Genital estetik artık tabu olmamalı!

Genital estetik artık tabu olmamalı!

            Güzellik kavramı kişiden kişiye değişse de, herkes güzel olmak ister. Güzellik için bir çok bölgeye estetik yapıldığı gibi, genital estetik de bir ihtiyaç olabilmektedir. Genital estetik operasyonlarının bir çoğu zahmetsiz ve kolay süreçlidir.

            Kadın genitali, gebelik, normal doğum, normal doğum sırasındaki yırtıklar, iri bebek doğurma, aşırı kilo alma-verme, yaş, hormonal bozukluklar, sigara gibi etmenlerle deforme olabilmektedir. Bu durum kadınlarda özgüven problemi gibi psikolojik olarak rahatsız edebileceği gibi aynı zamanda cinsel yaşamını da etkileyebilecektir.

            Genital estetik operasyonlarının bir kısmında lazer tedavisi, bir kısmında ise ufak operasyonlarla kişinin istemediği görünümden uzaklaşmak mümkündür. 

Genital estetik ameliyat ve uygulamaları nelerdir?

-Labioplasti (İç ve dış dudak estetiği) 

-Klitoris Üzeri Katlantıları Düzeltme Operasyonları (Klitoral hudoplasti)

-Ameliyatla Vajina Daraltma (Vajinoplasti)

-Lazerle genital bölge beyazlatma 

-Lazerle Vajina Yenileme, Sıkılaştırma 

-Lazerle Vajina İçi Cilt Katlantısı Oluşturma (Lazerle Vajinal Rugasyon)

-Kızlık Zarı Onarımı - Dikimi (Himenoplasti)

genital estetik müdahale veya ameliyatları içinde yer alır.  

            Dilerseniz bu işlemler hakkında detaylı konuşalım.

Labioplasti (İç ve dış dudak estetiği):

            Dış genital bölgede yanlarda büyük ve küçük dudaklar(büyük dudaklarda daha dışarıda ve kıl mevcutken; küçük dudaklar onların içerisinde ve kılsızdır. Orta hatta ise önde klitoris(kadının ilişki sırasında uyarı ve zevk almasını sağlayan alan), üretra(idrarın çıktığı kısım) ve vajina bulunmaktadır. Normalde büyük dudaklar küçük dudakları örtmelidir. 

Eğer, doğuşsal ya da sonradan, iç dudakların normalden büyük, sarkık veya asimetrik olması bölgenin nemli kalmasına yol açar ve bu da hijyen sorunları yaratır. Genital organının estetik görümünden mutsuz olan kadınlar cinsel hayatlarında özgüvensizlik yaşarlar. Normalden daha büyük veya sarkmış iç dudaklar cinsel ilişki sırasında penisin vajinaya girmesini zorlaştırabilir ve acılı bir birlikteliğe yol açabilir. Normalden daha büyük veya sarkmış dudakları olan kadınlar günlük aktivitelerinde konforsuz hissedebilirler. Mayo, bikini, dar iç çamaşırları, tayt veya dar pantolonlar giymeye çekinirler.

Bu operasyonu ilişkisi olan olmayan, doğum yapmış yapmamış şikayeti olan herkes yaptırabilir. Operasyon sırasında kızlık zarına zarar verilmez. Cinsel ilişkide ağrıya, orgazm olamamaya ya da gebe kalamamaya etkisi yoktur. Operasyondan sonra idrar yapmaya engel bir durum yoktur. Sadece sarkmış ya da büyük olan dudaklar küçültülür.       

Labioplasti işlemi lokal anestezi altında da yapılabilmekte, yaklaşık 30 dakika içinde gerçekleştirilebilir. Arzu eden hassas hastalara genel anestezi altında da işlem gerçekleştirilebilir. Küçük dudaklar uyuşturulduktan sonra iç dudaklar dış dudakların arasından fazla sarkmayacak şekilde eşit olarak küçültülebilir. Eriyecek dikişler ile onarım tamamlanır. Eğer hasta  lokal anestezi altında operasyonu olmuşsa bir iki saat sonra hastaneden ayrılabilir, bu süreç genel anestezide bir miktar daha uzar ama çoğunlukla gece yatışa gerek yoktur. Bölgenin nasıl temiz tutulacağı konusunda bilgi verilir. Evde kullanmak üzere antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar verilir. İş hayatına ertesi gün dönebilirler. 24 saat sonra duş alabilirler. Bir iki gün iç çamaşır içine ince hava alabilecek gazlı bez kullanılması kişiye rahatlık sağlar. 1 hafta kadar spor aktivitelerin ve küvette banyonun yapılmaması gerekir. Dikişler 2 ile 3 hafta içinde düşer. Operasyondan 1 ay  sonrasında cinsel hayata geri dönülebilir.

 Labioplasti operasyonu sonrası özellikle tuvalette gittikten sonra bölgenin temizliğine dikkat etmek önemlidir. Buna dikkat edilmez ve reçete edilen antibiyotikler kullanılmaz ise enfeksiyon gelişebilir. Bu durum antibiyotik tedavisi ile düzeltilebilir. Dikişler düşmeden yapılan tahriş edici seks girişimi, dikişlerde açılma ve kanama yapabilir. Yaranın durumuna göre ya tekrar dikiş atılabilir ya da pansumanlar ile yara iyileşmesi sağlanır. Söylenenleri harfiyle yerine getiren hastalarımızda bunların oluşması çok nadirdir. Çünkü genital bölge kanlanması bol, çabuk iyileşme özelliğine sahip bir organdır.

Küçük dudaklar tekrar bir daha büyümez. Ameliyat bölgesinde genellikle belirgin iz kalmaz. Fakat bazen bazı kişilerde yara iyileşmesi fazla olabilir. Bu da bu bölgede hassasiyete neden olabilir. Bu gibi durumlarda bazı lokal sürülen kremlerin kullanımı ya da izlerin düzeltilmesi gerekebilir.

Klitoral Hudoplasti:

               Klitoris, kadınlardaki haz ve orgazmı sağlayan ana organdır. Genital bölgedeki iç dudaklar, her iki taraftan yukarıya çıkarak birleşir, klitorisi örter ve erkekteki penisin sünnet derisine (prepisyum) karşılık gelen kısmı oluşturur. Klitoral hudoplasti, klitoris üzeri tümsekciğinin estetik operasyonudur. Klitoris üzeri deri çıkıntılarının alınarak daha düz ve daha estetik bir görünüm kazandırılır. İşlem sırasında klitoris organı zarar görmediğinden cinsel haz ve orgazm üzerine olumsuz bir etkisi de yoktur.

İşlem için hazırlıklar, işlem süresi, taburculuk süresi, sonrasında yapılacaklar labioplasti ile benzer süreçlerdir. Bazen labioplasti işlemi ile birlikte de yapılabilir.

Vajinoplasti:

              Vajinal genişlik, genital estetik için gelen hastaların büyük çoğunluğunun şikayetidir. Vajina gevşemesi yapısal olarak veya normal doğum sonrası oluşan travma sonucunda alt genital bölgede bulunan  kas ile yumuşak dokuların gevşeyip genişlemesi ve sarkmasıdır. Cinsel ilişki esnasında vajinanın yeterli kavrama sağlayamaması ve vajinadan ses gelmesi nedeniyle cinsel ilişkinin olumsuz etkilenmesi nedeniyle yapılır. 

Bu operasyonda gevşemiş fazla kas ve deri dokusu çıkarılarak yeniden bir araya getirilerek daha gergin ve sıkı bir vajina haline getirilir. Genellikle psikolojik boyutu nedeniyle genel anestezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Epidural anestezi (belden uyuşturma) işlemi ile de konforlu bir operasyon yapılabilir. İşlem 30-45 dakika sürer.

Vajinoplasti operasyonu sonrası duruma göre bir gece hastanede kalınabilir ya da aynı gün taburuluk da yapılabilir. Vajinoplasti sonrası vajina içine konulan tampon ertesi gün çekilir. Herhangi bir pansuman gerekmez. Dikiş alımı gerekmez. Dikişler kendi erir. Sadece verilen antibiyotiğin kullanımı ve tuvalet temizliğine dikkat edilmesi yeterlidir. Bir iki gün iç çamaşır içine ince hava alabilecek gazlı bez kullanılması kişiye rahatlık sağlar. 1 hafta kadar spor aktivitelerin ve küvette banyonun yapılmaması gerekir. En önemli nokta vajina daraltma ameliyatından sonra 6 hafta cinsel ilişkiden uzak durulmasıdır. Ameliyattan sonraki ilk cinsel birleşme sırasında da “lubrikan” adı verilen vajinal kayganlaştırıcıları kullanmanızda da fayda olacaktır.
Vajinoplasti ameliyatı sonrası cinsel yaşamın daha iyi olması beklenir. Eğer 6 hafta cinsel ilişki yasağına uyulursa bir sorun ile karşılaşma olasılığı çok düşüktür. Erken cinsel ilişki yara yeterli güce kavuşmadan dokuya uygulanan bası nedeniyle tekrar genişlemeye neden olabilir.

Lazerle Vajina Yenileme, Sıkılaştırma:

          Vajinal genişlik, genital estetik için gelen hastaların büyük çoğunluğunun şikayetidir. Vajina gevşemesi yapısal olarak veya normal doğum sonrası oluşan travma sonucunda alt genital bölgede bulunan  kas ile yumuşak dokuların gevşeyip genişlemesi ve sarkmasıdır. Cinsel ilişki esnasında vajinanın yeterli kavrama sağlayamaması ve vajinadan ses gelmesi nedeniyle cinsel ilişkinin olumsuz etkilenmesi nedeniyle yapılır.

Lazer ile vajina daraltma genel olarak; vajinanın sıkılaşma, yenilenmesi ve gençleştirilmesi amaçları ile yapılır. Lazerle vajina daraltma ve yenileme işlemleri oldukça yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Vajina yenileme ve daraltma amacıyla günümüzde fraksiyonel karbondioksit (CO2) ve erbium yag (Er: YAG) lazerler sık olarak kullanılmaktadır. Kliniğimizde de Femilift fraksiyone karbondioksit lazer kullanılmaktadır.  İşlem ortalama olarak 20 dakika sürmektedir, lokal ya da hafif sedasyon işlemi ile yapılabilir. Cerrahi bir işlem olmadığı için, riskleri de yok denecek kadar azdır. İşlem sonrası vajina içi sıkılığın artışına paralel olarak cinsel ilişki sırasında hissedilen haz da artmaktadır.

Lazerle Vajina İçi Cilt Katlantısı Oluşturma (Lazerle Vajinal Rugasyon):

           Vajina cinsel ilişkinin gerçekleştiği 8-9 cm uzunluğunda, kas ve bağ dokusundan oluşan bir kanaldır. Vajinal kanalın duvarlarında ruga adı verilen enine ve boyuna cilt katlantıları mevcuttur. Rugalar, cinsel ilişkide penisin vajina içerisinde ileri geri hareketinde mekanik olarak his duygusunun oluşmasını sağlarlar. Diğer bir ifade ile cinsel ilişki sırasındaki sürtünmeye bağlı cinsel haz vajinal rugalar tarafından sağlanmaktadır. Vajinal rugalardaki yaşa bağlı silinme, düzleşme, katlantılarda silikleşme veya yapısal olarak rugaların azlığı kadında ve erkek eşte cinsel hissiyatın ve haz duygusunun azalmasına neden olabilir. Cinsel ilişki sırasında hissedememe, haz alamama zamanla psikolojik olarak çiftlerin olumsuz yönde etkilenmelerine ve cinsel isteksizlik problemine neden olmaktadır. 

Lazerle vajinal rugasyon operasyonu genelde sedasyon ya da lokal anestezi yoluyla yapılabilir. İşlem cerrahi bir ameliyat şeklinde olmadığı için riskleri de son derece azdır. İşlem sırasında karbondioksit (CO2) lazer kullanmaktayız, ortalama 15-20 dakika kadar sürmektedir.  

CO2 lazerlerle vajinal ruga oluşumu sonrasında kadınlarda ve erkek partnerlerde cinsel ilişki sırasında hazzın arttığı, kadınlarda orgazm olma fonksiyonunun kolaylaştığı ifade edilmektedir.

Lazerle Genital Bölge Beyazlatma:

           Genital bölge değişik nedenlerden dolayı zamanla esmerleşme, bölgesel veya geniş renk koyulaşması, siyahlaşma, özetle kararma sorunları ile karşı karşıya kalmaktadır. Genital bölge zamanla yaşa, genetik aktarıma, lazerli epilasyonlara, hormonal değişikliklere (estrojen artması, gebelik, değişik hormonal bozukluklar) bağlı olarak esmerleşebilir. 

Genital bölgede koyulaşma fiziksel olarak herhangi bir sorun ortaya çıkarmaz. Ancak bu renk artışı bazı kişilerde istenmediği zaman bazı psikolojik sorunlara yol açabilir.

Lazerle genital bölge beyazlatma işlemi ortalama olarak 20-30 dk kadar sürer. İşlem öncesi lokal anestezik etkili krem kullanılması ağrı hissini oldukça azaltacaktır. Sedasyon anestezisi (hafif uyku) ihtiyacı nadiren gerekmektedir. İşlem sırasında karbondioksit (CO2) lazer kullanmaktayız. Verilen lazer ışığı sayesinde cildin üstteki 'epidermis' tabakası soyularak alttan daha pembemsi ve parlak cilt kısmı çıkmaktadır. Yani bir çeşit 'peeling' (cildi soyma) gerçekleşmektedir. Böylelikle genital bölgede beyazlatma sağlanabilmektedir. 

Lazerle renk açma işlemi için genelde tek seans yeterlidir. Bazı durumlarda birden çok uygulama gerekli olabilir. Etkinin daha net olarak görülebilmesi için bir aylık bekleme süresi vardır. İşlem ağrısızdır. Beyazlatma işleminden hemen sonra kişi işinin başına dönebilir. İşlem sonrası hekimin önereceği kremlerin kullanılması yeterli olmaktadır. O bölgede birkaç gün süre ile şişme (ödem), kızarma ve daha sonrasında geçici kararma ortaya çıkabilir. Bazen hafif düzeyde su toplanması da olabilir. Daha sonrasında cilt kendiliğinden soyularak dökülecek ve alttan daha canlı, açık renkli, parlak bir cilt dokusu çıkacaktır. Yenilenen deri dokusu daha sağlıklı, dolgun ve parlak görünümde olacaktır. Doku iyileşmesi genelde ilk bir hafta içerisinde tamamlanmaktadır. Şişlik, ağrı veya su toplanması gibi bir durum yoksa bu dönemden sonra cinsel ilişki gerçekleşebilir.

Lazerle genital bölge beyazlatmanın bir zararı mevcut değildir. Işınlar cildin sadece 1-2 mm. Kadar içerisine geçer. Doğurganlıkla bir alakası yoktur. Kızlık zarı ile alakası yoktur, bakire hastalara da yapılabilmektedir.

Kızlık Zarı Onarımı - Dikimi (Himenoplasti):

            Kızlık zarı (hymen) vajinal girişte, yaklaşık 2-3 cm içeride bulunan, yaklaşık 1.5-2 mm kalınlığında bir dokudur. Cinsel birleşmeyle, elle veya içine yabancı bir cisim sokulması nedenleri ile bütünlüğünü kaybetmektedir.

Kızlık zarının onarımı operasyonlarında, vajina içine uygulanan değişik cerrahi tekniklerle ilk cinsel birleşmenin taklit edilmesi yani kanamanın  gelmesinin sağlanmasıdır. Yani aslında kızlık zarı eski bütünlüğünü yeniden kazanacak şekilde dikilmemektedir. Bu nedenle kızlık zarı onarımı geçirmiş bir kişi bir jinekolog tarafından edilirse önceden böyle bir operasyonu geçirdiği anlaşılabilmektedir.

Hymenoplasti en sık olarak iki şekilde yapılmaktadır: Uzun süreli ve kısa süreli onarımlar. Uzun süreli onarımlar şu an için cinsellik düşüncesi olmayan veya çok uzun bir süre sonrasında cinselliği düşünecek olan kişilerde yapılmaktadır. Kısa süreli onarımlar ise cinselliği bir hafta içinde gerçekleşecek kişilere uygulanmaktadır.

İşlemi genital bölge yapısıyla daha çok çalışan jinekologlar yapmaktadır. Ancak bazı jinekologlar kendi prensiplerine aykırı gördüğü için bu operasyonu yapmayabilir.

İşlem lokal anestezi(sedasyon da eklenebilir) ya da kişi isterse genel anestesi ile de yapmak mümkündür. İşlem sonrasında kişi hayatına devam edebilir, ancak enfeksiyon olması durumunda başarı şansı çok düşeceği için hijyenine dikkat etmelidir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ece Uslu Esen

Op. Dr. Ece USLU ESEN, 2 Haziran 1988 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2012 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde tamamlayarak 2017 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Van Çatak İlçe Hastanesı, Niğde Dr. Doğan Baran Bor Devlet Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Ece USLU ESEN, mesleki çalışmalarına şu an Gözde Kuşadası Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Genital organlar
Op. Dr. Ece Uslu Esen
Op. Dr. Ece Uslu Esen
Aydın - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube