Kafa travmaları nedenleri

Kafa travmaları nedenleri

KAFA TRAVMALARI

Herhangi bir kaza, düşme, darbe ya da benzeri durumda başın yaralanması durumuna “kafa travması” denir. Travma durumunun önemi başın aldığı darbenin şekline göre değişkenlik gösterir. Her kafa travması çok ciddi sorunlar yaratmasa da bazı durumlarda uzun süreli ve komplike bir tedavi süreci gerekebilir. Kafa derisindeki kesiklerin ve yaraların iyileşmesinde uygun bir tedavi planı ve hijyenik şartlar süreci hızlandıracaktır.

Kafatası kırıkları, büyüklükleri ne olursa olsun genellikle kısa ya da uzun sürede tam bir iyileşme ile sonuçlanabilir. Açık kırıklar bazı durumlarda menenjite sebebiyet verse de planlı bir antibiyotik tedavisi ile risk ortadan kaldırılabilir. Basit kırıklar için yeterli özen gösterilirse, hiçbir sorun yaratmadan iyileşirler.

Kafa travmaları sonucunda beyin mikrop kaptığında, kafatası sinirleri veya beyin zarı zarar gördüğünde çok ciddi durumlar meydana gelebilir.

Beyin yaralanmaları 3 farklı sınıfa ayrılır.

Beyin sarsıntısı

Beyin sarsıntısıyla çok sık karşılaşılır. Geçici bilinç kaybı meydana getirmesine rağmen beyin sarsıntısı geçiren hastalar çoğunlukla kısa sürede ve tamamen iyileşirler.

Beyin Ezilmesi

Beyin ezilmesi sonucu sinir merkezleri farklı şekillerde etkilenebilir. Beyin fonksiyonlarını durdurabilir, yavaşlatabilir veya hızlandırabilir.

Beyin Yırtılması

Yırtılma durumundaysa beyin dokusu tam bir zedelenmeyle karşı karşıyadır. Beyinde ödem oluşur. Kan dolaşımı yavaşlar. Yavaşlamanın etkisiyle dokudaki hasar büyüyebilir. Hasta bilincini tekrar kazandığında, yaralanmanın yerine göre çeşitli derecede bir bellek kaybına uğrar. Bilincin tam olarak yitirilmesinde, iyileşme aşamalı olur. Bilinç bazen birkaç dakikada, ağır vakalarda ise ancak birkaç gün sonra tekrar kazanılır.

Ağır baş yaralanmalarında beynin önemli fonksiyonları felce uğrayabilir. Solunum sistemi felce uğradığında bir an önce yapay solunum yaptırılmadığı takdirde ölüm meydana gelebilir. Beyin zedelenmeleri menenjite, kanamaya, iltihaba ve geçici ya da kalıcı ruhsal bozukluklara neden olabilir. Baş yaralanmasını izleyen aylar ve yıllarda sara (epilepsi) nöbetleri meydana gelebilir.

Tekrarlanan baş sarsıntılarında özellikle boksörlerde olduğu gibi “Punch sarhoşluğu” denilen durum doğabilir. Beyin içindeki küçük kanamalar buna neden olabilir. Bu durum koordinasyon, bellek, dikkat toplama, görme ve işitme merkezlerinde arıza ve kayıplara yol açabilir. Baş yaralanmalarının ve meydana gelebilecek şok halinin tedavisi için yapılacak ilk yardım, hastayı hareketsiz tutmak ve gerektiğinde cerrahi müdahale için hastaneye yatırmaktır. Şok ile mücadelede damar içine glikoz solüsyonları ve kan nakli gerekebilir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kerim Kenan Coşkun

Op. Dr. Kerim Kenan COŞKUN, 1963 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimine Ankara Özel Yükseliş Koleji'nde başlamıştır. Bu esnada İngiltere'de dil eğitimi ve "O Level" eğitiminigörmüş ve 1984 yılında Ankara Özel Yükseliş Koleji'den mezun olarak lisans önces öğrenimini tamamlamıştır. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1990 yılında başarıyla mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1990 yılında Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Nöroşirürji ihtisasına başlamış olan Op. Dr. Kerim Kenan COŞKUN, 1996 yılında Nöroşirürji Uzmanı olmuştur. Hemen ardından da SB İstanbul Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Nöroşirürji Uzmanı olarak görev yapmaya başlamıştır. 2011 yılında ise buradaki görevinden istifa etmiştir. 2011 - 201 ...

Etiketler
Beyin sarsıntısı
Op. Dr. Kerim Kenan Coşkun
Op. Dr. Kerim Kenan Coşkun
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube