Kalp ameliyatı sonrası yatış şekli

Kalp ameliyatı sonrası yatış şekli

Özellikle açık kalp ameliyatları sonrası hastaların 6 hafta boyunca belli bir disiplinle hareket etmesini önermekteyiz. Beslenme alışkanlıklarından vücut hareketlerine kadar belli kurallar çerçevesinde davranmaları hastalarımızın lehinedir.

Açık kalp ameliyatları sonrası önerdiğimiz yatış pozisyonu; yarı oturur, sırt üstü yatış pozisyonudur. Açık kalp ameliyatı olanlarda göğüs kemikleri iyileşene kadar bu pozisyon önerilmektedir.

Yan yatış pozisyonları göğüs kemiğinin iyileşmesini geciktirir. Yükün dengesiz dağılımına bağlı olarak, özel yöntemlerle birbirine tutturulan göğüs kemikleri yerinden oynar. Bu durumda hastada çeşitli enfeksiyonlar gelişir. Göğüs kemiği ayrılma riski doğar. Bu durumda ise hastanın yeniden ameliyat edilmesi ve göğüs kemiğinin yeniden dikilmesi gerekebilmektedir.

Yarı oturur pozisyonda yatan hastalarımızda solunum fonksiyonları da daha düzgün çalışmaktadır. Akciğerin kısa zamanda toparlanabilmesine de katkıda bulunur. Yarı oturur, sırtüstü pozisyonda akciğer sekresyonları daha rahat atılabilmektedir.

Açık kalp ameliyatı sonrası yatış pozisyonu zorunluluktur. Bir seçim değildir.

Ameliyat olmuş hastaların hem yatış pozisyonlarına hem de hareket ederken vücut dengesine özen göstermeleri gerekir. Yatağa yatarken ve yataktan kalkarken, iki koldan aynı oranda destek almaları gerekir. Tek kola fazla yük bindirmek yine göğüs kemiğinin zedelenmesine yol açabilmektedir.

Hasta tamamen düz bir sırtüstü pozisyonda da yatmamalıdır. Bunun da tıpkı yan yatış pozisyonları gibi komplikasyonları vardır. Hastanın sırtı 2-3 yastıkla desteklenerek yatırılması uygundur.

Yatak elemanları seçiminde teri emen pamuk, keten gibi lifli çarşaflar, kılıflar tercih edilmelidir.

Sağlıklı günler dilerim.

Doç.Dr.A.Faruk HÖKENEK
Kalp ve Damar Cerrahisi

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Faruk Hökenek

Doç. Dr. Faruk Hökenek, 1970 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Dr. Hökenek, 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Kalp ve Damar Cerrahisi üzerine olan ihtisasını öğretim üyeleri: Prof. Dr. Ertan Onursal, Prof. Dr. Aydın Kargı, Prof Dr. Enver Dayıoğlu, Prof Dr. Emin Tireli, Doç Dr. Ufuk Alpagut öncülüğünde doğumsal, erişkin kalp ameliyatları ve damar ameliyatlarında bulunarak İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda tamamladı. Uzmanlığını almasının ardından 2001 yılında İstanbul Memorial Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi departmanında göreve başlayan Dr. Hökenek, aktif olarak erişkin ve doğumsal kalp cerrahisi ameliyatlarında Doç. Dr. Barbaros Kınoğlu başkanlığındaki e ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kalp ameliyatı sonrası enfeksiyon
Prof. Dr. Faruk Hökenek
Prof. Dr. Faruk Hökenek
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube