İleal interpozisyon ameliyatı öncesi ve sonrası

İleal interpozisyon ameliyatı öncesi ve sonrası

Operasyon Öncesi

Ameliyattan 1-2 gün önce yatış işlemleriniz yapılacak ve size kanı sulandırıcı ilaçlar, barsakların temizlenmesi için müshil ilaçları verilecektir. Kan şekeriniz ve hipertansiyonunuz kontrol altına alınacaktır. Ameliyata girmeden 1 gün önce sıvı diyetine (su, meyve suları, çorba, çay, ayran, komposto, gibi) girmeniz ve akşam 10′dan sonra herhangi bir şey yiyip içmemeniz gerekecektir. (Bu barsaklarınızın temiz kalmasını sağlar, böylece lavmana gerek kalmaz, ameliyat temiz olur ve enfeksiyon riski azalır).

Operasyon sırasında

Ameliyat sırasında tansiyonunuzu kontrol etmek için, otomatik olarak kan basıncınızı ölçecek bir tansiyon aleti ile kanınızdaki oksijen doygunluğunu kontrol etmek için parmağınıza bir oksijen ölçüm mili takılacaktır. Anestezi ve diğer ilaçların akışını sağlamak için kolunuzdan damar yolu açılacaktır. Siz narkoz altındayken, metabolik cerrahi uygulamaları sonrasında yeterli ve güvenli sıvı akışı sağlamak için elinizden veya kolunuzdan damar içine ulaşım sağlayan kateterler takılacaktır. (Ameliyat sonrası yeterli sıvı alımına başladıktan 3- 4 gün sonra çıkarılır.) Çok kilolu veya ilave sorunu olan hastalarda kan basıncını ve damar içindeki oksijen miktarını ölçmek için el bileğinden bir damar yolu açılmaktadır (Bu da ameliyattan 1 gün sonra çıkarılır). Düzenli olarak bacaklarınıza masaj yapması için bacaklarınıza tayt gibi bir çorap giyceksiniz. Bu çorap siz yürümeye başlayana dek, bacaklarınızdaki kan akışını sağlayacaktır. Buna ilaveten bacaklarınızda kan göllenmesini engellemek için basınçlı cihazlarla ameliyat boyunca bacaklarınıza masaj yapılacaktır. Ameliyat öncesinde size idrar sondası takılacaktır. Bu sonda tuvalet ihtiyacınızı kendiniz karşılamaya başladığınız zaman çıkarılmaktadır.

Operasyon Sonrası

* Sizi gözetim altında tutmak için genellikle ameliyat sonrası ilk gün yoğun bakım ünitesinde kalmanız gereklidir. Yoğun bakım ünitesine alınırken, narkozun etkisi devam ediyor olacaktır.
* Yoğun Bakım Ünitesi’ne alındıktan sonra ellerinizi, bacaklarınızı hareket ettirebilir, kendini rahat hissettiğiniz bir pozisyona geçebilirsiniz.
* Kolunuzda her 15 veya 30 dakikada bir kan basıncınız ölçen bir tansiyon aleti takılı olacaktır. Ameliyat sonrası oksijen miktarını kontrol edilmesini sağlayacak olan oksijen ölçüm mili parmağınızda olacaktır.
* Ayrıca, 2-4 saat süreliğine size oksijen maskesi takılacaktır. (Normal bir şekilde nefes alabilirsiniz.)
* Ameliyatı takip eden gün boyunca yalnızca su içebilirsiniz. Ağızdan beslenmeniz yeterli düzeye gelene kadar, diğer sıvı ve proteinler size serumla verilecektir.
* Akciğerlerinizi güçlendirmek için ameliyattan 1 gün sonra nefes egzersizleri yapmaya başlamalısınız.
* Ameliyattan 1 gün sonra oturup kalkarken yardıma ihtiyacınız olabilir, ayakta dururken birkaç saniye için baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Sıklıkla 2-3 günlük bir süre içinde sıvı gıda tüketmeye başlamış olacaksınız. Her 3 saatte bir küçük öğünler şeklinde yenilmesi ideal olacaktır.

Taburcu Olma

a) Ameliyattan genellikle 4-5 gün sonra taburcu olunmaktadır.
b) Yapılan ameliyata göre sıvı veya yarı katı yiyecek diyetine devam etmeli öğünlerinizi 2-3 saat arayla yemelisiniz.
c) Günlük en az 1,5 litre sadece su içmeniz gerekmektedir. Günlük idrar miktarınızın 1.5 litrenin üstünde olması gereklidir.
d) Bir ay boyunca mide koruyucusu (Pantoprazol tb 40 mg, günde 1 adet) ve 2 ay boyunca da safra kesesi koruyucu (Ursodeoksikolik Asit 250 mg, günde 2 adet) kullanmanız gerekmektedir.
e) Ağızdan beslenmeniz yeterli olana kadar vitamin şurubu ve kalsiyum takviyesi almanız gerekecektir.
f) Kan şekeri seviyenize bağlı olarak ameliyatınızdan sonra şekeriniz normal seviyeye ulaşana kadar şeker ilaçları almanız gerekebilir.
g) Günlük olarak kilonuzu ve kan şekerinizi ölçerek, kaydetmeniz gerekmektedir.
h) Tansiyon ilacı gereksiniminiz de azalacaktır. Ancak 15 gün boyunca tansiyonunuzu ölçüp, kaydetmeniz önerilir.

Sonraki Takipler

Sırasıyla ameliyattan sonraki 1 . Ay – 3. Ay – 6. Ay – 1. Yıl – 1.5 Yıl ve 2. Yılda kan ve idrar testleri yaptırmanız gerekmektedir. Kontroller sırasında midenin durumunu gözden geçirmek için endoskopi yapılması gerekebilir

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alper Çelik

Doç. Dr. Alper Çelik 1975 Aksaray doğumludur.Lisans öncesi eğitimini İskenderun İstiklal Makzume Anadolu Lisesi’nde tamamladı. Ardından hemen sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıbbiye eğitimine 1993 yılında başladı. 2004 yılında Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde genel cerrahi ihtisasını aldı.  Alper Çelik 2005 yılında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, sonrasında Yrd. Doç. Dr. olarak öğretim üyeliği yaptı. Doç. Dr. Alper Çelik , 2007 yılında Japonya Saitama Medical Center of Jichi Medical University’de clinical and research fellow olarak çalıştı ve bu sürede iki adet araştırma projesi tamamladı. Ardından 2008 yılında öncelikle Brezilya Sao Paolo Sao Camilio Hospital’de Dr. Ricardo Cohen ve Dr. Louis Berti ile çalışma olanağı buldu. Sonrasında Hindistan’da Dr. Muffazal Lakdawala ve Dr. Sure ...

Etiketler
Şeker ameliyatı
Prof. Dr. Alper Çelik
Prof. Dr. Alper Çelik
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube