Hamilelik döneminde anne ve bebekte neler olur; 21. ve 22. hafta

Hamilelik döneminde anne ve bebekte neler olur; 21. ve 22. hafta

21. HAFTA (Doğuma 125 gün kaldı)
Bebeğin Gelişimi: Bebeğinizin başı, vücuduna göre hala büyük olmakla birlikte kol, bacak ve gövde oranları birbirine uygun boyutlara yaklaşmıştır. Lanugo denilen ince tüyler tüm vücudu kaplamıştır. Isı üreten kahverengi yağ hücreleri boyun, göğüs ve kasıklarda depolanmıştır. Bu yağ hücreleri kalıcı değildir, doğumdan sonra kaybolacaklardır. Solunum fonksiyonları henüz hala yetersizdir. Ortakulak kemikleri (çekiç, örs ve üzengi) sertleşmeye başlamıştır. Bebeğiniz iyice hareketlenmiştir. Buna "canlanma" denir.
Annenin Durumu: Vajinal dokunuz kalınlaşmıştır ve akıntınız da artış olacaktır. Karnınız büyüdükçe cildiniz gerilecek ve kaşıntı olacaktır. Nemlendirici losyonlarla kaşıntı ve çatlakları hafifletebilirsiniz. Rahminiz genişledikçe cinsel ilişki konusunda tereddütleriniz olabilir, rahat edeceğiniz pozisyonları tercih etmelisiniz. Vajinanın içersinde bir yumru şeklinde olan rahim ağzını kendiniz hissetmeye başlayabilirsiniz. Rahim ağzındaki açılmalar, küçük bir yarık gibi hissedilir. Varislerinizde artış görülebilir. Doğumdan sonra hafifleyecektir, ancak yine de önlem alınmalıdır.  
EK BİLGİ: Rahminizde bulunan amniyotik sıvı miktarı yaklaşık 350 ml.ye ulaşmıştır. Rahminiz genişlemekte ve buna bağlı olarak rahim kasları ve bağlar da gerilmektedir. Bu gerilmeler karnınızın alt kısımlarında oturup, kalkarken ani acı ve sancılara sebep olabilir. 

22. HAFTA (Doğuma 118 gün kaldı)
Bebeğin Gelişimi: Cildi neredeyse içi görünecek düzeyde şeffaftır. Bebeğinizin ağırlığı 750 gr.altındadır. Bu dönemde kilo artışı kas ve kemik gelişimine yaramaktadır. Minik ayaklarının boyutları 2 katı büyüyerek, 45 mm.den 83 mm.e uzayacaktır. Bebeğinizin cildi buruşuk olmasına karşın, bu ay kas gelişimi ve yağ depolaması nedeniyle daha düzgün görünecektir. Hızla büyüdüğü için bulunduğu alan daha sıkışık bir hal alacaktır. Bebeğiniz kalp atışlarınızı, sesinizin tınısını, mide ve bağırsak gurultularınızı işitmektedir. 
Annedeki Değişiklikler: Bebeğiniz büyüyüp hareketlendikçe bulunduğu alan dar gelmeye başlayacak ve onun her hareketini daha fazla hissedeceksiniz. Bu ay kilo alımınız hızlanabilir, haftada yarım kilo alacaksınızdır. Varislerin artması ve karın ve göğüslerde çatlakların oluşumu söz konusu olabilir. Bel ağrılarınız devam edecektir. Göğüsleriniz süt üretmeye hazırlanmaktadır. Süt veren annelerin ilk 6 ay günlük C vitaminini 35 mg daha fazla almaları gerekmektedir. Bebeğinizin kalp atışlarını karnınıza kulak dayayan kişiler de işitebilirler. Tekmelerini siz hissedebilirsiniz.
EK BİLGİ: Bulantı ve kusmalarınız hala devam ediyorsa, 2 saatte bir kolay sindirilebilecek gıdalar tüketebilirsiniz. Günde 2 veya 3 kereden fazla kusmaya başladıysanız doktorunuzla görüşünüz. Kalsiyum alımınıza dikkat etmelisiniz. Günlük 1000 mg kalsiyuma ihtiyacınız var ve bu miktarı almanın en kolay yolu bir bardak süt içmektir. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Levent M. Şentürk

Prof.Dr. Levent M.Şentürk 1963 yılında doğmuştur. 1982 yılında Istanbul Kadıköy Anadolu Lisesinden derece ile mezun olan Dr.Şentürk; 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden de derece ile mezun olmuştur. 1992 yılında Uzmanlığını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’den alan Dr.Şentürk, Profesörlük unvanını 2004 yılında almıştır. Halen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’de hastalarına hizmet vermektedir.    Prof.Dr. Levent M.Şentürk’ün ilgi alanları arasında; Genel tüm jinekoloji (miyom cerrahisi) , genel tüm obstetrik (Gebelik ve doğum takibi, ultrasonografi-4 boyutlu ultrasonografi), pelvik organ sarkmaları ve idrar kaçırma operasyonları, yardımla üreme teknikleri (tüp Bebek, mikroenjeksiyon, aşılama) ve infertilite (kısırlık), menopoz ve erken menopoz, rep ...

Prof. Dr. Levent M. Şentürk
Prof. Dr. Levent M. Şentürk
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube