Hipotroidi ve beslenme

Hipotroidi ve beslenme

       Hipotroidi  ve beslenme  arasında  ciddi bir ilişki vardır. Çağımızın  vebası olan obeziteyi artıran  en önemli nedenlerden biri de hipotroidi hastalığıdır. Hipotroidin   kilo alımına nasıl sebep olduğuna ve  hipotroidi hastası olan birinin nasıl beslenmesi gerektiğine beraber  bakalım.

    Vücudumuzun önemli bezlerinden olan troid bezi,  boynun ön tarafında larinksin altında,trakeanın iki yanında ufak bir  ara kısımla (istmus) birbirine bağlanmış iki lobdan ibaret bir bezdir. Ağırlığı 20-25 gr kadardır ve folikül adı verilen keseciklerden oluşmuştur. Troid  bezinden salgılanan önemli hormonlar vardır. Bu hormonlar TSH(troid stimüle edici hormon) T-3 (Triiyodotironin)  ve  T-4 (tetraiyodotironin) hormonlarıdır. T-3 hormonunun yapısında 3 tane iyot molekülü olduğu için T3, T4 hormonunun yapısında ise 4 tane iyot molekülü olduğu için T4  ismini almıştır.

   Troid hormonları, vücuttaki tüm metabolik süreçleri kontrol eder. Bazal metabolizma hızı (BMH) troid hormonların etkisiyle hızlanır veya yavaşlar.

Hipotroidi : troid hormonlarının eksikliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan  bir hastalıktır ve metabolizmanın yavaşlamasıyla karekterizedir. Ortaya çıktığı yaşa ve troid hormonlarının eksiklik veya etkisizlik derecesine bağlı özellikler gösterir. Hipotroidi  bebeklik veya çocukluk döneminde ortaya çıkarsa  ciddi mental geriliğe  büyüme ve gelişmenin yavaşlamasına neden olur. Hipotroidin bu tipine KRETİNİZM denir. Yetişkinlerdeki  bu formuna ise MİKSÖDEM denir.

Troid hormonu seviyesi çok düştüğünde,hücrelerin enerji ihtiyacı karşılanamaz ve vücuttaki tüm metabolik süreçler yavaşlar. Bu durumda; soğuğa duyarlılık,çabuk yorulma,deride kuruluk,unutkanlık,depresyon,kabızlık,tırnaklarda kolay kırılma,kıllarda azalma görülür. Ayrıca  ödem artar miksödem denilen şiş-kaba görünüm oluşur. Hastalar uykuya meyillidir ve çabuk üşürler,sıcaktan daima hoşlanırlar.

HİPOTROİDİ  VE BESLENME

-Hipotroidi hastaları metabolizma yavaş olduğu için  fazla besin tüketmemelerine rağmen  kilo aldıklarını ifade ederler.

- Kilo artışı hafifdir ve bazal metabolizmanın azalması ve sıvı tutulmasına bağlıdır. 

-Tedavide öncelikle ilaç tedavisi ile hormon normal seviyede  tutulur.

 -Hastalar  beslenme ve diyet uzmanına muayene olarak vücut kas-yağ ve ödem miktarlarını ölçerek,  kendilerine  özel  düşük kalorili,bol  posalı  sulu diyeti almaları gerekmektedir.

- Bu hastalarda ödem olduğu için  diyetlerinde tuz kısıtlaması yapılmalıdır ve tuzun iyotsuz olması tercih edilmelidir.

-Hipotroidi hastalarının kilo veremem gibi bir endişesi olmamalıdır. Kilo vermeyi engelleyen hiçbir sebep yoktur.

- Hipotrodi sadece kilo vermeyi  yavaşlatabilir , kilo vermeye engel bir durum değildir.

-Hipotroidi hastaları  kişiden kişiye değişmekle birlikte  ayda ortalama 4 kilo verebilirler.

-Yapmaları gereken en önemli şey mutlaka bir diyet uzmanıyla beraber çalışmak ve verilen diyetlere uymak

-Kiloyu gerçekten vermek istiyorsanız buna niyetlenin  ve inanın. Yani  bunu önce beyninizde bitirin .  O zaman göreceksiniz ki  diyet   sanıldı kadar ürkütücü değil tam aksine  heyecanlı ve zevkli bir süreçtir.

- YÜZÜNÜZDEN TEBESSÜM EKSİK OLMASIN :)

SİNAN YILDIZ

BESLENME VE DİYET UZMANI

 

 

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Sinan Yıldız

Dyt. Sinan YILDIZ, 1988 yılında doğmuştur. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Dyt. Sinan YILDIZ, Van Merkez'de bulunan Diyetisyen Sinan Yıldız Beslenme ve Diyet Merkezi'nde hizmet vermektedir.

Etiketler
Hipotiroidi
Dyt. Sinan Yıldız
Dyt. Sinan Yıldız
Van - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube