Gözün önünde uçuşan cisimler, siyah noktalar, 'sinekler' görmek

Gözün önünde uçuşan cisimler, siyah noktalar, 'sinekler' görmek

Gözümüzün önünde neden uçuşan cisimler, siyah noktalar, sinekler görürüz?
Neden gözümüzün önünde uçuşan cisimler görürüz?
Gözümüz yuvarlıktır ve göz içersindeki boşluğu vitreus dediğimiz yumurta akı kıvamında bir yapı doldurmaktadır. Bu yapı çok ince liflerden oluşmuştur. Bu liflerin çok ince ve çok düzenli yerleşmiş olması bu yapıya su gibi şeffaflık sağlamaktadır. Böylece, gözlerimiz etrafı berrak görmektedir. Bazı durumlarda bu lifler arası düzen bozulur ve lifler kalınlaşıp görünür hale geçerler. Dolayısıyla, gözümüzün önünde siyah noktalar, uçuşan cisimler, sinekler ve saç telleri varmış gibi algılarız. Bunları daha çok beyaz ya da parlak bir zemine bakarken daha çok görürüz.
Uçuşan cisimcikler görmek hastalık belirtisi midir?
Göz önünde uçuşan sinekler retina yırtılması gibi önemli bir göz hastalığının belirtisi olabilir. Retina yırtılması erken dönemde teşhis edilirse lazer ile tedavi edilebilir. Tedavide geç kalındığında ise retina dekolmanı (ayrılması) dediğimiz tedavisi daha zor ve körlükle sonuçlanabilecek hastalığa yol açabilir. Dolayısıyla, gözümüzün önünde uçuşan cisimler görmeye başlarsak ve bunlarla beraber ışık çakmaları görüyorsak mutlaka hemen göz doktoruna muayene olmamız gerekmektedir.
Sadece retina yırtılmasında mı görürüz, başka sebepleri var mıdır?
Bazı kişiler gözlerinde bir hastalık olmaksızın bu cisimcikleri gözlerinin önünde gördüğünden şikayet ederler. Bu kişilerde vitreus dediğimiz tabakada ciddi olmayan yapısal değişiklikler vardır. Gözün yaşlanma süreci içersinde de bu tabakada değişiklikler olduğundan yaşımız ilerledikçe bu cisimcikleri sıklıkla görmeye başlarız. Bunun dışında, özellikle myoplar bu cisimcikleri görmekten sıklıkla şikayet ederler.
Belirli hastalıklarda da görülebilir mi?
Evet. Üveit gibi gözü tutan ve göz içersinde reaksiyon yapan hastalıklarda görülebilir. Ayrıca, şeker hastalığı gibi tüm vücudumuzu tutabilen hastalıklarda da görülebilir. Bu hastalıklarda gözümüzde başka hasarlarda oluşabileceğinden mutlaka düzenli göz muayenesi gerekmektedir.
Tedavisi var mı?
Retina yırtıkları erken safhada yakalandığında lazerle tedavi edilmektedir. Ancak, lazer tedavisi uçuşan cisimcikler ya da ışık çakmaları görmemizi tedavi etmez. Lazer tedavisi ile retina ayrılması oluşumunu engellemeye çalışırız.
Uçuşan cisimler genellikle kişileri çok rahatsız etmediğinden herhangi bir tedavi uygulamamaktayız. Ancak, kişinin günlük aktivitelerini yapmasını engelleyecek kadar çok olursa, vitrektomi ameliyatı ile bunları temizleyerek hastaya berrak bir görüş vermeye çalışırız.
 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ateş Yanyalı

1966'da dünyaya gelen Doç. Dr. Ateş Yanyalı, lise öğrenimini 1983 yılında Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamlamış ve aynı yıl girdiği  İ.Ü İstanbul Tıp Fakültesinden 1989 yılında mezun olmuştur. 1990 ile 1994 yılları arasında ise Fransa'da Claude Bernard Üniversitesi Tıp Fakültesinde Göz Hastalıkları uzmanlık eğitimi almış, Prof. Dr. Mireille Bonnet'in Kliniği'nde özellikle vitreus, retina ve makula (sarı nokta) hastalıkları ve cerrahisi üzerine çalışmalarda bulunmuştur. Uzmanlık eğitiminin ardından 1995 ile 1999 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Retina biriminde Yardımcı Doçent olarak çalışmaya başlamıştır.1999 ile 2000 yılları arasındaki süreçte ise ABD'de Newyork'da Columbia Üniversitesi Harkness Eye Institute'de vitreus, retina ve sarı nokta hastalıkları ve cerrahisi üzerine çalışmalar yapmıştır. Bu süreçte özellikle re ...

Etiketler
Siyah nokta görmek
Prof. Dr. Ateş Yanyalı
Prof. Dr. Ateş Yanyalı
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube