilaçların kısa etkili sildenafil ile arasında en az 24 saat ara, uzun etkili olanlar  ile arasında en az 48 saat aranın olmasıdır. Bu tür ilaçlar kullanılacaksa en güvenilir yaklaşım doktorla konuşmalı ve bir efor testi yapılmasıdır. Cinsel aktivite sırasında göğüs ağrısı olursa dilaltı isordil gibi nitrat türevi ilaçların kesinlikle alınmaması da çok önemlidir. Ayrıca tansiyon veya prostat büyümesi için kullanılan alfa bloker dediğimiz gruptan ilaçlar da sertleşmeyi artıran ilaçlarla etkileşime girebilir ve aşırı tansiyon düşüklüğüne yol açabilir. Bu tür ilaçlarla beraber kullanılacaksa kısa etkili ilaçlar tercih edilmeli ve iki ilaç arasında en az 4 saat ara bırakılmadır.

Bitkisel ilaçların kullanımı güvenilir mi?

Piyasada pek çok cinsel gücü artırdığını ileri süren bitkisel ilaç satılmaktadır. Bu ilaçlar tarım bakanlığı onayı ile piyasaya sürülmektedir. Bir tüketici derneği ile birlikte yaptırdığımız analizde bunların pek çoğunda sildenafil’in (medikal sertleşme için kullanılan ilaçların etken maddesi) kontrolsüz bir şekilde konulduğuna tanık olduk. Bu ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerekir. Son derece tehlikeli olabilir. Sağlık bakanlığının bu ilaçları kesinlikle yasaklaması gerekir.

Hangi tür kalp ilaçları daha çok sertleşme sorununa yol açar ?

Tiazid grubu idrar söktürücüleri ve beta blokerler sertleşme sorunlarına nadiren yol açabilir. Son yıllarda yapılan bir çalışma aslında bu ilişkinin sanıldığı kadar fazla olmadığını ileri sürmektedir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Gençbay

Prof.Dr Murat GENÇBAY 01 Mayıs 1965 tarihinde Karaman'da doğdu. Tıp eğitimini  Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak 1990 yılında mezun oldu. İhtisasınını Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi 1991-1995 tarihleri arasında yapmıştır. 1995-2003 yılları arası Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi’nde Başasistan olarak hizmet vermiştir.1999 yılında Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi’nde Doçent Dr. ünvanı, 5 eylül 2013 yılında Kemerburgaz Üniversitesi'nde Profesörlük ünvanını almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında,1991-2003 yılları arasında Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi'nde, 2001-2008 (2001-2003 arası yarızaman, sonrası tamgün) İstanbul 29 Mayıs Hastanesi'nde, 2008- 2016 Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof.Dr Murat GENÇBAY, mesleki çalışmalarına Özel Bahçelievler Medicana ...

Etiketler
Cinsel yaşam
Prof. Dr. Murat Gençbay
Prof. Dr. Murat Gençbay
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube