Göz kapağı hastalıkları, nedenleri ve tedavisi

Göz kapağı hastalıkları, nedenleri ve tedavisi

GÖZ KAPAĞI İLTİHABI: (Uzun veya kısa süreli) 48 saat bekleyin, iyileşme olmazsa doktora gidin; Çoğunlukla,2 haftada geçer).
Tıptaki adı: Blefarit.
Göz kapağı kenarlarının iltihabıdır, kızarma, ağrı ve kabuklanma görülür. Çocuklarda sık görülür.
Hazırlayıcı sebepler: Kızamık; kızıl; kepeklenme; gözleri ovuşturma, görme kusurları.
Tedavisi: Günde üç defa göz banyosu yapınız (0.5 gram bikarbonat veyı bir çay kaşığı tuz 0.5 litre sıcak suda eritilir). Göz kapaklarının yapışmasını önlemek için merhem sürülür ve göz damlası kullanılır.

ARPACIK: (Kısa süreli; 48 saat bekleyin; iyileşmezse mutlaka doktora gidin.1/2 haftada geçer).
Tıptaki adı: Hordoleum.
Göz kapağı kenarında, çoğunlukla kıl dibinde içi cerahat dolu bir şişliktir. Vücut direncindeki azalmanın bir belirtisidir,göz kapağı iltihabı ile birlikte olabilir;Başlangıçta kaşınır.
Tedavisi: Arpacığa dokunmayın ve onunla oynamayın. Gıdanıza dikkat edin,istirahat edin,stresten uzak durun;Genel sağlık durumu düzelmedikçe arpacık tekrarlayabilir.

KİSTLER: (Uzun süreli; Genelde1 hafta sürebilir).En çok gençlerde görülen,göz kapaklarında ufak,yuvarlak şişliklerdir. Hafif bir iltihaptan sonra olur; zararı yoktur..Göze hoş görünmediğinden basit bir ameliyatla çıkarılmalıdırlar.

GÖZ KAPAĞI TİTREMESİ, göz kırpma: (Uzun veya kısa süreli,gerekirse doktora gidilir, istirahat edin).
Bu durum aniden ortaya çıkabilir ve devam eder. Rahatsız edici olmakla beraber ciddi değildir.
Sebepleri:
Gençlerde yorgunluk ve nekahat. Yaşlılarda genel adale zafiyeti sonucu, üzüntü ve heyecan.
Tedavisi: Daha çok istirahat.Bir haftada iyileşmezse doktor sakinleştirici bir ilaç yazabilir.

ALT GÖZ KAPAĞININ SARKMASI: (Uzun süreli;gerekirse doktora gidilmelidir, devamlıdır).Orta yaşlardan sonra,özellikle açık havada yaşayanlarda göz kapağını göze yakın tutan kas gevşer ve göz kapağı derisi esnekliğini kaybeder..Açıkta kalan göz,soğuk rüzgârda kanlanır;Göz iyi kapanmadığından bol gözyaşı akar.
Tedavisi: Soğuk,cereyanlı veya tozlu havadan kaçının.Plâstik cerrahi son derece başarılıdır.

ÜSTKAPAĞIN DÜŞMESİ: (Uzun süreli, doktora gidin).Bu ya doğuştandır,veya konjinktivit,yüz felci gibi bir göz hastalığından,migrende olduğu gibi şiddetli ağrıdan olur..Sinir hastalığı veya isteride de görülebilir.
Teşhis ve tedavisi ancak doktor tarafından yapılır.

GÖZKAPAĞI ŞİŞMESİ: (Kısa veya uzun süreli olabilir..Gerekirse doktora gidin).
Nezle, kızamık veya ağlama sonucu olabilir..Eğer bir sebebe bağlı değilse böbrek,kalp,hastalığının bir belirtisi olabilir, veya alerji sonucu görülür.
Tedavisi: Sebep biliniyorsa soğuk pansuman yapılır;Aksi halde doktora muayene olmalıdır.

GÖZ KAPAĞI LEKELERİ: Tıptaki adı: Ksantelesma.
Derinin hemen altında ağrısız,sarımtırak kabartılar şeklindedir,çoğunlukla yaşlılarda ve kandaki yağ miktarı yükseldiği zaman görülür;Bunlar tehlikesiz olup kolayca alınabilir,ancak doktora görünmelidir.

Kaynak: http://www.kunfeyekun.org/forum/kf/goz-kapagi-titremesi-nedenleri.

Op.Dr.Ahmet UMAY /Bristol University Ophtalmology Section UK

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Göz kapaği lekeleri:
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube