Horlama tedavisinde yenilik,kurtulmak kolay.

Horlama tedavisinde yenilik,kurtulmak kolay.

HORLAMA TEDAVİSİNDE YENİLİK,KURTULMAK KOLAY.

Son geliştirilen radyofrekans adı verilen cihazla, horlamadan kurtulmak mümkün olmaktadır.

Ağız ve burun arkasındaki hava yolunda darlık olduğu zaman ortaya çıkan gürültülü sese horlama adı verilir. Dilin arkası, yumuşak damak ve küçük dilin olduğu kısmın genizle birleştiği bölgenin anatomik olarak dar olması nedeniyle bu dokular birbirleri üstüne geldiğinde solunumla birlikte titreşir ve horlama meydana gelir.

Dil ve boğaz kasları gerginliği azalması nedeniyle tıkanma, Boğazdaki dokuların aşırı büyük olması, kilo almak, İri Bademcik, kiloya bağlı kalın boyun, Burun tıkanıklıkları, Yumuşak damak ve küçük dilin aşırı sarkık ve uzun olması horlamaya neden olan sebepler arasındadır.

Horlamayı önlemek için kişinin kendi başına yapabileceği basit çözümler, Spor yapın, uykudan 6 saat önce alkol almaktan 4 saat önce de ağır yemekten sakının, sırt üstü yatmak yerine yana yatmak tercih edin. Yatak baş seviyesi ayak seviyesinden yüksek olması uykuya katkı sağlayabilir. Kilo almamaya dikkat edin.

Bazen ne kadar tedbir alınsa da tedbirler yeterli olmaz. Bu nedenle horlamayı önlemek için birtakım cerrahi yöntemler kullanılmıştır. Horlamaya yönelik ameliyatların temel amacı sarkan ve gevşeyen boğaz yapılarını küçülmesini ve sertleşmesini sağlamaktır.  En sık tercih edilen lazer ve radyofrekans yöntemidir. Radyofrekans yöntemi son yıllarda sıklıkla kullanılmaktadır. Son zamanlarda radyofrekans yöntemi avantajları ile lazerin yerini almıştır.

Radyofrekans tekniği özellikle horlamada ağrısız bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Lazerden farklı olarak, şiddetli ağrılar yerine hastanın aynı gün hayatına devam etmesini sağlamaktadır. Radyofrekans cihazı özel bir dalga boyunda ısı oluşturur. Bu ısı dokuyu tahrip etmeden yumuşak damakta bulunan kalınlaşmış ve sarkmış dokularda azalma ve sertleşme sağlar. Gene o bölgede nedbe dokusu yardımıyla, yumuşak damağın gerilmesine ve horlamanın ortadan kalkmasına katkıda bulunulmaktadır. 

Uygulamadan sonra genellikle ağrı olmaz. Bazen nadiren hafif ağrı olabilir ve bu basit ağrı ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Radyofrekans uygulaması ortalama bir veya iki seans üzerinden yapılmaktadır. Genellikle tek seans yeterli olmaktadır.  İşlem süresi oldukça kısadır; 8-10 dakika içerisinde bitmektedir ve buruna da bir işlem gerekirse bu işlem sonunda tekniğin konforu nedeniyle burun tamponu kullanılmaz. Günümüzde radyofrekans, horlamanın çözümünde en geçerli ve en başarılı, cihaz olarak kullanılmaktadır.

Op.Dr.Ali Ahmet Şirin

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Şirin

Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, tıp eğitimini 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır. 1989 - 1991 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sağlık Dairesi'nde çalıştıktan sonra Fransa'ya giderek kısa süreli çalışmalar yapmıştır. 1991-1996 yılları arasında ise Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

1998-2003 yılları arasında İstanbul Polis Hastanesi'nde ve 2003-2013 yılları arasında Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği Eğitim Kadrosu'nda görev yapmış olan Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, mesleki çalışmalarına Şişli'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Uyku apnesi tedavisi
Op. Dr. Ahmet Şirin
Op. Dr. Ahmet Şirin
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube