Göbek fıtığında yeni tamir yöntemi

Göbek fıtığında yeni tamir yöntemi

 Karın içi organ veya dokuların göbek deliğinden dışarı doğru çıkmasıdır. Fıtığın çıktığı açıklık, bebek anne karnındayken, anne ile arasındaki kan akışını sağlayan kordonun karın duvarına girdiği yerdir. Çok küçük, kişinin fark edemeyeceği boyutta olabileceği gibi, dev boyutlara da ulaşabilir. Doğumsal veya sonradan oluşur.

Göbek fıtıkları kadınlarda daha sık görülür. Şişmanlık ve tekrarlayan gebelikler sıklıkla zemin hazırlar.

Erişkinde tüm göbek fıtıklarının tedavisi cerrahidir ve ihmal edilmeden ameliyat  olunması gerekir. Çünkü fıtıklarda boğulma riski vardır. Fıtık boğulması, daha önce karın içine girip kaybolabilen fıtığın, içeri girmeyip, şiddetli ağrı oluşturması ile kendini belli eder. Eğer fıtık içine barsak girdiyse saatler içersinde ameliyat olunması gerekir. Acil ameliyatların da riski her zaman planlanarak yapılan ameliyatlardan yüksektir.  

Göbek fıtıkları açık veya kapalı yöntemle (laparoskopik) ameliyat edilebilir.

Açık yöntemde değişik cerrahi teknikler vardır. En kabul gören teknik yama kullanılarak yapılan fıtık tamirleridir.  Yama ile onarılmayan göbek fıtıklarının zaman içinde  yüksek oranlarda nüks ettiği tespit edilmiştir. Yamalar karındaki defektin üzerine  veya defektin altına,  yani karın içine konulur. Karın içine konularak yapılan fıtık ameliyatlarında tekrar riski son derece düşüktür. Bu yöntemde yeni bir yama çeşidi olan ventralex yamalar kullanılabilmektedir.  Bu yamalar iki tarafı farklı materyal ile kaplı olan yamalardır. Yama karın içine konmaktadır. Karın içiyle temas eden yüzeyin özel bir yapısı olduğundan barsaklara yapışmaz. Yama karın içinden konulduğu için nüks neredeyse yok denecek kadar azdır. Çünkü karın içine konan yama karındaki küçük defektten karın içine sokulup şemsiye gibi içerde açılarak yerleştirilmekte, defektin kenarlarından daha uzak alana kadar defekti kapatmaktadır.  Diğer açık tekniklere göre diğer avantajı, bu yöntemde ameliyat yaklaşık 2 - 3 cm lik mini kesiden yapılmaktadır. Bu sebeble ameliyat sonrası ağrı son derece az olmaktadır. Ameliyat süresi son derece kısadır.  Ciltaltı dokusu serbestleştirilmediği için ciltaltında serum benzeri sıvı birikimi olmamaktadır. Dren konulmamaktadır.
 

Genel olarak ameliyat günü hastayı evine taburcu etme şansı vardır. Hastalar kısa süre içinde normal yaşamlarına ve işlerine dönerler.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Murat Kalaycı

Etiketler
Karın
Dr. Öğr. Üyesi Murat Kalaycı
Dr. Öğr. Üyesi Murat Kalaycı
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube