Gerçekten uzaklaşma: şizofreni

Gerçekten uzaklaşma: şizofreni

Uzun yıllardır bilinen toplum içinde ve psikiyatri kliniklerinde çok sık karşılaşılan bir hastalıktır. Toplum içinde sıklığı %0,5-1 olarak kabul edilir. Bu oran 1000 kişiden 5 ile 10 tanesinin bu hastalıktan muzdarip olduğunu gösterirki bu oran genel popülasyonda oldukça yüksektir. Ancak gerek hastalığın yakınları tarafından gizlenmesi, yada tanı koymanın uzaması gibi nedenlerle bu hastalık yeteri kadar ortaya çıkmamaktadır.

Etken

Bu durum günümüzde maalesef birçok sebepler ortaya çıkarsa dahi net bir şekilde açıklanamıyor. Birçok teori ve görüntülenme sistemleri kafa karıştırmakta, insanları büyü, hacı-hoca, doktor değiştirme, tarikatlara gitme gibi çare aramalara itmektedir. Nedeni kesin olarak bilinmeyen hastalığın tedavisinde çok alternatifler olacaktır. Ancak bu alternatifler bilimdışı olamaz.!

Belirtiler Nelerdir

Bu hastalık her yaşta görülmekle beraber en çok 18-30 yaşları arasında sık rastlanmaktadır. 20’li yaşların başında en sık görülür. En önemli belirti sosyal içe kapanmadır. Bu dönem ergenlik, depresyon yakınları tarafından hastalığın psikolojik sebeplerden dolayı inkar etmesiyle çok sık atlanır ve yanlış tanılar ve doktora gitmekte güçlük (Hasta kabul etmez!!!) hastalığı içinden çıkılmaz bir hale getirir. Üstüne başına dikkat etmeme, garip giyinme, temizliğe önem göstermeme, sık aynaya bakıp değiştiriğini zannetme ve bilhassa aile bireylerini düşman görme şeklinde belirtiler sürer gider. Şixofrenik hasta artık ayrı bir dünyanın insanıdır, kendine air bir dünyada yaşamaya başlar.

Ne Yapmalı

Bu belirtiler genelde 6 ay sürer ve hastalık ağır ağır ilerlemeye başlar. En kısa zamanda bir psikiyatri uzmanına kişi gösterilmeli, kabul edilmiyorsa psikolojik ve duygusal boyutları aşıp, hast abir psikiyatri kliniğine yatırılmaya ikna edilmelidir. İkna edilemiyorsa, 112’ye yada ilçe kaymakamlığına dilekçe verilip, kolluk kuvvetleriyle hastanın bir psikiyatri kliniğine yatırlılması sağlanmalıdır. Unutmayın, erken teşhis tedaviyi kolaylaştırır ve şizofreni korkulacak bir hastalık değildir. Yeterki hastayı anlayabilecek doktoruna kavuşsun.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Turgay Kasap

Uzm. Dr. Turgay Kasap, 1954 yılında İzmir’de dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini İzmir’de tamamlamasının ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı ve tıp eğitimini1980 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Kasap, askerlik hizmetini 1981 ile 1982 yılları arasında Yedeksubay olarak tamamladı. 1984 ile 1988 yılları arasında Bakırköy Ruh Sağlığı Hastanesi’nde Dr. Yıldırım Aktuna, Doç. Dr. Oğuz Arkonaç ve Dr. A. İhsan Şener’in yanında ihtisasını gerçekleştiren Dr. Kasap, 1988 ile 1991 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Mediko Sosyal Departmanı’nda psikolojik danışman olarak görev aldı. Dr. Kasap, 1991 yılından itibaren ise İstanbul Erenköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Psikiyatri Uzmanı olarak hizmet verdi ve aynı zamanda Mental Psikiyatri Merkezi’nde de hasta kabullerine devam etti. Dr. Kas ...

Etiketler
Şizofreni seyri
Uzm. Dr. Turgay Kasap
Uzm. Dr. Turgay Kasap
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube