Göz altı morluğu ve tedavisi

Göz altı morluğu ve tedavisi

Gözaltı ve çevresinin koyu renkli veya morumtrak bir görünüme sahip olması kişinin yorgun uykusuz yaşlı ve depresif görünmesine yol açar. Pek çok hasta sürekli herkesin kendisine neden yorgun olduğunun hatta uyuşturucu kullanıp kullanmadığının sorulmasından oldukça rahatsız olup psikolojik olarak etkilenmektedir.

Göz çevresi morlukları çoğunlukla genetik kökenlidir, yani gözaltı morluğu olan kişilerin genellikle anne ve babalarında da bu vardır. Bazen ailede olmadan sadece hastada aniden ortaya çıkabilir. Açık tenlilerde olmakla beraber esmer tenlilerde daha sık rastlanan bir durumdur. Göz çevresindeki kan damarlarının cilde yakın olması, yada yağ torbalanması nedeniyle bu damarlarda dolaşımının iyi olmaması gibi nedenlerle kan toplanması sonucu görülebilir.

Ayrıca bu bölgede bulunan ciltte pigmentasyon (koyu renk oluşması) fazlalığından yani cilde rengini veren hücrelerin fazlalığından olan en sık görülen tipidir. Sıklıkla da her ikisi birden yani hem torbalanma hem de aşırı pigmentasyon bulunur. Alt kapakta olduğu gibi sıklıkla kirpiklerden kaşa kadar üst kapağı da kaplar.

Gözaltı morlukları çevresel koşullardan kolaylıkla etkilenir. Stres, yorgunluk, uykusuzluk, sigara içmek, alkol almak morlukları artırabilir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan göz çevresi botox uygulamalarının da göz torbalanmasını ve morluğunu artırıcı etkisi vardır.

Bu morlukların giderilmesi hastadan hastaya değişmekle birlikte  düzgün bir tedavi ile giderilebilir. Gözaltında ve göz çevresinde dolaşımı hızlandırıcı, hücreleri yenileyen kozmetik ürünler kullanmak morlukları biraz hafifletebilir ama ciddi bir fayda sağlamaz. Çoğunlukla hastayı oyalamaktan başka bir işe yaramaz.

Gözlerinizi çok yormamaya çalışmak; ya da gözü yoran bir işte çalışıyorsanız ara ara gözlerinizi dinlendirmek bir önlem olabilir.

Tedavi: Piyasada satılan göz altı kremleri bakım losyonları gibi pek çok ürün etki etmez ve genellikle bir fayda sağlamaz. Gidilen doktorlar başka sisitemik hastalıklar arayarak nedenini bulmaya çalışırlar fakat genellikle sorun bölgeseldir ve hiçbir ilaç yada krem tedavisine kalıcı cevap vermez.

Morluklar için en iyi tedavi yöntemi Lazer tedavisi veya basit bir ameliyattır. Tedavi yöntemi hastaya göre seçilir. Hastanın durumuna göre bazen her ikisi birden uygulanarak bunlardan büyük oranda kurtulmak mümkündür. Sonuç oldukça yüz güldürücü ve tedavi sonucu kalıcıdır.

Uygulanacak tedavi hastadan hastaya değişmektedir. Bazı hastalara sadece lazer, bazılarına sadece ameliyat, bazılarına da her ikisini birden uygulamak gerekir. Hastanın durumuna göre değerlendirme yapıldıktan sonra tedavi planlaması yapılır.

Ameliyatla torbalanmaya neden olan yağ dokuları yer değiştirilerek daha düzgün görünüm sağlanır.

İyileşme 5-7 gün kadar sürer. Tam sonuç alınması birkaç ayı bulabilir. Sadece lazer yapılan hastalarda bazen birkaç seans tekrarlamak gerekebilir. Tedavi sırasında hasta kesin olarak güneşten uzak durmalıdır.

Op.Dr. Nuri Battal

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nuri Battal

Op. Dr. Nuri M. Battal, 1962'de İstanbul’da dünyaya geldi. Lise öğrenimini 1980 yılında İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’nde tamamladı ve aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başladı, 1986 yılında da mezun oldu ve tıp doktoru unvanını aldı. Op. Dr. Battal, yine aynı fakültede açılan Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı asistanlığı sınavını kazandı ve 1987 yılında Genel Cerrahi uzmanlık eğitimine başladı. Uzmanlık ihtisası döneminde (1990 yılında) 6 ay ABD' de Nevada Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniği’nde research fellow olarak görev aldı. Op. Dr. Battal, 1992 yılında genel cerrahi ihtisasını tamamladı ve ardından 6 ay süresince İstanbul Amerikan Hastanesi El Cerrahisi bölümünde görev yaptı.  Sonrasında ise İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Cerrahi Ana Bilim Dalı’na tayini gerçekleşti ve burada 3 yıl çalıştı. ...

Etiketler
Göz altı morluğu
Op. Dr. Nuri Battal
Op. Dr. Nuri Battal
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube