Hafta hafta gebelik; 3.hafta

Hafta hafta gebelik; 3.hafta

Hamileliğiniz: 3 .hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Şu anda rahminizde neler oluyor? Birçok şey.. Yapım aşamasındaki bebeğiniz, şu anda sadece inanılmaz bir hızla çoğalarak katlanan yüzlerce hücreden oluşan küçük bir top kadardır. Bu hücrelerden oluşan top (blastosist adı verilir) rahminizde ikamet etmeye başlayınca, plasenta içinde gelişecek olan kısmı, hamilelik hormonu olan HCG üretmeye başlar (insan koryonik gonadotropini) ve yumurtalıklarınıza yumurta üretmeyi kesmesini söyler ve artan östrojen ve progesteron üretimini tetikler (bu durum, rahminizin iç tabakasını – ve minik yolcusunu – çıkarıp atmasını engeller ve plasenta gelişimini harekete geçirir.) HCG, bir hamilelik testini pozitif yapan hormondur; bu haftanın sonuna kadar, test yaptırabilir ve pozitif sonuç alabilirsiniz! (Eğer testiniz negatifse ve son iki-üç günde hala adet olmadıysanız, yine deneyin.)

Bu arada, amniyotik sıvı, amniyotik kese haline gelecek olan boşlukta, hücrelerden oluşan topunuzun çevresinde birikmeye başlamıştır. Bu sıvı, önümüzdeki haftalarda ve aylarda bebeğinize tampon vazifesi yapar. Şu anda, gelişmekte olan bebeğinizi rahim duvarınızdaki kan damarlarına bağlayan mikroskobik tünellerden oluşan ilkel bir dolaşım sistemi yoluyla, minik blastosistiniz oksijen ve besin almaktadır (ve atık ürünleri yollamaktadır .) Plasenta, bu haftanın sonuna kadar bu görevi üstlenmeye yetecek kadar gelişmeyecektir.

Sizin Hayatınız nasıl değişiyor:

İçinizde çok önemli bir buluşma gerçekleşti – tek bir sperm, yumurtanızın sert dış zarını delip geçti ve yumurtanızı dölledi. Hamile kaldıktan birkaç gün sonra, döllenmiş yumurta, rahminizin iç tabakasına gömüldü  ve büyümeye başladı. Bir bebek, gelişme aşamasında! Hamile olduğunuzu henüz muhtemelen bilmiyorsunuz, ama bu haftanın sonuna kadar biraz lekelenme olduğunu fark edebilirsiniz. Bu  “implantasyon kanaması”, yani yumurtanın kan bakımından zengin rahim iç zarına  gömülmesinden kaynaklanan bir kanama olabilir . Her halükarda, lekelenme çok hafiftir ve sadece çok az sayıda hamile kadın bunu yaşar.

Erken hamilelik  belirtileri:

Bazı kadınlar, test sonucu pozitif çıkmadan önce bile hamile olduklarını hissederler. En erken belirtiler, aşağıdakileri içerir:

Hassas, şiş memeler Birçok kadın, hissedilen hassasiyetin adet olmadan önce memelerde hissedilen hassasiyetin abartılı bir versiyonu olduğunu söyler.

Yorgunluk Aniden yorgun hissetmek : Yaptığınız tek şey, işyerinde bir gün geçirmek olmasına rağmen, artan progesteron hormon seviyesi ile bebek yapmaya başlamanın gerektirdiği ekstra çaba, maraton koşusu yapmışsınız gibi hissettirir.

Sık sık çişe çıkmak Hamile kaldıktan kısa süre sonra, sık sık tuvalete koşmaya başladığınızı görebilirsiniz.

Artan koku alma hissi Yeni hamilelerin çoğu, hamileliğin erken dönemlerinde öğürmeyi tetikleyen kokulara yenik düşer. Bu durum, sisteminizdeki hızla artan östrojen seviyelerinin yan etkisi olabilir.

Besinlerden tiksinmek  Eskiden hoşunuza giden bazı besinlerin şu anda sizin için kesinlikle iğrenç olduğunu düşünmeye başlayabilirsiniz.

Bulantı ya da kusma Sabah bulantısı, genellikle birkaç hafta içinde başlamaz ama bazı kadınlar mide bulantısını daha erken dönemde hisseder.

Bazal vücut sıcaklığınız yüksektir Vücut sıcaklığınızın çizelgesini çıkarıyorsanız ve art arda 18 gün boyunca yüksek olduğunu görürseniz, büyük bir ihtimalle hamilesiniz.

Kanama ya da lekelenme Bazı kadınlar, adet görmeleri gereken zamanlarda küçük miktarda kırmızı lekelenme veya pembe veya kırmızıya çalan kahverengi noktalar görür (Lekelenme ve kanamayla birlikte ağrınız varsa, hemen doktorunuzu arayın çünkü bu durum, dış gebelik belirtisi olabilir.)

Çok çekici görünebilir ama evde hamilelik testi yapmayı erteleyin. Büyük bir çoğunluğu, son adetinizi görmemenizi izleyen hafta boyunca doğru sonuç vermediği için şu anda kullanmanız hayal kırıklığına yol açacaktır.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz GÖKALP KAYA, 8 Ağustos 1976 tarihinde İstanbul 'da doğmuştur. 1994 yılında İzmir Fen Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında ise Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Acıbadem Kadıköy Hastanesi Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla görev yapmaya başlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlamış ve sertifika sahibi olmuştur. Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin 2007 yılında bir eğitim merkezi olduktan sonra kursiyer hekimlerin eğitiminde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Erken hamilelik belirtileri
Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube