Kabızlık(konstipasyon) tanısı ve tedavisi

Kabızlık(konstipasyon) tanısı ve tedavisi

Kelime anlamı ile bağırsak hareketlerinin azalması ve buna bağlı olarak yetersiz dışkılama veya dışkılayamama anlamına gelmektedir. Hastalar genellikle dışkılama güçlüğü, uzun süren dışkılama ve yardım ile dışkılama şikayetleri ile kliniğe başvururlar.

Bu hastalığın nedenleri arasında; yetersiz posa içeren diyetle beslenme ve sonrasında pasaj yavaşlaması, bağırsak hareketlerinde azalmaya neden olan sinirsel ve metabolik hastalıklar, dışkılama esnasında koordinasyon bozukluğuna neden olan hastalıklar ve kalın bağırsak içinde gayta geçişine engel olan divertiküler hastalık, polipler, bağırsak kanserleri ve bağırsak fıtığı gibi organik nedenler gösterilebilir.

Tanıda hastaların anlattığı hikayeler genellikle yeterli görülmektedir. Burada önemli olan hastalığın nedenini bulmak ve bulunan nedene yönelik tedavi planlamaktır. Hastanın yaş ve risk grubuna bakılarak gerek kan incelemeleri gerekse kolonoskopi gibi invaziv tetkikler ile hastalığın sebebi ortaya çıkarılmaktadır.

Konsitipasyon nedenine yönelik tedavi anlayışı altın standart olarak görülmektedir. Bu nedenle tedavi öncesinde tanı önemli yer teşkil etmektedir. Örnek vermek gerekirse bağırsak kanseri düşünülen hastada, pasaj hızını artıran ilaç kullanımının ciddi sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır.

Kabızlık düşünüldüğü gibi tedavisi olmayan hastalık değil tam tersine nedene yönelik tedavi ile kolayca tedavi edilebilen bir fonksiyon bozukluğudur. Bu rahatsızlığın çözümlenmesinde; sıvı alımını arttırma, posalı besin tüketimini arttırma, zamanında ve doğru dışkılama ile düzenli ve günlük egzersizler sayesinde başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Eğer neden bağırsak hareketinin azalmasına veya koordinasyon bozukluğuna bağlı olduğu tespit edilirse bu durumda ise başka yöntemler uygulanmaktadır. Kalsiyum-magnezyum-potasyum gibi gerekli miktarda iyon eklenmesi, bağırsakların sinirlerinin elektriksel uyarımı ile hastalık tedavi edilebilmektedir.

Eğer neden divertiküler hastalık, polipler, bağırsak kanserleri ve bağırsak fıtığı gibi organik nedenler olduğu tespit edilirse nedene yönelik cerrahi tedavi ile hastalık tedavi edilebilmektedir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mert Atak

Op. Dr. Mert ATAK, lise öğrenimini Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, Çanakkale Devlet Hastanesi'nde,Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde görev yapmış olan Op. Dr. Mert ATAK,mesleki çalışmalarına şu anda kendi özel muayenehanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir. Ayrıca Türkiye’nin saygın bilimsel dergilerinde makaleler, 20’ye yakın bilimsel toplantıda bildiriler sunmuş ve ulusal ve uluslararası 11 kongreye katılmıştır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Mert Atak
Op. Dr. Mert Atak
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube