İki gözü birlikte çalıştırmak

İki gözü birlikte çalıştırmak

    İKİ GÖZÜ BİRLİKTE ÇALIŞTIRMAK
    Mükemmel görmede iki gözle tek görme vardır.  Gözlerin tek tek kullanılması gözde sorunlara neden olur. Her iki göz birlikte kullanılırsa füzyon, eş zamanlı algılama, görüntü tamamlama, 3 boyutlu görme, her iki gözle 10/10 gibi iyi bir görme gelişebilir. 
     Temel kural; az kullanılan organ tembelleşir, küçülür, fonksiyonunu kaybeder. Göz tembelliğinde de her iki göz eşit kullanılmalıdır.
*Tek gözü kullanma nedenleri düzeltilmelidir. Şaşılık, o gözde yüksek numara, astigmat, uyum fazlalığı, konverjans yetmezliği sağlam gözün daha fazla kullanılmasına neden olur ve diğer göz tembelleşir, kayar.
*Kendi gözlüğüne yeni düzenleme: Gözlükte yapılan değişiklikle hem sağlam hem de az gören göz aktif halde tutulur. Orta hatta gelmeyen göze göre gözlük camında düzenleme yapılmalıdır.
*Görmeyi ve görme kalitesini artırmak:10/10 bile görse görme kalitesi ayrı bir konudur. Görme kalitesi artırılmalı ve her iki gözde eşitlenmelidir.
*Her iki gözü fonksiyonel tutmak: Her iki göz fonksiyonları çalışmalı ama eş değerde. Her iki gözün fonksiyonları ayrı ayrı değerlendirilerek eksikler giderilmelidir. Gözler arası her konuda denge sağlanmalıdır. 
Görüntüyü her iki gözde de gören noktada tutmalı: Küçük kaymalar, Ekzantrik fiksasyon, nistagmus yönünden hasta kontrolde tutulmalıdır. Bunun için özel gözlüklerden yararlanılır.
*Engelleri kaldırmak: Gören nokta önünde görmeyi etkileyen, şaşılığa neden olan engeller en az düzeye indirilmeli ve görüntünün gören noktaya ideal şekilde düşmesi sağlanmalıdır. Görme noktası önündeki gölgeleme, görüntünün gören nokta dışına düşmesi, görüntünün normalden iri, küçük, eğri büğrü olması, beyinle gözler arasında fonksiyon tıkanması önemli engeller arasındadır. 
*Uyumu her iki gözde dengelemek: Yüksek ve astigmatı fazla olan gözde uyum gücü daha fazladır. Bu şaşılığa neden olur ve diğer iyi gören göz daha fazla kullanılır. Az gören gözdeki görme gayreti de uyumu güçlendirir.
*Astigmatı gidermek: Astigmat göz tembelliği ve şaşılık nedenidir. Astigmatsız veya astigmatı az olan göz daha fazla kullanılır. Astigmatın giderilmesi için uygun zamanı geçirilmemelidir.
*Kaslar arası denge: Bir gözde kasların daha fazla gelişmesi kaslar arası dengenin bozulmasına neden olur. Gözlerin orta hatta tutulmasını engelleyen kasa yönelik egzersizlerdir. Göz hekimi bu kası belirlemeli ve aşırı çalışan kası gevşetme, karşıtını güçlendirme egzersizlerine başlatmalıdır. Füzyon ve 3 boyutlu görme egzersizleri de bu bölümün tamamlayıcı tedavileridir. 4 yaş civarı cheriscope ve bilgisayar programları yardımcı olabilir. Bebeklerde oyuncaklarla kas egzersizleri yapılır.
*Füzyonu güçlendirmek: Füzyon sağ ve sol gözden gelen görüntülerin beyinde birleştirilmesidir. Füzyon gücünün azalması iyi gözün daha fazla kullanılması, çok azalması şaşılığa neden olur.
*Tembel gözü görme alanına yönlendirmek: Şaşılık durumları için prizma uygulanarak, Pinholl gözlük takarak, kırmızı-yeşil, kırmızı mavi ile kırmızı yeşil, kırmızı mavi görüntüleri uygulamak iki gözün de kullanımını sağlar.
*İki gözü ayrı çalıştırma ile göz açık olarak hem göz tembelliği tedavisi yapılmalı hem de bebeğin her iki gözü kullanması sağlanmalıdır. Burada her göz iki kendi fonksiyonlarını geliştirir.  Özel gözlükler gerekmektedir. Daha sonra iki göz birlikte çalışır duruma gelir.
Konverjans -diverjans bozuklukları: Baktığınız noktada gözlerinizi birleştirememe, gözün bakılan noktaya daha geç gelmesi görüntünün kalitesinin bozulması ve dolayısıyla göz tembelliği demektir.  Egzersizle tedavisi mümkündür. 
      İki gözü birlikte çalıştırma göz tembelliği ve şaşılığı düzeltmede etkili uygulamadır.

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu

Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu; Kayseri'de doğmuştur. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniğinden mezun olmuştur. 5 yıla yakın Kayseri Eğitim ve araştırma hastanesinde görev almıştır. 4 yıl İstanbul FSM Tıp Merkezinde çalışmalarına devam etmiştir. İlk göz merceği ameliyatı yapan doktorlar arasında bulunarak başarılarına yenisini eklemiştir.

Mesleki çalışmalarına kendi özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Göz tembelliği
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube