Gebelikte cinsellik ve dogum sonrasi cinsel yasam

Gebelikte cinsellik  ve dogum sonrasi cinsel yasam

1)Hamile kadinda cinsellikle ilgili ne gibi degisimler olur? (cinsel istekte azalma yada artma.. aci gibi varsa degisimler uzun bir sekilde anlatilabilir mi?)

Hamilelik dönemi anne adayında çeşitli ruhsal ve fiziksel değişikliklerin meydana geldiği bir dönemdir. Anne adayının cinsel yaşamında ortaya çıkan değişiklikler gebeliğin dönemlerine göre ayrı ayrı ele alınabilir.Genelde cinsel istekte birinci üç ayda azalma, ikinci üç ayda artma,üçüncü üç ayda da yine bir azalma söz konusudur.

Gebeliğin ilk döneminde yasanan bulantı-kusma, yorgunluk, uykuya eğilim, memelerde hassasiyet ve hormonal değişimler cinsel isteksizlige neden olabilir. Anne adayları bu dönemde gebelikte kendilerini nelerin beklediği konusunda endişelere kapılabilirler. Bazı anne adayları bu dönemde cinsel ilişkinin kendilerine ya da bebeklerine zarar vereceği, düşüğe neden olacağı korkusunu yaşayabilirler.Tüm bu bedensel ve ruhsal değişiklikler cinsel istegin azalmasına ve çoğu durumda anne adayının cinsel ilişki ihtiyacını ikinci plana atmasına neden olur ve cinsel ilişki sıklığı azalır. Genital bölgenin kanlanmasının artmasıyla bölgenin nispeten daha ödemli hale gelmesi ve iliski sirasında ağrı ortaya çıkması gibi nedenler de cinsel istekte azalmaya neden olabilir.

Sıklıkla hamileliğin ikinci üç ayında,anne adayi fiziksel ve ruhsal olarak gebeligin getirdigi degisikliklere alışmış oldugundan kendini daha iyi hisseder ve cinsel istekte artis meydana gelir.Ilk uc ayda başlayan genital bölge ve memelerdeki kanlanma artışı bu trimesterde de devam eder. Kanlanmanın artması anne adayının orgazmı çok daha yoğun yaşamasını sağlar.

İkinci üç ayında azalan fiziksel şikayetler, üçüncü üç ayda karnin büyümesine paralel olarak farklı bir şekilde tekrar ortaya çıkabilir ve cinsel istek tedrici olarak azalir. Uterusta belli zamanlarda oluşan hazırlayıcı kasılmalar (Braxton-Hicks kasılmaları), bacaklarda kramplar, memelerden süt gelmesi gibi belirtiler, cinsel ilişki ve orgazm esnasında ortaya çıkan güçlü uterus kasılmaları libidonun azalmasına ve anne adayının cinselliği yeniden ikinci plana atmasına neden olabilir.Uterusun büyümüş olması nedeniyle ilişki esnasında belli pozisyonlar daha ağrılı ve rahatsızlık verici olmaya başlar.

2)Hamilelikte 9 ay boyunca seks yapilabilir mi­­?

Sağlıklı olan bir kadının gebelikle ilgili tıbbi bir sorunu ortaya çıkmadığı müddetçe gebeligin son donemlerine kadar, cinsel ilişkiye girmesinda herhangi bir sakinca yoktur.Önceki gebeliklerinde tekrarlayan düşük, erken doğum, serviks yetmezliği ve buna bağlı erken doğum ya da düşük öyküsü olmasi, iliski sonrasi veya iliskiden bagimsiz vajinal kanama varliginda, bebegin esinin onde olmasi, dogum kanalini tikamasi (Placenta previa) durumunda, partnerin cinsel temasla bulaşan hastalık taşıyıcısı olması, gebede aktif kondilom, genital siğil - HPV lezyonlarının varlığında anne adaylarının bu normaldışı durum ortadan tümüyle kalkana kadar cinsel ilişkide bulunmamaları gerekir.Bunlarin disinda erken doğum eylemi nedeniyle tedavi gören ve/veya erken doğum yapma açından yüksek risk faktörü olan anne adaylarının doktorlarının belirlediği gebelik haftaları arasında cinsel ilişkiden kaçınmaları gerekir. Çoğul gebeliklerde son 3 ay, tekil gebeliklerde son 1 ay gebelerin cinsel ilişkide bulunmamaları onerilmektedir.Yoğun meme başı uyarısı da kasılmaları başlatabilen bir etken olduğundan ilişki sirasinda meme başı uyarısında şiddetli kasılmalar hisseden ve/veya erken doğum yapma riski yüksek olan anne adaylarının da bu eylemden kaçınmaları gerekir.

3)ilk aydan baslayarak 9 aylik surecte hangi seks pozisyonlari onerilir?

Gebeligin ilk donemlerinde seks pozisyonlari acisindan kisitlama getirmemekle beraber, 20. Gebelik haftasindan sonar bebekle beraber büyüyen rahim, gebe düz yattığında vücuda kan dağıtan ve toplayan büyük damarlar üzerine basınç yapar ve kan dolaşımını bozar. Bu sebeple gebelikte cinsel ilişki sirasinda klasik erkegin ustte oldugu düz yatar pozisyon (misyoner pozisyonu) uygun değildir. Bunun yerine her iki eşin yan yana yattığı "yan-yana" pozisyonu ve "arkadan yaklaşımla vajinal giriş" pozisyonu veya annenin üstte olduğu pozisyonlar gebelikte daha guvenli cinsel ilişki pozisyonlarıdir. Çiftlerin bu dönemde değişik pozisyonlar arasından kendilerine uygun olanını kendileri belirlemeleri gerekir.

4)Seks yapmak istemeyen anne adayina es nasil destek olmali? Psikolojik destek alinmali mi?

Seks yapmak istemeyen anne adayinin , isteksizliginin anlasilir olmasi cok onemlidir. Esler arasindaki iletisim eksikligi, erkegin bu isteksizliği bir reddedilme olarak algılamasina neden olabilir. Halbuki gebe kadın, eşinden cinsel ilişki isteği olmaksızın sadece şefkat bekleyebilir.Hamilelik sırasında cinsel ilişkinin niçin zorlaştığının erkek tarafindan anlaşılması, bu konudaki sikintilarin giderilmesinde en onemli basamaktir. Çift her türlü sorununu, kaygı ve korkularına çare bulmak için birbiriyle konuşmalı ve çözüm yolları aramalıdır. Sorunların üstesinden gelinmediği durumlarda gerekirse yardım için çekinmeden doktora başvurmalı ve gerekirse psikolojik destek alinmalidır. Önemli olan çiftlerin birbirinin isteklerini ve arzularını açıkça konuşabilmesidir. Diğer seks yöntemleri de konuşulabilir. Oral seks yapmak, masaj ve mastürbasyon denenebilir.Ebeveyn olma duygusunun ilişki üzerinde yaratabileceği gerginliği de goz ardi etmemek gerekir.

5)Dogum sonrasi cinsel yasam nasil etkilenir?

Dogumdan sonraki dönemde cinsel ilişkiye ilgi azalmıştır. Cinsel uyarılma süresi uzar. Doğumun verdiği tükenmişlik ve yorgunluk, bebeğin ağlaması ya da emzirme zamanının gelmesi gibi etkenler annenin ilişki esnasında konsantrasyonunu yitirmesine neden olabilir.

Doğum sonrasinda vajinal doku incelmis, hassaslasmis, vajinanın cinsel uyarıya bağlı olarak verdiği nemlenme cevabı azalmış olur.İlişki esnasında ağrı duyma korkusu, epizyotomi (bebeğin başının çıkması için kesilen bölge) yerine ya da ameliyat yerine zarar verme korkusu, annenin vücuduyla ilgili yasadigi guvensizlik cinsel iliskiden kacinmasina neden olur.

6)Dogum yapan kadinda cinsel isteksizligin nedenleri nelerdir? Tekrar eski cinsel istegine kavusmasi ne kadar surebilir?

 

Hormonal Degisiklikler : Doğum sonrasında salgılanan ve süt yapımı  ile  bebeğin emzirilmesinde büyük rol oynayan prolaktin hormonu  cinsel isteksizlik ve vajinal kuruluğa  sonuç olarak ağrıya da sebep olabilmektedir.

Estetik Kaygilar

Doğum sonrasinda vajinal dokunun incelmis, hassaslasmis, vajinanın cinsel uyarıya bağlı olarak verdiği nemlenme cevabı azalmış olmasi.İlişki esnasında ağrı duyma korkusu, epizyotomi (bebeğin başının çıkması için kesilen bölge) yerine ya da ameliyat yerine zarar verme korkusu. Vajinadaki kuruluk disparoniye, yani ağrılı cinsel birleşmeye yol açar. Bunun sonucunda cinsel isteksizlik daha da şiddetlenebilr. Bu gibi şikayetlerde bir kadın doğum muayenesi ile birlikte önerilecek ilaçlar ve kayganlaştırıcı jeller yardımcı olabilmektedir.

Dogum sonrasi yasanan tukenmislik ve yorgunluk hissi

Yeni bir yaşama ve bebege uyum sağlamaya çalışmanın gerginliği, bir yandan da eşinden eskisi kadar ilgi görememenin yarattığı sıkıntı, bebeğin doğumuyla birlikte cinsel partner imajınin anne-baba rolüyle degismesi, göğüsler ve vajina gibi cinsel yaşamda erkeği en çok heyecanlandıran iki önemli bölgenin doğumla birlikte artık tahrik unsuru olma özelliğini kaybedip, dogurma-besleme ozelligine burunmesi.

Eski cinsel yasama donus kisiden kisiye degiskenlik gosterir. Hormonal degisiklikler lohusalik donemi sonrasi giderek azalir. Devam eden cinsel sorunlarin tedavisi altta yatan nedene gore degisir. Eğer şikayetlerin altında anatomik sebepler değil, psikolojik değişiklikler var ise , bir psikiyatri uzmanından alınacak  yardım sorunun çözülmesine yardımcı olmaktadır

7)Saglikli bir cinsellik icin eslerin hamilelik ve dogum sonrasinda dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?

• Ebeveyn olma duygusu ve hamilelik sureci ilişki üzerinde buyuk bir gerginlik yaratabilir.Anne baba adayi iletisim kapilarini hep acik tutmalidir.

• Gebelikte, iliskiye girilmemesi gereken saglik engeli yoksa ,cinsel ilişki sayısında kısıtlama olmadigini bilmek ancak, aşırıya kaçmamak .

• Spermin içindeki prostaglandin ismindeki bir madde, rahim ağzını uyarıp, rahim kasılmalarına sebep olabilir. İlişkide spermin, vagina içine akmasına engel olmak gerekebilir. Prezervatif veya geri çekme metodu kullanılabilir

• Cinsel ilişkiye giren tüm gebeler , cinsel yolla bulaşan hastalıklardan (CYBH) korunmak için prezervatif kullanmalıdır. CYBH geçiren tüm gebe kadınlar, bebeğe zarar verebilecek enfeksiyonlara açıktır ve erken doğum yapma ihtimalleri yüksektir.

• Önerilen cinsel pozisyonlarda ilişkiye girmeye özen gösterilmelidir

• Lohusalık sonunda cinsel yaşama dönüş için kendi beynini hazırlamalı ve bunun için eşine küçük işaretler vermelidir. Bu şekilde eşinin de varsa bu konudaki çekincelerine cevap vermiş olur. Vücudun eski haline dönmesi için gerekli şartları sağlamaya çalışmalıdır.

• Eğer doğum sonrası kadın cinsel problemler yaşıyor ise sikayetin sebebi  gebelik ve doğuma bağlı değişiklikler ise bunların giderilmesi icin bir kadın doğum uzmanına başvurmasi gerekmektedir. Eğer şikayetlerin altında anatomik sebepler değil, psikolojik değişiklikler var ise , bir psikiyatri uzmanından yardım almak gerekir.

8)Kadinin dogum sonrasi kendini begenmemesinin cinsellik uzerindeki etkileri nelerdir?

Kadınların en büyük korkularından biri doğumdan sonra eski vücutlarına kavuşamamak ve bu şekilde eşlerinin ilgisini eskisi kadar çekememektir. Bu durum kendine guvensizlikle beraber cinsel iliskiden kacma, soguma seklinde kendini gosterir. Bilinçli bir erkek bunu bilerek, eşine bu konularda destek olmalı, onun bu çekincelerinin yersiz olduğunu söyleyerek, ona karşı sevgi, ilgi ve isteğinin hiçbir şekilde azalmadığını ifade etmelidir. Ona daha şefkatli yaklaşmalı, lohusalık tamamlandığında sağlıklı bir cinsel ilişki için istekli olduğunu ifade edecek ilk yaklaşımları göstermelidir
9)Emziriyor diye bir kadin cinsel olarak(herhangi bir dogum kontrol yontemiyle) korunmali midir? Bu konu hakkinda detayli aciklamalar…

Süt korur diye bir inanış var,ne kadar doğru ?

Doğum sonrasında üreme organlarının eski fonksiyonlarını kazanmasıyla birlikte yeni anne yeniden hamile kalabilir.Bebeklerini ek gıda vermeden yalnız anne sütüyle besleyen ve aynı zamanda hiç adet görmeyen annelerin 6 ay süreyle gebe olma şansı azdır.Ancak emzirmek yuzde yuz koruyuculuk saglamaz. Sadece emzirme döneminde doğurganlık bir süre gecikebilmektedir. Aileler bu sürenin ne zaman sonlandığını bilmediklerinden, emziren anneler çoğunlukla doğurganlıklarının başladığını beklemedikleri bir gebelikle karşılaşınca anlamaktadırlar.

Gebelikten korunmak için, adet kanamaları başlamamış ve / veya anne emziriyor olsa bile, doğumdan sonra hemen ya da kesinlikle 6. haftanın bitiminde etkili bir yöntem kullanmaya başlanmalıdır. Emzirme doneminde kullanilacak yontemler Prezervatif (Kondom), spermisitler (jel ve kopukler), Diyafram , Rahim ici araclar (RiA, Spiral), Minihaplar, Yalniz progestin iceren 3 aylik igneler, geleneksel yontemler ve cerrahi sterilizasyon (Tuplerin baglanmasi veya erkekte vazektomi ) olarak siralanab

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Jale Dal Ağca

Op.Dr. Jale DAL AĞCA, 1974 yılında Elazığ'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2003 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2003-2004 yılları arası Özel Yüzyıl Hastanesi'nde, 2004-2012 yılları arası Özel Göztepe Şafak Hastanesi'nde, 2012-2013 yılları arası Özel Acıbadem Ataşehir'de, 2013-2015 yılları arası Medical Park Göztepe Hastanesi'nde, 2016-2017 yılları arası Özel İstanbul Koşuyolu Medipol Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr. Jale DAL AĞCA, 2017 yılından beri Özel Acıbadem Kozyatağı Hastanesi'nde devam etmektedir. Op.Dr. Jale DAL AĞCA, Türk Jinekoloji Obstetrik Derneği,Türk Ürojin ...

Etiketler
Gebelikte cinsel ilişkinin sakıncalı olduğu durumlar
Op. Dr. Jale Dal Ağca
Op. Dr. Jale Dal Ağca
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube