Gebelik ve epilepsi!

Gebelik ve epilepsi!

Epilepsisi olan kadınların %90 dan fazlası sağlıklı bir bebek dünyaya getirirler. Ancak doğum öncesi iyi bakım önemlidir ve ilaçlarlarla ilgili dikkat etmeniz gereken şeyler vardır. Bundan yıllar önce, epilepsisi olan kadınların gebe kalması pek tavsiye edilmezdi. Ancak bugün tercih, size kalmıştır. Neyse ki erken ve düzenli doğum öncesi bakımlarla %90 dan fazla epilepsili gebenin, bebekleri sağlıklı doğmaktadır. Epilepsiniz var ve gebe kalmayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken şeyleri bilmelisiniz.

Epilepsi gebe kalmanızı zorlaştırır mı

Evet, bu bazen olabilir. Çünkü geçirilen nöbetler, beyninizden yumurtalıklara giden yumurtlama sinyalini bozabilir. Bu da adet düzeninizi ve gebe kalmanızı etkiler. İlaç tedavisi buna yardımcı olabilir. Bazı epilesi ilaçları gebe kalmanızı zorlaştırabilir, bazı yumurtlamayı sağlayan ilaçlar da nöbetlerinizi daha da kötüleştirebilir.

Epilepsi gebeliğinizi nasıl etkiler

Epilepsili gebe kadınların, vajinal kanama, plasentanın rahimden erken ayrılması gibi, gebelikteki istenmeyen durumlarla karşılaşma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca erken su boşalması ve gebeliğe bağlı yüksek tansiyon da gelişebilir. 

Tedavide dikkat edilmesi gerekenler

Gebeyken aldığınız her ilaç bebeğinizi etkileyebilir. Epilepsi tedavisi görenlerin bebeklerinde özellikle kalp ve sinir sistemi ile ilgili doğumsal anomaliler olabileceği için bu açıdan takip edilmesi önemlidir. Fakat tedavi görmeyenlerde de nöbetler kontrol edilmezse, bebeğinde daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bebekte oksijen azalması gibi. Bazen de nöbetler düşüğe ya da ölü doğuma neden olabilir. Çoğu kadın için tedaviye devam etmek en iyisidir. Sizin ve bebeğiniz açısından riskleri azaltmak için doktorunuz, size en uygun ilacı zaten seçecektir.

Bazı yeni çıkan epilepsi ilaçları, bebeğiniz açısından daha az riskli görünse de, gebelik sırasındaki güvenirlikleri halen tamamlanmamış olabilir. Nöbetlerinizi kontrol edebilmek için ilaç dozunuzu sık olarak değişmek gerekebilecektir. Gebeliğinizin ilk dönemlerindeki ciddi bulantı ve  kusmalar dengenizi bozabilir. Gebeliğiniz ilerledikçe kan hacminiz artacak ve böbrekleriniz normalden daha hızlı çalışarak kullandığınız ilacı da daha fazla atacaktır. İlacınızı doktorunuzun söylediği şekilde alın ve asla kendi kendinize artırmayın ya da almamazlık yapmayın.

Epilepsi bebeğinize ne yapar

Epilepsili anneden doğan bebeklerde, epilepsi oluşma riski diğer insanlardan biraz daha fazladır. Büyüme ve gelişmelerinde bir miktar gecikme olabilir. Epilepsi ilacı kullanan annelerin bebeklerinde doğumsal anomali görülme riski %4 ile 8 arasında değişir. Bu oran diğer bebeklerde %2 ile 3 civarındadır. 

Doktorunuza ne zaman danışmalısınız

Eğer bebek sahibi olmayı düşünüyorsanız, gebe kalmadan önce doktorunuzla görüşmeniz gereklidir. 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube