Horlama ve sebepleri

Horlama ve sebepleri

Uykuda nefes alma verme sürecinde hava yolunda daralma veya tıkanma sonucunda oluşan sese denir. Havanın ağız ve burundan akciğerlere ulaşması sırasında takip ettiği yoldaki dokuların karşılıklı titreşiminden oluşur.

Tahminen erişkinlerin % 45’i zaman zaman, % 25’i de sürekli horlar. Erkeklerde, kilosu fazla olanlarda daha sıktır ve yaşla birlikte şiddeti artar.

Horlama nefes alma sırasında oluşan bir tıkanıklıktır. Uyku sürecinde bozulma ve kalitesiz uyumanın yanı sıra ciddi sağlık problemlerine de yol açabilir.

Horlamanın sebepleri nelerdir?

Kas gücünde azalma, kaslarda gevşeme

Boyun çevresi dokuların kalınlaşması (yağlanma)

Özellikle çocuklarda büyümüş bademcik ve geniz eti

Yumuşak damağın uzun olması

Küçük dilin uzun olması

Burun tıkanıklığı

Burunda şekil bozuklukları

Horlama önlenebilir mi?

Hafif düzeyde horlama varsa ve sürekli olmuyorsa:

Egzersiz ve uygun diyetin eşlik ettiği sağlıklı yaşam tarzı

Kilo kaybı

Uykuyu bozacak ilaç ve madde kullanmayarak (uyku ilacı, sakinleştirici, yatmadan hemen önce alınan antihistaminik, alkol ve sigara gibi)

Düzenli uyuyarak

Uyurken yan yatarak

Yatağın başucu hafifçe yüksek tutularak önlem alınabilir.

Horlama tanı ve tedavisi?

Tanıda en değerli işlem bir gece boyunca uyku laboratuvarında yapılan uyku testidir (polisomnografi). Bundan başka detaylı muayene, eşlik eden hastalıklar, kullanılan ilaçlar ve bazı laboratuvar analizleri de tanı ve tedavinin yönlendirilmesi için önem taşır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Seçil Aydınöz

Doç. Dr. Seçil AYDINÖZ, 1990 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nde başlamış olduğu ihtisas eğitimini 2000 yılında tamamlayarak Uzm. Dr. unvanı almıştır. 2001-2002 yılları arasında Boston’da (USA) Children’s Hospital’da (Research fellow) ve 2013-2014 yılları arasında ise University of Chicago’da (USA) Visiting Scholar eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmuştur. Doç. Dr. Seçil AYDINÖZ, 1999-2004 yılları arasında Kütahya Hava Hastanesi’nde Pediatri Uzmanı olarak, 2004-2009 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Yrd. Doç. olarak görev yapmıştır. 2009 yılı itibariyle ise GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde Doç. olarak görev yapmaya devam etmektedir. Türk Pediatri Derneği, Türk Uyku ...

Etiketler
Uyku hastalıkları nelerdir
Doç. Dr. Seçil Aydınöz
Doç. Dr. Seçil Aydınöz
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube