Horlamayı azaltmak için ne yapabilirim

Horlamayı azaltmak için ne yapabilirim

Horlama dil, yumuşak damak ve küçük dil gerginliklerini kaybederek ağız ve burun arkasındaki soluk yolunu daraltması veya yumuşak damak ve küçük dilin çeşitli sebeplerle birbirlerinin üstüne geldiği durumlarda uyku sırasında, nefes yolunun çıkardığı gürültülü sestir.

Hava yolunu yumuşak damağın sarkık ve kalın olması, küçük dilin uzaması, büyümüş bademcikler, büyük dil kökü ve geniz eti varlığı daraltabilir. Ayrıca özellikle kilo fazlalığı olan yetişkinlerde  boğaz çevresinde biriken yağ dokusu nedeniyle havanın geçtiği alanların daralmasına yol açar. Uykudan önce alkol kullanımı boğaz kaslarının çok fazla gevşemesine neden olarak horlamayı şiddetlendirir. Müzmin sinüzit, burun bölmesinde eğiklik (septum deviasyonu) ve burun etlerinin (konka) büyümesi gibi burunda havanın geçeceği alanları daraltan sorunlar da horlamanın sık görülen nedenleri arasındadır.

Horlama toplumda çok yaygın görülen bir hastalıktır ve zamanla kişinin günlük yaşam kalitesini etkilemeye, toplum içinde alay konusu olması gibi sosyal ve uyku sırasında nefessiz kalması gibi tıbbi   sosyal problemler yaşamasına neden olur.

Uyku Apnesi

Horlamanın en ağır şekli uykuda solunum duraklaması yani uyku apnesidir. Bu sırada solunum tamamen durur, oksijen seviyesi düştüğünden kalp daha çok kan pompalamak zorunda kalır ve bu ileride ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı ve kaliteli bir uyku gerekliliği tartışılmaz bir gerçektir. Uyku apne sendromunun % 1-5 arasında değişen görülme sıklığı bu hastalığın önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu ortaya koymuştur (1, 2, 3, 4). Uyku apne sendromunun obstriktif, santral ve mikst olmak üzere 3 tipi vardır ve en sık görülen tipi olan obstriktif uyku apne sendromu hastaların %90’ında görülür (5,6). Sağlıklı bir uyku için sağlıklı bir üst solunum yolu olmazsa olmaz bir gerekliliktir.

Horlama Tedavisi:

Horlamayı önlemek veya şiddetini azaltmak için şunları yapabilirsiniz :

Kilo fazlanız varsa zayıflayın.

Uyurken yan yatın.

Burun tıkanıklığına neden olan sorunlarınızı tedavi ettirin. 

Alkol ve sakinleştirici ilaç kullanmaktan kaçının.

Tüm bu önlemleri almanıza rağmen horlama devam ediyor ve yaşam kalitenizi etkiliyorsa mutlaka bir K.B.B hekimine başvurmanızda fayda bulunmaktadır. Horlama tedavisinde bizlerin kullandığı bir çok yöntem kullanılmaktadır. Bunların başlıcaları;

Damak ve küçük dile yönelik ameliyatlar,

Radyofrekans cerrahisi (RF),

Gece yatarken kullanılan CPAP maskesidir.

Hastanın durumuna göre uygun tedavi yöntemi belirlenerek tedavi süreci tamamlanır. Unutmayın horlama çözümsüz bir hastalık değildir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ercan Aydın

Op. Dr. Ercan AYDIN 1977 yılında Almanya’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise ;2004-2009 yılları arasında Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi süresince özellikle burun cerrahisi ve horlama üzerine birçok ameliyat gerçekleştirmiş olup ;tezini de yine horlama cerrahisi üzerine hazırlamıştır. Uzmanlık eğitimi sonrası mecburi hizmet yükümlülüğünü 2009-2010 yılları arasında Erzurum Hınıs Devlet Hastanesi'nde Başhekim olarak yerine getirmiş olan Op. Dr. Ercan AYDIN Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi ve Özel İnegöl Medice Hastanesi'nde görev yapmıştır. Mesleki çalışmalarına şu anda Özel Cihangir Hastanesinde ...

Etiketler
Horlama tedavisi
Op. Dr. Ercan Aydın
Op. Dr. Ercan Aydın
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube