Gençlerde sık görülen :drunkoreksiya

Gençlerde sık görülen :drunkoreksiya

Son dönemlerde giderek adını duyurmaya başlayan bir yeme davranış bozukluğu olan drunkoreksia, özellikle gençler arasında yeni trendler arasındayer almaktadır. Özellikle yoğun sosyal hayal ile gelen psikolojik temelli bu bozukluk, maalesef ki bireylerin vücutlarında ciddi ve kalıcı hasarlar oluşturabilmektedir.

Drunkoreksiya nedir?

Son dönemlerde adından bahsettiren drunkoreksiya, aslında “binge drinking” ya da alkolizm ve anoreksiyanın bir karışımı olup temelinde düşük kiloda kalabilme mantığı yatıyor.

Drunkoreksiyalı bireyler genel anlamda öğünlerin yerine alkolü koymakla beraber bu tüketim miktarsal anlamda normalin çok üzerinde tutuluyor. Gündüzleri ve günün ilerleyen saatlerinde kendini açlıktan alkole vurup tıkanırcasına yeme eğilimi gözkür.Bunun yanında alınan fazla kalorilerin yakımı için bireyler aşırı miktarda egzersiz yaparlar.Temel anlamda psikolojik etkilerle de tetiklenebilen drunkoreksiya, bireylerin estetik kaygısı, sosyal yaşam, iş-okul hayatındaki durumlarına göre de etki gösterebilmektedir.

Nedenleri

Araştırmalar drunkoreksiyayı temel anlamda 2 sebep içerisinde topluyor. Bunlardan birisi mükemmel zayıf vücut görüntüsüne sahip olma isteği iken bir diğeri ise kişilerin fazla sosyal ortamlarda bulunması, yaşadıkları bunalımları bu ortamlarda atmak istemesi beraberinde bu duruma fazla ayak uydurmaya çalışmaya bağlı yüksek alkol tüketimi yer alıyor.

Kimlerde gözleniyor?

Drunkoreksiya, anxiete-depresyonu potansiyelli, yoğun iş temposu ve fazla sosyal hayatı olan bireylerde görüleceği gibi daha çok 18-25 yaş arası üniversite dönemi gençlerde de görülebiliyor. Çalışmalara göre bu problem erkeklere nazaran genç kadınlarda daha fazla görülmektedir.Ayrıca 2016 yılı Journal of American College Health’te yayınlanan makaleye göre bu bozukluk özellikle gençlerde gelişmektedir, bu durum anokreksiya ve bulimia vakaları temelleriyle de gelişebiliyor.

Temel tanı kriterleri

1. Yüksek alkol tüketimi sonucu kalorileri dengelemek için birçok öğünün atlanması

2. Fazla miktarda tüketilen alkol kalorisini dengelemek için gereğinden fazla egzersiz yapmak

3. Önceden tüketilen gıdaları kusana kadar veya hasta olana kadar aşırı derecede alkol tüketimi

Yapılan birçok çalışma bireylerin özellikle fiziksel aktivitesindeki artış ile alkol tüketimindeki artışın doğru orantılı olduğunu, bu bireylerde alkol kadar dikkat çeken faktörlerden birisinin de aşırı egzersiz yapmak olduğunu söylüyor.

Fazla alkol tüketildiğinde sağlığımıza zararlarını hepimiz az çok biliyoruz.

Başta kanser olmak üzere ,

kalp hastalığı(kolesterol,tansiyon),

böbrek hastalığı,beyin hücrelerine zarar vererek hücreler arası iletişimi bozar,hücre ölümü ve beyin işleyişini olumsuz etkileyerek kısa ve uzun vadede Parkinson ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara,

sindirim sistemi hastalıklarına (gastrik,ülser vb.)

Karaciğerde yağlı karaciğer, alkolik hepatit, fibrozis, siroz oluşumuna,

Pankreaste toksik maddeler oluşturarak pankreatit oluşmasına,

Immün sistemin olumsuz etkilenerek bağışıklığın düşmesine,

Sonuç olarak drunkoreksiya;sağlığınıza ciddi hasarlar doğurmaktadır ve fark edildiğinde bir psikolog/psikiyatr ve diyetisyenden yardım alınarak bu problemin çözülmesi gereken bir durumdur. Unutmayın, anlık değil bir ömür bedeninize ve ruhunuza sahip çıkmalısınız ;) diyet sabır işidir, ilk başta aklınızda karar verip kendinizden emin olmalısınız eğer ki kendinize güvenmiyorsanız samimiyetine ve mesleğini hakkıyla yapan bir diyetisyene uğramanızı tavsiye ederim.Çünkü sağlıklı beslendiğinizde hem hayattan zevk alacaksanız hem de yaşam kaliteniz artmış olacaktır.Sosyal yaşantıdan ‘’uzaklaşacak mıyım’’kaygısı bulunmasın!!! Eğer ki diyetisyeninize güveniyorsanız size her ortamda bir alternatif sunacaktır.

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Rukiye Kart Satılmış

Uzman Diyetisyen Rukiye KART SATILMIŞ, 2014 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü´nden mezun oldu.2018 yılında aynı üniversitede Sağlık Çalışanlarının Diyetisyenlere Yönelik Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi adlı Yüksek Lisans Tez çalısmasını tamamlayarak Klinik Diyetisyenlik alanında uzmanlığını aldı.

2014-2022 yılları arasında Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi´nde hem Klinik hem de Poliklinik diyetisyenliği olarak görev aldı.

Nisan 2022 yılından itibaren Uzman Diyetisyen Rukiye Kart Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Merkezi'ni Ankara'da kurmuş olup sağlıklı beslenme ve diyet uzmanı olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
 

Etiketler
Beslenme alışkanlığı
Uzm. Dyt. Rukiye Kart Satılmış
Uzm. Dyt. Rukiye Kart Satılmış
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube