Gebelikte beslenme ilkeleri

Gebelikte beslenme ilkeleri

Bilindiği üzere diyetiniz bebeğinizin gelişimini dışarıdan etkileyebileceğiniz en önemli değişkendir. Çünkü bebeğiniz bütün ihtiyacını sizin vücudunuzdan karşılamaktadır. Ama bu demek değildir ki 'sen iki canlısın. Iki kişilik yemelisin' gebelikte beslenmede temel unsur ÇOK YEMEK DEĞİL HERŞEYEDEN EŞİT VE DENGELİ BİR ŞEKİLDE YEMEKTİR. Ama tabi ki bazı gıdaları mesela folik asit,veya kalsiyum içeren gıdaları özellikle tüketmekte fayda var. Yeterince almadığınız mineral ve vitaminler sizin depolarınızdan karşılanacak,bu da sizde bir takım vitamin ve mineral eksikliklerinin neden olduğu sıkıntılara yol açabilecektir.

NASIL BESLENMELİ?

Gebelikte özel bir diyet programı yapmanıza gerek yok.Sağlıklı bir gebelik için :

-Kahvaltınızı ihmal etmeyin.

-günde 3 ana öğün iki ara öğünün olduğu az az sık sık beslenme hem kilo alımınızı dengelemesi hem de gebelikte görülebilecek kan şekeri ve tansiyon düşme riskini azaltması açısından önerilen beslenme tipidir.

-günlük kalsiyum ihtiyacınız yaklaşık 1000 mg civarındadır. Bunu karşılamak için iki su bardağı süt ve bir kase yoğurt yemeniz yeterlidir. Ürünlerin Pastorize olmalarına veya kaynatılmış sütten evde yapılma olmasına özen gösterilmelidir.ine kuru meyveler(incir;kayısı gibi) badem ve yeşil sebzelerde de kalsiyum vardır.

-folik asit hem bebek gelişimi hem de kan hücresi yapımı için gerekli olan bir vitamindir.bebekte bazı omurga hastalıklarının gelişim riskini azaltır. Bu yüzden gebelik öncesi ve gebelik döneminde alınan folik asit tabletleri yanında folik asit içeren brokoli,bezelye ve yeşil yapraklı sebzeler ,portakal ıspanak tüketimine özen gösterilmelidir.

-yine artan demir ihtiyacına yönelik ıspanak,kırmızı et,mercimek ,kurubakliyatlar ve kuruyemiş tüketmeye çalışılmalıdır.

-günlük en az iki porsiyon mevsim meyveleri ve sebzeleri tüketilmeye çalışılmalıdır.

-yine vücudun protein ihtiyacı için günlük 70mg kadar protein alınmaya çalışılmalıdır.bu da et balık yumurta ve süt ürünlerinden sağlanabilir.yumurta hem ucuz hem kaliteli protein açısından günlük birtane haşlanmış olması tercihtir tüketilmeye çalışılmalıdır.

-Balık haftada bir veya iki kez hem protein hem kalsiyum hem de OMEGA3 açısından tüketilmelidir. Civa içeren büyük balıklar çok tercih edilmemelidir. Somon ve mevsim balıkları zengin omega 3 kaynağı olmaları sebebiyle tüketilmelidir. Konserve balık çok önerilmez. Ama hasta diğer balıkları tüketemiyorsa haftada 4 küçük boy konserveyi geçmeyecek kadar tüketebilir.

-sebze ve meyveleri iyi yıkamalı etleri iyi pişirmelisiniz.

NELERDEN SAKINMALI?

Gebelik normal seyrettiği sürece doğal bir süreç olarak algılanmalı ve aslında günlük yaşamınızda tüketmenizin çok ta önerilmediği şeylere dikkat etmeniz yeterli olmaktadır.. nedir bunlar:

-Sigara gbelik düşünülmeye başlandığından itibaren içilmemeli hatta sigara içen ortamlarda bile bulunulmamalıdır. Düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ,hiperaktivite,matematik zekasının düşük olması ve otizm sebebi olarak gösterilmektedir. Aynı zamanda damar endotel hasarına yol açarak annede kalp ve hipertansiyon riskini de artırmaktadır.

-Alkol ve zararlı maddeler

-Kafein günlük alım 200 mg ile sınırlanalıdır. Bir fincan türk kahvesi veya iki fincan neskafe veya bir filtre kahve veya bir espresso olabilir. Decaf yani kafeinsiz kahvelerin gebelik üzerine henüz etkilerini bilmiyoruz. Yapılan çalışmalarda kötü kolestrolü yükselttiği bulunmuştur.

-İçeriğini bilmediğiniz bitki çaylarını içmeyin.papatya zencefil ıhlamur günde iki bardaktan fazla içmeyin.Ahududu ,sinameki, aşırı tüketilen adaçayı,keten tohumu erken doğumu başlatabilir bu yüzden tüketmeyin.

-İşlenmiş etlerden uzak durun. Sucuk. salam, sosis gibi. Yine sakatat ürünlerininin tüketilmesi önerilmez.

- Asitli içecekleri tüketmeyin. Maden suyu günde bir içilebilir. Ama özellikle son dönemlerde içerdiği elektrolitler nedeniyle ödem tutabileceğiniz için çok tüketmemeye çalışın. GEBELİKTE EN GÜZEL İÇECEK SUDUR. BUNU UNUTMAYIN. GÜNLÜK EN AZ İKİ LİTRE SU İÇMEYE ÇALIŞIN.

- Paketlenmiş meyve suları da çok önerilmemektedir.

-abur cubur, cips sadece size kilo aldırır bebeğinize bir faydası yoktur.

-Fast-food tarzı gıdaları da çok tüketmemeye çalışın.

SAĞLIKLI VE KEYİFLİ GEÇİRDİĞİNİZ BİR DOKUZ AYLIK SÜREÇ DİLERİZ.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Solaroğlu

Op. Dr. Ayşe SOLAROĞLU, 10 Ekim 1975 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1992 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2000 - 2005 yılları arasında Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

İyi derecede İngilizce bilmekte olan Op. Dr. Ayşe SOLAROĞLU, mesleki çalışmalarına İstanbul Özel Türkiye Hastanesi'nde devam etmektedir. 

Etiketler
Gebelikte beslenme
Op. Dr. Ayşe Solaroğlu
Op. Dr. Ayşe Solaroğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube