Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında gülüş tasarımı

Günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında gülüş tasarımı

20 YAŞ DİŞİNİ KESİN ÇEKTİRMELİ MİYİM?

20 yaş dişleri ağızda en son süren ve en arkada kalan dişlerdir.

Herkes de bulunmayabilir bazen sadece alt veya üst çenede bulunabilir.

Normal dişlerden daha farklı formlarda ve daha fazla kök sayısında sürebilirler.

Eğer normal şekilde sürmüşler ise normal diş olarak değerlendirilirler ve ağızda bakılmaları koşulu ile tutulurlar. Bu durumda çiğnemeye katılırlar veya diğer azı dişlerinin kaybında ortodontik tedavi sonrası görev alabilirler.

Ancak çoğu zaman yer darlığına bağlı olarak süremezler, kemik veya dişeti altında gömülü veya yarı gömülü halde kalabilirler. Bazende pozisyonları bozuk olabilir. Ayrıca temizlenmeleri zor dişlerdir sürseler bile çürüyebilirler.

Yer darlığı durumunda çıkmaya çalışırlarken mevcut dişleri de çarpıklaştırabilirler.

Bu gibi durumiarda dişlerin çekilmesi uygun olacaktır. İşlem ya normal diş çekimi şeklinde yada küçük bir operasyon ile olacaktır.

Bu işlem geciktirilmemelidir. Yoksa tekrarlayan enfeksiyonlar ve yüzde şişme ağrılar kaçınılmaz olur. Buda tedaviyi zorlaştırır.

GÜLÜNCE DİŞ ETLERİM GÖZÜKÜYOR ÇÖZÜMÜ VAR MIDIR?

Toplumda pek çok kişinin gülünce diş etleri gözükmektedir. Eğer bu görünüm çok aşırı ise gummy smile denilen durum meydana gelir. Tamamen normal olan bu durum estetik beklentiler nedeniyle düzeltme gerektirebilir.

Bu işlemde aşırı gözüken diş eti dokusunun ağızdan uzaklaştırılması gerekir. Bu amaç için en basit teknik lazer cihazı yardımıyla diş etinin kesilmesidir. Bunun dışında rutin cerrahi yöntemlerle de başarı sağlanabilir. Lokal anestezi altında yapılan bu işlem tamamen acısızdır ve iyileşme hızlıdır.

Pembe estetikte denilen bu uygulamadan sonra dişler üzerine özel kaplamalar yapılıp uzayan diş boyları da kısaltılabilir.

LAMİNE KAPLAMALARIN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Lamine kaplamalar,(laminate vennerler, yaprak porselenler) dişlerin ön yüzlerine uygulanan, dişlerin yüzeyinden çok az veya hiç inceltme yapılmadan yapılabilen, mükemmel estetik görünüm elde edilebilen diş hekimliği uygulamaları içerisinde en yüz güldüren çalışmalardandır.

Lamineleriniz hazırlandıktan sonra çok özel bir yapıştırma sistemi ile dişlerinize yapıştırılır. Daha sonra karşıt dişlerinizle olan ilişki ve çarpmaları düzeltilir. Yapıştırıcı fazlalıkları da temizlendikten sonra kullanıma hazırdırlar.

Hastaların dişlerini düzenli fırçalamaları ve periyodik diş hekimi kontrolleri bakımları yeterlidir. Bazı hastalar için diş ipi kullanımı da önerilebilir.

Lamine kaplamaların en büyük olası problemi yerlerinden çıkmalarıdır bu durum özel yapıştırma sistemleri kullanıldığından dolayı çok enderdir. Böyle bir durumda çıkan malzemeyi dikkatlice saklayınız.Hekiminiz kaplamanın neden çıktığını değerlendirip tekrar yapıştıracaktır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Kerem Aras

Dr. Dt. Kerem ARAS, 1976 yılında Ankara'da doğmuştur. 1994 yılında TED Ankara Kolejinden mezun olmuştur. Ardından Ankara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2000 yılında ise aynı üniversitenin Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda doktora eğitimine başlamıştır. 2006 yılında ”Kısaltılmış dental ark yaklaşımının ağız sağlığı ve fonksiyonları yönünden değerlendirilmesi” başlıklı tezi ile doktora derecesini almıştır. Dr. Dt. Kerem ARAS, Hollanda, Tayland ve Japonya'da dental implantlar ve estetik diş hekimliği konularında pek çok eğitim ve araştırma programına katılmış olup, gülme tasarımı, laminate vennerler ve dental implantlar konularında bilimsel çalışmalarına devam etmektedir. 1999 yılında Ankara - Emek'te ilk kliniğini açmış olan Dr. Dt. Kerem ARA ...

Dr. Dt. Kerem Aras
Dr. Dt. Kerem Aras
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube