Genital bölge estetiği

Genital bölge estetiği
Eğer sizin de genital organınızla ilgili sıkıntılarınız var ve bunu paylaşmaktan çekiniyorsanız, merak ettikleriniz ve daha ayrıntılı bilgi almak için okuyabileceğiniz bir kaynak ….
Toplumumuzda cinsel sağlık problemleri ne yazık ki utanılacak bir sorun olarak görülmekte bu sebeple çözüm arayışları hep ertelenmekte ve saklanmaktadır.
Nasıl ki, vücudun diğer pek çok bölgesine estetik operasyonlar uygulanarak kozmetik, fizyolojik ve psikolojik düzelme sağlanıyorsa, genital bölge problemlerinde de cerrahi olarak düzeltilme ile aynı fayda sağlanabilmektedir.


Özellikle kadınların ciddi problemi olan, doğum sonrası dönem ve yaşla birlikte gelişen değişiklikler, genital bölgede bir takım deformasyonlara neden olmaktadır. Sarkmalar, şekil değişiklikleri, deformasyonlar, gevşemeler ilişkilerimizi ve kendimize bakışımızı çok önemli boyutlarda etkilemektedir. Tüm bu durumlar kadının eşiyle cinsel yaşamda ciddi sorunlar yaşamasına, çiftin eskisi gibi cinsel yaşamdan zevk alamamasına neden olabilir. Bu da kadının zamanla özgüvenini yitirmesine ve cinsel yaşamdan uzaklaşmasına da yol açabilir.
Hatta evlilik hazırlığı içindeki kimselerde, genital bölgenin gelişimsel olarak varolan şekil bozuklukları; bu tatlı telaşı, sıkıntılı bir dönem haline getirmektedir.  Oysa günümüzde, gelişen cerrahi teknikler ve lazer teknolojisi gibi imkanların artışıyla tüm bu girişimler evlilik öncesinde de başarıyla yapılabilir bir hale gelmiştir.


Artık, bütün batı ülkelerinde sıkça yapılan bu operasyonlar için; bu ihtiyacın artık saklanacak bir kusur değil, tıbbi bir gereklilik olabileceği bilinciyle gönül rahatlığıyla daha sık hekime başvurabilmeliyiz.

GENİTAL BÖLGE ESTETİĞİ NEDİR?
Genital bölge ve estetiği dediğimizde, neler yapılabileceğini anlamak için öncelikle bu bölgenin anatomisini ve fonksiyonlarını açıklamak önemlidir.Sistemi anlamak, sorun ve çözümleri tanımlamamızı sağlar. 
Kadın genital organları dışta ve içte yer almak üzere ikiye ayrılır.
Dış Genital Organlar
Kadın dış genital organları vücudu örten cilt tabakasının bir devamıdır ve kadın iç genital organlarına giriş kapısını, bebeğin doğduğu "doğum kanalından" çıkış kapısını oluştururlar. Dış genital organlara topluca vulva adı verilir. Vajina girişini sağlı sollu örten yapıların en dıştakine dış dudaklar (labium majör), iç kısmındakine iç dudaklar (labium minör) adı verilir.
En sık şekil bozukluğu şikayetleri bu bölgelerden kaynaklanmaktadır. Sıklıkla yapısal olan dış dudak ve iç dudak büyüklüğü, asimetrisi ve sarkmalarında labiaplasti operasyonu uygulanır.


Labiumların normalden büyük olmasının ne gibi etkileri vardır?
Labiumların normalden büyük olması bu bölgenin uzun süre nemli kalmasına yol açarak genital bölge enfeksiyonlarına zemin hazırlar.
Özellikle ergenlik sonrası genç kızların,bu bölgenin sorunları karşısındaki çaresizlikleri evlilik fikrini erteleme, istememe gibi durumlara yol açtığı  dahi bilinmektedir.
Dış genital bölge ile ilgili görünüm kaygıları olan kadınlar zaman içinde kendilerine olan güvenlerini kaybederek cinsel yaşamlarında olumsuzluklar yaşayabilirler. Özellikle dudakların dışarıda kalan kısımlarında meydana gelen renk değişiklikleri ve koyulaşması kişileri çok rahatsız eden sorunların başında gelmektedir.
Bazen normalden daha büyük olan dudaklar, cinsel ilişki esnasında içeri kıvrılma nedeniyle ağrılara neden olabilir.
Labiumların büyüklüğü, kişinin günlük yaşamında, sosyal aktivitelerinde, giyimini etkileyecek derecede olup; bikini, mayo veya dar pantolon, tayt giymekten kaçınmasına neden olabilmektedir.


Labioplasti operasyonu nasıl yapılır?
Labioplasti operasyonu günümüzde flap cerrahisi teknikleri kullanılarak başarıyla yapılabilmektedir. labiumların normal anatomik yapısı için olması gereken en uygun şekil verilir. Hepimizin bildiği gibi kesilen her bölgede bir miktar hassasiyet kalabilmektedir. Ancak bu bölgede özel teknikler kullanarak kesilerin iç kısımlarda kalması sonucu dış yüzeyle temas eden bölgelerde hassasiyet olmamaktadır. Labioplasti operasyonu ortalama 30 dk sürer; kişisel tercihler ve hastanın medikal durumuna bağlı olarak sıklıkla lokal ve ya genel anestezi altında yapılabilmektedir. Hastanede yatılmasına gerek yoktur. Operasyondan sonra hastalar hemen normal aktivitelerine dönebilirler. Zamanlama olarak adet döneminin bitimi tercih edilir. Bu hastaların cinsel ilişkiye 3- 4 hafta girmemeleri önerilir. İlk 2 gün duş yapmamaları sonrasında 10 gün ayakda duş almaları ve kişisel hijyenleri tarif edilir.


Labioplasti operasyonunda dikiş olur mu?
Labioplasti operasyonunda uygulanan dikişler vücut tarafından emilir veiz kalmaz. Dikişlerin alınması için tekrar doktora başvurulmaz.
Klitoris Nedir? Kliteroplasti operasyonu Labioplasti ile eş zamanlı mı yapılmalıdır?
 
Klitoris kelimesinin kökenini yunanca'da "küçük tepe" anlamına gelen kleitoris kelimesi oluşturur. Dış dudakların üst kısımda birleştiği orta kısımda bulunun. Uyarılmasıyla cinsel hazzın hissedildiği yoğun sinir uçları bulunan bir bölgedir. Labiumların şekilsel bozukluklarına çoğu zaman klitoris bölgesinin normalden büyük ve katlantılı deri kıvrımlı hali de eşlik eder. Bu durum  görüntüsel şikayetlerin yanısıra, orgazm ile de şikayetlere neden olabilir. Çoğu zaman labioplasti ile eş zamanlı olarak kliteroplasti de uygulanabilir.
 
Labioplasti ve Kliteroplasti sonrası cinsel haz nasıl etkilenir?
Hem labiumların hem de klitoris bölgesindeki gereksiz doku katlantılarının alınması ile bu bölge daha duyarlı hale getirilir ve cinsel hazzın daha yoğun yaşanmasını sağlar. Ayrıca dış genital bölgenin görüntüsel değişimle birlikte özgüvenlerinin arttığını ve cinsel mutluluklarına kavuştuklarını ifade etmektedirler.


Bakirelerde labioplasti operasyonu yapılabilir mi?
Bu tip operasyonlar kızlık zarına kesinlikle zarar vermez çünkü kızlık zarı operasyon bölgesinden 4- 5 cm daha içerdedir. Bu yüzden ergenlik döneminde ve bakirelerde de rahatlıkla yapılır.


Labioplasti olan kadınlar sonradan normal doğum yapabilir mi?
Labioplasti olmayı planlayan hastalar sıklıkla bu sorunun cevabını merak ederler. Labioplasti operasyonu sonradan normal doğum için engel oluşturmaz.
Yağ enjeksiyonu ne zaman uygulanır?
Sarkan dudakların küçültülmesi dışında, özellikle yaşla beraber gelişen, ve ya aşırı zayıflama ve zayıf olma gibi nedenlerden kaynaklanan, genital bölgenin hacim kaybı ve sarkmalarında ise; YAĞ ENJEKSİYONU yöntemleriyle kalıcı olarak bu bölgenin dolgunluğu sağlanabilmekte. Yağ dokusunu, vücutta istenilen bölgeden, özellikle hanımların tercihi şikayetçi oldukları bölgelerden elde edebilmekteyiz. Böylelikle aslında 2 sorun aynı anda halledilmektedir. Elde edilen yağ dokusu, özel filtreleme ve yağı saflaştırma cihazları ile hazırlandıktan sonra gerekli miktarda genital bölgeye enjekte edilmektedir. Böylelikle hacim kaybı ve sarkma problemleri de giderilmiş olmaktadır. Operasyon aynı şekilde hastanın tercihi ve medikal durumuna bağlı olarak lokal ve ya genel anestezi altında yapılabilir, hasta hızla normal aktivitelerine dönebilir.
İç Genital Organlar
İç genital organlar ve bu bölgeye yönelik girişimleri anlatmadan önce, bölge anatomisini tanımlamak, olası sorunları ve çözümleri sırasıyla anlatmak gerekir.
İç genital organlar kadın iskeletinde bacakların hemen üzerinde yer alan leğen kemikleri ve bel kemiği tarafından oluşturulan kemik çatının (Latince "pelvis") içinde koruma altına alınmışlardır. 
İç genital organlar vajinayla başlar, rahimiçine giriş kapısı olan ve aynı zamanda sperm için bir depo görevi üstlenen rahimağzıile, bebeğin büyüyerek geliştiği ve gebe olunmayan dönemlerde adet kanamasının oluştuğu rahim ile devam eder, buradan sağlı sollu rahimin her iki yanında boynuz gibi yer alan Fallop tüplerineuzanır ve her bir Fallop tüpü, uçlarında bulunan saçaklarıyla yumurtalıklarlayakın temas eder. 
 
Kadın doğası gebekalmaya, rahimiçinde gelişmekte olan bebeği büyütmeye ve nihayet olgunlaşmış bebeği dünyaya getirmeye göre düzenlenmiştir. Bu görevleri yerine getirmek amacına yönelik olarak kadının kemik çatısı erkeğin kemik çatısına göre belirgin farklılıklar gösterir: Kadının kemik yapısının üzerinde yer alan kaslar ve bağlar bebeğin doğum kanalından geçerek dış dünyaya çıkma sürecinde ona mümkün olan en geniş alanı sağlamak amacına yönelik olarak gevşemeye elverişli olarak yapılandırılmışlardır.
 
İç genital organlar
  • Vajina(Hazne): Rahim ile dış ortam arasındaki bağlantıyı sağlayan boru şeklinde, esneme yeteneği çok gelişmiş bir organdır. Cinsel ilişki bu bölgede olur. Doğumda bebek buradan geçerek dünyaya gelir, doğum sonrası çok hızlı bir biçimde eski halini alır.
  • Üretra(idrar yolu)
  • Fallop tüpü: Sağlı sollu ve adeta birer boynuz gibi uterus (rahim) yanlarında yeralan yapılardır.
  • Rahimağzı: Döllenen yumurta hücresi uterus içinde yeralan bu boşlukta en "verimli" bulduğu bölgeye yerleşir ve çoğalmaya başlar.
  • Rahim(Uterus): Döllenme sonrası yumurtanın yerleştiği ve gebeliğin oluştuğu yerdir.
  • Endometriumboşluğu : Bebeğin geliştiği bölgedir.
  • Tüpler(Rahim kanalları) : Vajinayaatılan menininrahim ağzından içeri girerek yumurtayaulaşmasını sağlayan yapılardır.
  • Yumurtalıklar(Ovaryum) : Rahmin her iki yanında yer alan iki adet organdır. Yumurta üretimi ve kadınsal hormonlarınüretiminden sorumludur.
Vajinoplasti-Vajina Daraltılması
Vajina bölgesinin geniş olması kadının kendine ait doku özelliklerinden ve yapısından kaynaklanabildiği gibi genellikle ilerleyen yaş ve özellikle zor doğumlara bağlı olarak da gelişebilmektedir.

Zor doğumlarda ortaya çıkan yırtıkların vajinada genişleme, bollaşma şikayetine yol açması kadınların diğer önemli bir sorunudur.

Ayrıca doğumdan sonra düzgün onarılmayan yırtıklar ya da epizyotomiler (kesiler), kabarık ya da çentikli, kötü görünümlü nedbe dokusu yine ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Vajende genişlemenin ileri durumlarında ise cinsel ilişkide istenmeyen ses çıkması, haz alamama, hatta idrar kaçırması görülebilmektedir.
Vajen daraltılması operasyonuna tıpta genel anlamıyla vajinoplasti adı verilmektedir.

Ayrıca operasyon sonrasında yaşla birlikte daha sık rastlanan bir şikayet haline gelen idrar kaçması sorunu da ortadan kaldırılmaktadır.

Vajina daraltılması işleminde yani vajinoplastide ne yapılıyor?

Çok da zor olmayan bir cerrahi girişim olduğu için lokal anestezi ile sedasyon adı verilen iki uygulamanın bir arada kullanılmasıyla ya da hastanın tercihine bağlı olarak genel anestezi ile yapılabilmektedir.

Operasyonda, vajinanın hem ön hem de arka duvarı açılarak alttaki dokuya sıkılaştırıcı işlem yapılmakta ve fazla vajen dokusu çıkarılmaktadır. Ayrıca vajeni çevreleyen kaslar da birbirine yanaştırılmaktadır.
Eş zamanlı olarak, vajen girişinde bulunan yumuşak doku düzensizlikleri, hymen (kızlık zarı) kalıntılarından oluşan girinti ve çıkıntılar düzeltilmekte, vajen girişi daha düzgün ve sıkılaşmış bir hale getirilebilmektedir.
Eriyebilen dikişler kullanıldığından operasyon sonrasında dikişlerin alınmasına gerek duyulmamaktadır.
Böylelikle doğum sonrası ve ya yapısal olarak vajina genişlemesi yakınması olan kadınların bu şikayetleri azalmakta ve eşlerin her ikisinin de cinsel yaşamdan eskisine oranla daha fazla tatmin olmaları sağlanmaktadır.
 
 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Berfu Babucçu

Op. Dr. Berfu Babucçu
Op. Dr. Berfu Babucçu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube