Güçlü bir bağışıklık sistemi için güçlü bir bağırsak gerek

Güçlü bir bağışıklık sistemi için güçlü bir bağırsak gerek

Güçlü bir bağışıklık sisteminin güçlü bir bağırsaktan geçtiğini biliyoruz. Yapılan araştırmalara baktığımızda otoimmün hastalıklar, besin sensitivitesi ve bağışıklık sistemindeki dengesizliklerin temel nedeni ‘leaky gut’ dediğimiz bağırsakların aşırı geçirgen bir duruma geçmesidir. Bağırsaklardaki bu aşırı geçirgenlik yüzünden beyin dahil vücudun tüm organlarına istenmeyen toksik maddeler geçmektedir. Bu da çeşitli hastalıkların oluşmasına yol açmaktadır. Bu yüzden hastalıklardan korunmak için sağlıklı bağırsak florasına ihtiyaç vardır.

 Bağırsaktaki Faydalı Bakterileri Arttırmanın Yolları:
-Antibiyotik kullanırken bilinçli olmak önemli. Antibiyotik kullanmadan da iyileşebilecekken antibiyotik kullanarak bağırsak floranızı bozarak kendinizi daha da hasta yapmayın. Yanlış anlaşılmasın; antibiyotikle tedavi edilmesi gereken ciddi hastalıklar vardır. Ülkemizde çok yaygın olan gereksiz antibiyotik kullanımını kastetmekteyim.

-Bağışıklık sistemini güçlendiren ve faydalı bakterilerden oluşan probiyotikler vücudu zararlı mikroorganizmalardan korur. Probiyotik besinleri beslenme programından eksik etmemek hastalıklardan korunmak için önemli bir adımdır. Ev yapımı yoğurt da probiyotik besinlerin başında yer almaktadır.

-Kefirin sağlık üzerine etkileri ve çok fazla sayıda farklı tür bakteri ve mayaları barındırmasından dolayı çok faydalı bir probiyotiktir. Kefir ile ilgili yapılan araştırmalarda kefirin antikanserojenik, antibakteriyel, immunolojik, hipokolesterolemik, gastrointestinal ve metabolik faydalarının olduğu da görülmüştür.-Sauerkraut, kimchi gibi fermente sebzeler de bağırsaklar için çok faydalı besinlerdir. Kimchi daha çok kore mutfağında kullanılmaktadır. Sauerkraut ise Almanyada sık tüketilen bir besindir. Sauerkraut içerdiği yüksek organik asit düzeyi sayesinde faydalı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olur. Kimchi ve sauerkraut bulmakta zorluk çekiyorsanız lahana turşusu tüketebilirsiniz.

-Kombucha çayı fermente edilmiş bir çay türüdür ve probiyotik etkileri vardır. Journal of Medicinal Food’da yer alan bir makalede kombucha çayının detoksifikasyon, anti-oksidasyon ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkilerinin olduğu bildirilmiştir.

Sağlıklı bir bağırsak florası sağlığın temelidir. Bu yüzden probiyotik besinler tüketmek, bağırsaktaki bakterileri yok eden faktörlerden uzak durmak ve bağırsaklara faydalı olan beslenme programına uyum sağlanmalıdır. Sağlıklı bağırsak demek aynı zamanda güçlü bağışıklık sistemi demektir. Hipokrat’ın da dediğiğ gibi: “Bütün hastalıklar bağırsakta başlar. Bağırsak hasta ise, vücudun geri kısmı da hastadır.’’. Bağırsak floranızın sağlıklı olması dileğiyle :)
 
Diyetisyen Tuğba Cici

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Bağırsak florası
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube