Horlama - uyku apne - uykuda nefes kesilmesi

Horlama - uyku apne - uykuda nefes kesilmesi

HORLAMA nızı derecelendirebilirsiniz

Bu basit testler uyku apnesinden oluşa bilecek belirtilerin farkına varılmasında bize yardımcı olabilir, sizde olan , yada olduğu söylenen numaraları işaretleyerek uyku bozuklukları merkezinde durumu değerlendirebilirsiniz.

Horladığımı söylüyorlar

Uykuda nefesimin kesildiğini, düzensiz soluduğumu söylüyorlar, fakat uyandığımda bunları hatırlamıyorum.

Horlamam ve yüksek tansiyon hastalım var

Ailem ve yakınlarım huzursuzluk, aşırı sinirlilik, hallerim olmaya başladığını söylüyor

kilo almaya başladım yada aşırı kiloluyum

uykuda aşırı terliyorum, özellikle boyun bölgem

Gece düzensiz kalp atışlarımın olduğunu farketmeye başladım

başağrısıyla uyanıyorum

Soğuk algınlığı olduğu zaman uykum çok kötü oluyor

Gece aniden tıkanma , nefessiz kalma hissiyle uyanıyorum

Gündüz uykululuk hali, devamlı yorgunluk, özellikle yemeklerden sonra uyku gelmesi durumlarım oluyor?

Trafikte otomobil kulanırken uykum geliyor,

Cinliksel isteklerim azaldı?

İşimde konsantrasyon azalması, unutkanlık hallerim başladı  

Gece sık tuvalete kalkıyorum    

Eğer yukarıda ki soruların 3 ne yada daha fazlasına “evet” diyorsanız, durumunuzu doktorunuz yada uyku hastalıkları uzmanı ile görüşün,  uyku apnesi , tanısı ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi alın. Uyku apnesinin bir çok farklı tedavi seçenekleri vardır, bunlar apnenin şiddetine ve yarattığı hastalık durumlarına göre değişir. Doktorunuzla mutlaka görüşün.

Uyku apne ve yüksek tansiyon:Uyku Apne ,  Hipertansiyona neden olan çok önemli bir durumdur, hatta oluşan yüksek tansiyon  inme riskine yol açan önemli bir yan etkidir. Bu durum son araştırmalarla gerçekli kesin olarak ortaya konmuştur. (1),(2) 
Uyku apne ve İnmeler ( felç): Uyku apne ve inme , bir çok ortak risk faktörü taşırlar;bunlar arteial hiper tansiyon , kalp damar hastalıkları, yaş, şişmanlık, sigara kullanma,ve alkol kullanımı.

Uyku apnesinin belirtisi:

Uyku apnesinin en önemli belirtisi uyku süresince ani solunum duraklamaları, çok gürültülü horlamalar ve iç çekmelerdir.Bu solunum düzensizlikleri, bir çoğumuzda zaman,zaman ortaya çıkan yumuşak, hafif horlamalardan farklıdır. Bu tip horlamalar daha çok sırtüstü uyuma sırasında olurken, apne nedeni horlamalar her türlü pozisyonda oluşabilir. Apne nedeni horlamalarda, hasta sağa sola dönerek, el kol hareketler ile rahatsız bir şekilde uyumaya çalışır.

Uyku apneli hastalarda sık, sık tekrarlayan uzun süreli solunum durmaları olmaktadır. Apne esnasında , uykuda solunumun en az 10 saniyeden başlayan solunum duraklamaları bir dakikadan fazla sürelere kadar devam edebilir. Uykuları süresince saatte 20, hatta 100lerce defa tekrarlayan, bir dakikaya varan nefes durmaları ile boğulurcasına mücadele eden kişilerde uyku ve oksijen yetersizliğinin büyük sorunlara neden olması kaçınılmazdır. Uykuda tıkanmalar, ve horlamalar uyku yapısının parçalanmasına, sabah yorgun uyanma ve gün içinde uykulu, yorgun oturduğu yerde uyuklayan bir durum yaratır.

 

Polisomnografi tetkiki ( uyku testi ) 

Uyku apnesinin kesin teşhisi ve şiddetinin ölçülmesi için uyku laboratuvarlarında """"polisomnografik tetkik"""" adı verilen incelemelerin yapılması gerekmektedir. Uyku sırasında bir çok fizyolojik aktiviteyi kaydeden """"polisomnografik tetkik"""", beyin bölgelerinin aktiviteleri, uykunun yapısı, solunum, ve kalp fizyolojilerinin aynı anda incelenmesine imkan tanıyan modern bir tetkik yöntemidir.

Bu yöntemle, uykuda solunum hareketleri; solunum durma süresi, apne sayısı, horlama, kandaki oksijenlenme düzeyi, kalp ritmi EKG, kan basıncı, beyin de uyku aktivitelerinin analizi ve kas tonusu, göz hareketleri, kayıtları yapılarak bunların beden fonksiyonları üzerindeki etkileri incelenir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Oğuz Bak

Uzm.Dr. Oğuz Bak, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Ankara Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Baskent Üniversitesi'nde tamamlayarak Nöroloji uzmanı olmuştur. 

Uzm.Dr.Oğuz Bak;Evde Nöral Terapi Enjeksiyonları ile Hertürlü Ağrının Tedavisi, Evde Muayene, Evde EEG , Evde Uyku Apne Testi yapmaktadır.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, Kayseri Asker Hastanesi'nde, Kayseri Kızılay Hastanesi'nde, Ankara Bilgi Hastanesi'nde Kocaeli Acıbadem Hastanesi'nde, İstanbul Bölge Hastanesi'nde, Çengelköy Medivia Hospital'de, Gebze Medical Park Hastanesi'nde, görev yapmış olan Uzm.Dr, Oğuz BAK, mesleki çalışmalarına Özel Muayenehane devam etmektedir.

Uzm. Dr. Oğuz Bak
Uzm. Dr. Oğuz Bak
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube