Hemoroid (basur, mayasıl) hastalığı güncel tedavi yöntemleri

Hemoroid (basur, mayasıl) hastalığı güncel tedavi yöntemleri

Hemoroid (basur, mayasıl) hastalığı nedir?

Makat bölgesindeki doğuştan var olan damar ağlarının şişmesi, büyümesi, sarkması ve kanamaya yol açmasına hemoroid (basur, mayasıl) hastalığı denmektedir. Genç erişkin dediğimiz 20-40 yaş grubunda her dört kişiden birinde bu hastalığa rastlanmaktadır. Hemoroid hastalığı bacaktaki varislerin makat bölgesinde yer alan şeklidir.

Hemoroid hastalığının nedenleri nelerdir?

Kesin bir neden bilinmemekle birlikte kabızlık, büyük tuvalet esnasında ıkınma, uzun süre tuvalette oturma, hamilelik, uzun süre ayakta durma makat etrafındaki toplardamarlarda basınç ve kan damarlarında genişlemeye neden olmaktadır. Bazı genetik hastalıklar, sık ishal olma, dışkı yumuşatıcı ilaçların bilinçsiz kullanımı diğer nedenler arasında yer almaktadır. 

Hemoroid hastalığının belirtileri nelerdir?
Makat bölgesinde ağrılı ya da ağrısız şişlik, akıntı, açık kırmızı renkli kanama ve kaşıntı görülebilir. İç hemoroidler genellikle ağrısız iken, dış hemoroidlerde pıhtı birikip (tromboze olma) ani olarak şişme sonrası şiddetli ağrı görülebilir.

Hemoroid hastalığı kansere yol açabilir mi?

Kesin bir şekilde hayır diyebiliriz. Hemoroidlerin kansere dönüşmesi mümkün değildir. Ancak bu konuda dikkat edilmesi ve asla ihmal edilmemesi gereken bağırsak kanseri ile hemoroid hastalığının bulgularının birbiriyle karışması ve kanserin erken tanısında gecikmeye yol açmasıdır. Dışkılama alışkanlığında en küçük bir değişiklikte genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.

Hemoroid hastalığı tanısı nasıl konmaktadır?
Makat bölgesinde herhangi bir şişlik olup olmadığını kontrol edilerek dış hemoroid tesbiti yapılabilir. Sonrasında ise rektal muayene yapılarak kanamaya yol açan kanser hastalığı dışlanabilir. Eğer iç hemoroid söz konusuysa rektoskopi ile daha net bir şekilde makat bölgesi incelenebilir. Dışkılama sırasında ve sonrasında devam eden ağrı genellikle anal fissür(makat çatlağı) hastalığında görülmektedir.

Hemoroid hastalığının modern güncel tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Başarılı tedavi için öncelikle diğer kanama yapan nedenler (anal fissür, rektum ve bağırsak kanseri gibi) dışlanmalı hastalığın doğru evrelemesi yapılmalıdır. Hemoroid hastalığı ameliyatsız veya ameliyatlı olarak tedavi edilebilir. Evre 1 de uygulanan ameliyatsız yöntemde dışkılama alışkanlığının düzeltilmesi, diyetin düzenlenmesi, sıcak su oturma banyoları, ağızdan alınan bazı ilaçlar ve makat çevresine uygulanan krem ve fitiller yer almaktadır. Evre 2 ve 3 te ise laser, bağlama yöntemi (bant ligasyon), iğne tedavisi ile kurutucu madde uygulanması (skleroterapi), infrared koagulasyon gibi yöntemlerle yatışa gerek kalmadan ayaktan, kısa sürede, kolay ve hızlı şekilde yüksek başarı oranları ile tedavi uygulanmaktadır. Bantlama girişimi yöntemi uygun olmayan teknikle ve deneyimsiz kişiler tarafından yapıldığı takdirde şiddetli ağrılara sebep olabilir. Bu nedenle bu yöntemin tecrübeli doktorlar tarafından yapılması gerekir. Evre 4 te ise cerrahi girişimler kaçınılmaz olmaktadır. Longo yöntemi denilen asma yöntemi uyguladığımız hastalar ameliyat sonrası oldukça konforlu ağrısız bir iyileşme dönemi geçirmektedir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Yanar

Prof. Dr. Hakan Yanar, 1971’ Denizli’ de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli’de tamamlamıştır. 1988’de üniversite sınavına girmiş ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. Cerrahi stajyerliğini University of Colorado Health Science Center, Denver Colorado’ da tamamlamıştır. 1995 -1996 yılları arasında Isparta’da mecburi hizmetini yapmıştır. Askerlik hizmetini ise 2000 yılında Tunceli’ de yerine getirmiştir. 1996 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başlamış ve 2001 yılında ihtisasını “Kolon anastomozlarında skar dokusu oluşumu ve latirojen ilaçların etkisi” isimli tezi ile tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı unvanını almıştır. 2006 – 2007 yılları arasında tam 1 sene University of Southern California Medical Center, Department of General Surgery, Los Angeles, ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
Prof. Dr. Hakan Yanar
Prof. Dr. Hakan Yanar
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube