İştahsız çocuğa karşı yaklaşım ne olmalı?

İştahsız çocuğa karşı yaklaşım ne olmalı?

Anne-babalar, “Bebekken çok güzel yerdi, şimdi hiçbir şey yemiyor.”, “Çok yemek seçiyor.”, “Çocuğum çok yavaş yiyor.” şeklinde yakınarak, yemek yeme sorunu karşısında zaman zaman çaresiz kalabiliyorlar.

Bu gibi durumlarda öncelikli olarak  iştahsızlığın nedenlerini belirlemek ve ona göre bir tutum geliştirmek gerekir.

Eğer çocukta iştahsızlıkla birlikte büyüme ve gelişme geriliği de varsa mutlaka altta yatan organik bir sebebin olup olmadığı araştırılmalıdır.

Besinlerin hazırlanış şekli, kimin hazırladığı, televizyon izleme, ödüllendirme ve cezaların olup olmadığı, beslenme için uygulanan yöntemler  de çocuğun iştahını etkilen başlıca sebepler arasında olabileceği bilinmektedir.

Sonuç  olarak iştahsız çocuk izleminde ailelere yapılacak önerileri şu şekilde özetleyebiliriz;

Süt, meyve suları, çay, su gibi içeceklerin tüketim sıklığı ve miktarı belirlenmeli yemek öncesi ve yemek sırasında alımları kısıtlanmalıdır.

Besinler çocukların yiyebileceği türden ve çocuğun öncelikleri dikkate alınarak hazırlanmalı ve yemek sırasında çocuğun kendisinin yemesi teşvik edilmelidir.

Yemek porsiyonları çocuğun isteğine göre ayarlanmalıdır.

Öğün sırasında teklif edilmiş olan bir besin çocuk tarafından reddedilmiş ise farklı besin denenmeli ve ısrarcı olunmamalıdır. Besin belirli aralıklarla, zaman içinde çocuğa tekrar teklif edilmelidir

Tabak çocuğun ilgisini çekecek şekilde süslenmeli, kendisinin seçim yapmasına izin verilmelidir.

Çocuğun öğün saatleri düzenli olmalı, çocuk aile bireyleri ile aynı anda sofraya oturmalıdır. öğün aralarında iştahını kaçıracak tatlı (şeker ve çikolata) besinler verilmemelidir. Bu konuda aile bireyleri kararlı olmalıdırlar.

Yemek sırasında çocuğun dikkatini yemekten uzaklaştıracak televizyon ve video gibi yöntemlerin kullanılmamasına dikkat edilmelidir.

Eksikliği saptanan vitamin ve mineraller yerine konmalı, gereksiz vitamin ve mineral desteğinden kaçınılmalıdır.

Az yiyen çocuklar için öğün sayısı artırılmalıdır. Gerekirse öğün içeriği modüler beslenme ürünleri ile zenginleştirilmelidir

Yeni gıdaları sistematik olarak ve vazgeçmeden önce gıdayı çocuğa tekrar  sunulmalıdır. 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Betül Karagöz

Etiketler
İştahsız çocuklara öneriler
Dyt. Betül Karagöz
Dyt. Betül Karagöz
Kocaeli - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube