İshal aşısı, rotavirüs

İshal aşısı, rotavirüs

Rotavirus enfeksiyonu hem gelişmiş, hem de geri kalmış ülkelerde önemli bir sorun olmayaı sürdürmektedir. Çocuklarda kusma, ishal, ateş sıvı kaybına bağlı dehidratasyon oluşturan rotavirüsleri tedavi edecek ilaç mevcut değildir. Hastaya yeterli sıvı desteği verilerek sıvı kaybından ölümü engellenmeye çalışılır. Aşı ile bu enfeksiyondan yüksek oranda korunmak mümkündür. Rotavirüs ishallerinde kaka kötüm kokulu köpüklü sümük veya mukusludur. Lakin rota gaitası asla kan içermemektedir. Yapılan basit bir gaita testi ile tanı konabilmektedir.

Enfeksiyon aile içinde de hızla yayılır.Yüksek oranda sağlık kuruluşuna başvuruya, hastanede yatarak tedaviye ve özellikle geri kalmış ülkelerde ciddi oranda ölümlere yol açmaktadır ve bu enfeksiyondan etkin ve güvenilir aşılarla korunmak mümkündür ve halen çocuk ölüm nedenleri arasında önemli bir yeri olan ishallerden korunmada önemli bir araçtır.

Ülkemizde iki ayrı rotavirüs aşısı markası vardır.Bunlardan biri 4-8 hafta ara ile 2 doz diğeri 4-8 hafta ara ile 3 doz yapılmaktadır,ilk doz aşı bebek 16 haftalık olmadan önce uygulanmalıdır.Rotavirüs aşıları bebek 6.haftasını doldurduktan sonra uygulanabilir.Yani ilk doz 6. haftadan sonra ama 16.haftadan önce uygulanmalıdır.16.haftası dolan bebeğe uygulanma şansı yoktur.Her iki marka aşıda yüksek oranda ve aynı oranda koruyuculuğa ulaşılmasını sağlamaktadır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Orhan Cura

Uzm. Dr. Orhan Sevinç CURA 1967 yılında Yalova'da doğdu.Lisans öncesi eğitimini Yalova Lisesi'nde tamamladıktaktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

Uzm. Dr. Orhan Sevinç Cura ihtisasını Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamıştır.

2012 yılı itibariyle Orhan Cura Kliniğinde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
İshallik
Uzm. Dr. Orhan Cura
Uzm. Dr. Orhan Cura
Bursa - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube