Gebelik ve myom : bilmeniz gerekenler

Gebelik ve  myom : bilmeniz gerekenler

Gebelikte ultrasonda myom görülme ihtimali yaklaşık % 4’tür. Anne adayının yaşı ilerledikçe gebelikte myom görülme olasılığı da artar. Myomlar bazen gebe kalmayı zorlaştırabilir. Ancak asıl önemli olan gebelikte getirdiği risklerdir. Myomlar gebelikte büyüyebilir, küçülebilir yada değişmeden kalabilir. Bunu öncesinde bilmek mümkün değildir.

Myom erken 3 aylık dönemde düşüklere neden olabilir. Özellikle rahim içinde yerleşmiş yada rahim duvarının şeklini bozan myomlarda düşük riski oldukça yüksektir.  Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde erken doğum riskini arttırabilir.

Myomlar bazen bebeğin plasentasının erken ayrılmasına neden olarak bebekte ciddi sorunlar çıkmasına neden olabilir. Aynı zamanda rahmin şeklini bozduğundan bebeğinde içerideki pozisyonunu bozar ve normal doğum şansını azaltır. Rahim ağzına yerleşmiş myomlar, doğum kanalını belirgin şekilde daraltacak olursa hiçbir şekilde normal doğum şansı olmaz.  Myom doğum kanalını daraltmıyorsa sadece myom varlığı sezaryen gerekçesi değildir.

Yine myomlarda gebelik sırasında dejenerasyon dediğimiz bozulmalar olur ve hastada ciddi ağrılara hatta erken doğumun başlamasına neden olabilir.  Aşırı ağrısı olan ve hiçbir tedaviye cevap vermeyen hastalarda nadiren gebelik sırasında myomun çıkarılması gerekebilir.

Doğum yada sezaryen sonrası myomlar aşırı kanamaya neden olabilir.  Bu nedenle myomu olan hastalarda doğum öncesinde tedbir amaçlı kan hazırlatılır.

Tanı hamile olunmayan dönemde yapılan bir ultrasonda konulabileceği gibi sıklıkla gebeliğin başında yapılan rutin ultrason esnasında konur. Özellikle arka duvar yerleşimli miyomların gebeliğin daha ileri dönemlerinde tanınması bebeğin arkasında kaldığı için zordur.

Sezaryen sırasında yerleşim yeri uygun olan myomlar çıkarılabilir. Ancak rahim duvarına tamamen gömülü olan veya büyük damarlara yakın myomların çıkarılması tercih edilmez. Aşırı kanamalara neden olabilir. 

Daha önce myom çıkarılan gebeler muhakkak sezaryenle doğum yapmalıdır. Gebelik sırasında aşırı ağrısı olanlarda myom çıkarılan yerlerden yırtılma olabileceği akılda tutulmalı ve hasta çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir.

Gebelik esnasında büyüyen myomlar doğumdan birkaç ay sonra eski haline döner. Boyutları küçülür. Bu nedenle doğumdan sonrada takip edilmeleri gerekir. Doğum sonrası küçülmeyen, veya boyutları giderek büyüyen myomlar ameliyatla alınır. Myomlar çıkarılsa bile tekrar etme ihtimali vardır. Bu nedenle düzenli takip yapılmalıdır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Nermin Köşüş

Doç.Dr. Nermin KÖŞÜŞ, 1 Nisan 1973 tarihinde Trabzon Akçaabat’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Türkiye'nin çeşitli illerinde tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamış ve 1997 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  Mecburi hizmet yükümlülüğünü Tokat Reşadiye Devlet Hastanesi’nde yerine getirmiş olan Doç. Dr. Nermin KÖŞÜŞ, hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ile ameliyathanesinin kurulmasında aktif görev almıştır. Mecburi hizmeti sonrasında Malatya ve Şanlıurfa’da pek çok hastanede görev yapmıştır. Aynı süre zarfında laparoskopi ve histeroskopi (kapalı ameliyat) yurtdışı sertifikasyon programını tamamlamıştır. 2011 yılında Ya ...

Etiketler
Myom tedavisi
Doç. Dr. Nermin Köşüş
Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube