Kadın orgazm sorunlarında cinsel terapi

Kadın orgazm sorunlarında cinsel terapi

Cinsel bilgi ve deneyim eksikliği, toplumun cinselliğe dair katı ve yasaklayıcı tutumuyla birleştiğinde birçok cinsel sorun ve cinsel işlev bozukluklarının oluşması kaçınılmaz oluyor. Kadınların kendilerine dair yetersizlik duyguları, olumsuz beden imgesi ve özsaygının azlığı orgazm sorunlarının ana kaynağı kabul diliyor. 

Boşalma ve orgazm sorunları cinsel hayatı aktif olan her 10 kadından en az üçünde hayatlarının bir döneminde görülebiliyor. Toplumda sık görülen bu cinsel işlev bozukluğunun iyi tarafı kesin tedavisinin mümkün olmasıdır.

Cinsel ilişki iki kişi arasında yaşanan en yakın ve mahrem ilişki biçimidir. Cinsel yakınlık sırasında hem bedensel hem de ruhsal anlamda iki kişinin sınırları iç içe geçiyor ve kaynaşma yaşanıyor. Yakınlaşma ve sınır koyma sorunu olan kişilerde cinsel eylemlere karşı isteksizlik ve orgazm bozukluğu ortaya çıkabiliyor. Suçluluk duyguları da erotik hazzın yaşanmasını imkansız hale getirebiliyor. 

Boşalma ve orgazm sorunları bireyin problemi gibi görünmesine rağmen cinsellik iki kişinin katılımıyla gerçekleşen bir eylem olduğu için temelde çiftin problemi olarak ele alınıyor, bu yüzden diğer cinsel işlev bozukluklarında olduğu gibi (cinsel isteksizlik, erken boşalma, sertleşme sorunu vb) tedavinin başarısı çiftin ortak sorumluluğu olarak kabul ediliyor. 

Boşalma ve orgazm sorunlarının cinsel terapisinin ilk basamağında kadın erkek arasındaki ilişkinin flört havasına sokulması yer alır. Erkeğin kadına değer vermesi onu önemsemesi, ruhunu okşaması, romantizm sunması, karar verirken kadına danışması ilişkiyi canlandırmak için ilk yapılacaklardır. Kadın seks dışında dokunulmak değer verilmek, seks deneyiminden sonra okşanmak ve sevilmek ister. Erkek kadının bu talebini karşıladığında elde edeceği erotizm ile daha mutlu olabiliyor.

Kadının kendi bedeninin tepkilerini tanıması, kendini cinsel bakımdan uyarmayı bilmesi, bedeninin hangi uyarıya nasıl bir cinsel yanıt verdiğinin farkında olması cinsel sorunların terapisinin ana temasını oluşturur. Her türlü değişim kişinin kendini tanıması ve yorumlaması ile başlar. Cinsel sorunları olan kişi kendini tanıma, yorumlama ve değişim sürecini bir cinsel terapistin rehberliğinde başarıyla gerçekleştirebilir. 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ayla Üçkuyu

Doç. Dr. Ayla ÜÇKUYU, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000 yılında ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Kadın Doğum Uzmanı olmuştur. 10 yılı aşkın süre Başkent Üniversitesi'nin Konya Hastanesi'nde görev yapmıştır. 2012 yılında Doçent Doktor olmuştur. Cinsel Sağlık Enstitüsü'nden Cinsel Terapi ve Psikoterapi eğitimlerinin yanı sıra iletişim ve hasta motivasyonu konularında eğitimler almıştır. Doç. Dr. Ayla ÜÇKUYU, cinsel sağlık, cinsel sorunların terapileri, kısırlık nedenlerinin araştırılması, tüp bebek tedavileri konuları başta olmak üzere kadın hayatının her alanında Antalya - Konyaaltı'nda bulunan özel muayenehanesinde hastalarıma ...

Doç. Dr. Ayla Üçkuyu
Doç. Dr. Ayla Üçkuyu
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube