Histeroskopi,

Histeroskopi,

Histeroskopi ince fiber optik bir alet olan histeroskop ile rahim ağzını ve rahim içini görüntüleyen bir yöntemdir Üreme yaş grubunda adet dönemi arasındaki kanama ve menopoz sonrası kanamalar histeroskopinin en sık yapılan nedenleridir.

Kısırlık ikinci en sık yapılma nedenidir. Anatomik nedenli olanların belirlenmesinde kabul görmüştür.

Histeroskopi ayrıca kendiliğinden olan ve tekrarlayan düşüklerin nedeninin araştırılmasında da faydalıdır.  Ayaktan yapılan histeroskopi ultrason, histerosalfingografi gibi diğer testlerin yeterli sonuç veremediği zaman kullanılır.  En önemli sorun işlemi takiben hafif adet dönemi gibi bir ağrının olmasıdır.

Histeroskopi aynı zamanda cerahi başka bir işlem ile aynı gün yapılabilir ve sadece birkaç dakika zaman alır. Diagnostik histeroskopi genellikle anestezi gerektirmez. Ama bazı endişeli ve hassas hastalarda ve anatomik farklılıklarda anestezi gerekebilir. Operatif histeroskopi her yaş grubundaki kadınların rahim patolojilerini tedavi etmeye izin veren minimal invaziv cerrahi bir yöntemdir.

Operatif histeroskopi serviks (rahim ağzı) ve uterusdaki (rahim) polipler, fibroidler, uterin bant (kısırlık ve tekrarlayan düşüklerin nedenidir) ve ilaç ile tedavi edilemeyen kanamalar görüldüğünde yapılır. Operatif histeroskopi genel anestezi altında birkaç dakika (genellikle 5 ile 20 dakika) yapılır. Ayrıca lokal anestezi altındada yapılabilir.

 

Prof.Dr.Bülent BERKER

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Berker

Prof. Dr. Bülent BERKER, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. 2000 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuş ve 2006 yılına kadar burada Uzman Doktor olarak görev yapmıştır. 2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Stanford Üniversitesi Tıp Merkezi, Endoskopik Cerrahi Merkezi ve Üreme Endokrinoloji Ünitesinde eğitim almış olan Prof. Dr. Bülent BERKER, 2006 yılında Doçentlik unvanı almıştır. Halen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda Profesör olarak akademik çalışmalarına devam etmektedir.  Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği (TSRM) (Yönetim Kuru ...

Etiketler
Histeroskopi
Prof. Dr. Bülent Berker
Prof. Dr. Bülent Berker
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube