Jinekomasti nedir? operasyon nasıl yapılır?

Jinekomasti nedir? operasyon nasıl yapılır?

Erkeklerde, ergenlik döneminde, çeşitli nedenlerle göğüs büyümesi gerçekleşebilir. Geçici olması beklenen bu büyümenin kalıcı hale gelmesine jinekomasti adı verilir. İlerleyen yaşlarda hormon bozukluğu, tümörler, kullanılan ilaçlar da tek veya çift taraflı jinekomastiye neden olabilir. Bu nedenle, tedavi sürecine geçilmeden önce detaylı tetkiklerin yapılması ve jinekomastinin hangi evrede olduğunun saptanması gerekmektedir.

Operasyon Nasıl Yapılır?

Jinekomastinin birinci evresinde göğüsteki büyüme sınırlıdır, deride sarkma ve gevşeklik olmaz. Bu durum meme bölgesinde yağ birikiminden ileri geliyorsa, yağlar vakumla (liposuction) alınır. Eğer yağ dışında meme bezi de varsa, meme ucundan küçük bir kesiyle dokular alınır ve patolojiye gönderilir.

İkinci evrede göğüs dolgun bir kadın memesi formundadır ancak deride sarkma görülmez. Bu evrede de operasyon aynı şekilde yapılır. Üçüncü evrede ise deride sarkma meydana gelmiştir ve fazla deriyi ortadan kaldıracak cerrahi girişimler yapılır. Derinin elastik olduğu durumlarda meme ucundan operasyon yapılırken, ileri yaşlarda, derinin elastikiyetini kaybettiği durumlarda, meme başının altından yarım ay şeklinde bir kesim yapılır ve fazla dokular ortadan kaldırılır. Operasyon ortalama 1 saat sürer ve hasta aynı gün taburcu edilir.

Tedavi Süresi Nedir?

Günümüzde jinekomasti operasyonlarının yaklaşık %80’i için tek başına yağ emme işlemi yeterli olmakta ve hasta operasyonun hemen ardından ayağa kalkabilmektedir. Hastaların kalan %20’sinde ise açık cerrahi operasyona başvurulur.

Bu operasyonun ardından ameliyat bölgesinde kan ve sıvı birikimini engellemek amacıyla 24 ila 48 saatlik bir süre boyunca dren takılır. Ameliyat bölgesini baskı altında tutmak amacıyla özel bir korse giyilir. Ağ kısmı açık olan bu korsenin kullanımı çok kolaydır ve bir hafta boyunca sürekli giyilir. 5 hafta boyunca, ağır aktiviteler sırasında da korsenin giyilmesi önerilir. Ameliyat sonrasında oluşacak ödem, hassasiyet ve morluklar 2-3 gün içinde azalmaya başlar. Zaman zaman hassasiyet, uyuşma, batma, yanma görülebilir. İkinci haftadan sonra havuza ve denize girilebilir ancak 6 hafta boyunca solaryum, sauna gibi ödeme neden olabilecek aktivitelerden ve ağır sporlardan kaçınmak gerekir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Onur Sümer

Op. Dr. Onur SÜMER, 1980 yılında İskenderun’da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini İskenderun'da tamamlamıştır. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği’nde 2011 yılında tamamlamıştır. 2009 yılında Prof. Dr. İsmail Kuran ve ekibi ile çalışan Dr. SÜMER, 2010 yılında Belçika’da UZ Gent Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü’nde dünyaca ünlü estetik ve rekonstrüktif meme cerrahı Prof. Dr. Moustapha Hamdi‘nin fellowship’i olarak çalışmıştır. Daha sonra, yüz estetiği ve yüz germe konusunda bir otör kabul edilen Patrick Tonnard’ın operasyonlarında gözlemci olarak bulunan Dr. SÜMER, çene-yüz cerrahisi alanında Avru ...

Etiketler
Jinekomasti tedavisi
Op. Dr. Onur Sümer
Op. Dr. Onur Sümer
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube