Incognito tedavisi

Incognito tedavisi

 LiNGUAL (Dislerin arkasından) ORTODONTi

INCOGNITO SİSTEMİ

Lingual ortodonti kısaca, dişlerin arka kısımlarından uygulanan bir ortodontik tedavi yöntemidir. Zaten kelime olarak da –lingual- Latincede  “dil tarafı” , “dil bölgesi” anlamına gelmekte olup, dişlerin dile bakan kısımlarına  uygulanan ortodontik tedaviyi tanımlamaktadır. Incognito tedavisi ise lingual ortodonti de kullanılan yöntemlerden birisinin piyasa ismidir. Tıpkı lingual ortodontideki diğer yöntemler gibi incognitoda da, kullanılan teller ve braketler dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılmaktadır.  İncognito ve diğer lingual ortodonti yöntemlerinin en büyük avantajları ise, invisalign yönteminin aksine sadece belirli vakalarda değil daha komplike vakalarda da kullanılabilir oluşlarıdır.

Incognito apareyleri tamamen kişiye özel dizayn edilir ve üretilir. Diğer tüm ortodontik tedavi yöntemlerinde kullanılan ve fabrikasyon olarak üretilen  braket ve tellerin aksine  incognito yönteminde her şey hastanın ağzına göre özel olarak “altın alaşımından” üretilir. Kısacası bu yöntemde, hastaların dişlerinden alınan ölçüler önce yurt dışındaki (Almanya) merkeze gönderilmekte, orada bilgisayar destekli özel bir yazılım yardımıyla kişiye özel olarak üretildikten sonra  tekrar ülkemize yollanmaktadır.

Incognito günümüzde dünyada en yaygın şekilde kullanılan lingual tedavi sistemidir ve yalnızca özel bir eğitim sonucunda alınan sertifikaya sahip ortodontistler tarafından uygulanabilmektedir.

Bütün bu avantajlarının yanında Incognito’nun en büyük dezavantajı diğer lingual tekniklerde de olduğu gibi yüksek maliyetidir.

Özetle Incognito özellikle estetik kaygılarından dolayı tedavi olmaktan kaçınan veya devamlı tedavisini erteleyenler için en iyi çözüm, estetik kaygıların ön planda olduğu hasta gruplarında (politikacılar, iş hayatındaki profesyoneller, sanatçılar, mankenler, sporcular vs...) iyi bir alternatiftir.

 

İncognito tedavisini diğer lingual yöntemlerden ayıran bir diğer özellik ise, tedavi için kişiye özel üretilen braketlerin, dişlerin arka kısımlarına direkt olarak değil, seffaf bir kaide vasıtasıyla yapıştırılmalarıdır. Bu sayede dişlerin arka yüzleri adeta altın bir yüzeyle kaplanmış gibi olup diğer lingual yöntemlerindeki gibi yeterli ağız hijyeni sağlayamama ve çürük oluşma olasılığı azalmaktadır. Bu nedenle braketlere çok kolay alışılmaktadır.       

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Engin Peray

Etiketler
Diş tedavisi
Dr. Dt. Engin Peray
Dr. Dt. Engin Peray
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube