Hamartom ve adenom

Hamartom ve adenom

İyi huylu tümörlerdir. Değişik oranlarda epitel ve destek dokusu içerirler.

Hamartom tanım itibariyle normalde bulunan bir doku grubunun kanser özellikleri göstermeksizin diğer dokular aleyhine olacak şekilde artmasıdır. Memede hamartom, süt üreten yapılardan ve bu yapı dışındaki kanalların olması gereken yerin dışında belirginleşmesinden oluşur, bir nodül (kitle) olarak fark edilir. Fibroadenoma benzer ve ne muayenede ne de görüntüleme yöntemlerinde ayırt edilemez.

Adenom ya da tübüler adenom denilen tümörler ise yine iyi huylu hücrelerden oluşan sıkıca birbirine tutunmuş küçük kanalcıklardan ibarettir. Hamilelikte ve emzirme dönemlerinde boyutları büyür. Her koşulda tanı biopsi ile konur.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ekmel Tezel

Prof. Dr. Ekmel TEZEL, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Japonya’da Nagoya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniğinde doktora yapmıştır. Houston’da MD Anderson Cancer Center’da ve Düsseldorf’ta European Academy of Senology’de meme cerrahisi üzerine çalışmıştır. Halen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesidir. Türk Cerrahi Derneği, Ankara Meme Hastalıkları Derneği, Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği olmak üzere pek çok derneğin üyesi olan Prof. Dr. Tezel, Ankara Meme Hastalıkları Derneği yönetim kurulu üyesidir. Prof. Dr. Ekmel TEZEL özel muayenehanesi'nde hastalarını kabul etmekted ...

Etiketler
İyi huylu tümör
Prof. Dr. Ekmel Tezel
Prof. Dr. Ekmel Tezel
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube