Gebelik ve beslenme

Gebelik ve  beslenme

GEBELİKTE NELER YENİLMEMELİ

Gebelikte et, süt, süt ürünleri, meyve sebze bir çok besinin alınmasını tavsiye ederiz. Ancak bu besinleri tüketirken dikkat etmemiz gereken bir çok ayrıntı vardır. İşte bunlar;

Pastorize edilmemiş taze sütler

Pastorize edilmemiş taze sütler listeria içerebilir. Bu hem sizin hem de bebeğiniz için tehlikeli olabilir.Süt ve peynirlerinizi pastorize olanlardan tercih ediniz.

Pastörize edilmemiş sütile yapılan yumuşak peynirler, Listeria denilen bakterileri içerebilir bu da sizi ve bebeğiniz için tehlikeli ve hatta yaşamı tehdit edici olabilir. Bu nedenle beyaz peynir,parmesan, köy peyniri,rokfor peyniri,gibi peynirleri etiketinde pastörize yazmıyorsa tüketmeyiniz.Ev dışında yediğinizde de bunu sorgulayınız.

Çiğ ve az pişmiş etler

Tüm biftek gibi etler ,hamburger ve köftelerinizi iyi pişmiş olarak sipariş ediniz.Çiğ ve az pişmiş etler toxoplazma ve diğer bazı bakteriler içerir.Evde de etlerinizi yüksek ısıda ve iyice pişiriniz.

Sıkılmış meyve suları

Restoranlarda, büfelerde sıkılmışancak dışarıda bekletilmiş veya buzdolabında yeterli soğuklukta tutulmayan meyve sularını içmeyiniz. Bunlar salmonella ve e- koli gibi bakteriler içerebilir.

Çiğ deniz ürünleri

Deniz ürünleri protein açısından çok iyi bir kaynaktır. Ancak çiğ deniz ürünleri (suşi gibi) birçok zararlı parazit ve bakteri içerir. Hamileler balık ve deniz ürünlerini çok iyi pişirdikten sonra yemelidirler.

Çiğ yumurta

Kek pişirirken çiğ olarak kek hamurlarını tatmayınız. Çünkü bu hamurlar çiğ yumurta içerir.Çiğ yumurtalar salmonella bakterisi içerebilir.Sağlığınız için çiğ yumurta içeren  hamurları ,salata soslarını ve mayonezi  yemeyiniz. Yine çiğ yumurta ile yapılan tiramisu, beze, mousse gibi tatlılarıda tüketmeyiniz. Dondurulmuş veya pastorize edilmiş şekilde marketlerde satılanları kullanabilirsiniz.

Cıva ve balık

Balık sizin ve çocuğunuz için çok yararlıdır ancak balık şeçerken iyi tercih yapmalısınız.  Kılıç balığı, kral uskumru ve köpekbalığı yüksek oranda metil cıva içerirler. Bu metal bebeğiniz için zararlı olabilir. Bu nedenle düşük oranda cıva içeren balıkları tercih etmelisiniz. Yayın balığı, somon, morina ve konserve ton balığı tercih edilebilir.Balık yağı  alırken de hangi balıktan üretildiği önemlidir. Balık karaciğerinden üretilen balık yağları uygun değildir.

 Etten Mezeler

Diğer birçok gıda kaynaklı mikroptan farklı olarak, listeria buzdolabı içindeki ısıda büyüyebilir Bu nedenle söğüş et ve sosisli sandviç gibi, çabuk bozulan, hazır et yemeklerinden hamile iken uzak durunuz. Bu yiyecekleri iyi pişmiş olarak ve bekletmeden yiyebilirsiniz.

Meyve sebze yıkamak

Gebelikte meyve ve sebzeler daha bol tüketilmelidir. Ancak akan suyun altında iyice yıkandığından emin olun. Toksoplazma adı verilen bir parazit yıkanmamış meyve ve sebzeler üzerinde yaşayabilir. Bu bebeğinizde sakatlıklar yapabilen toksoplazmosis adı verilen bir hastalığa neden olabilir. Yıkarken sabun kullanmayınız onun yerine yüzeyleri fırçalayarak yıkayınız. Meyve sebzenin pörsümüş kısımları atılmalı çünkü buralar daha çok bakteri içerirler.Listerya bakterisinden korunmak için de karpuz ve kavunu kesmeden iyice yıkayıp fırçalamak gerekir.

Çiğ lahana, marul

Çiğ olarak lahana, marul, soya filizi, yonca ve turp yemeyiniz.Çünkü bakteri tohumun içinde vardır ve filizlenirken bitkiye iyice yerleşir.Bu bakterilerden bitkiyi yıkayarak temizleyemezsiniz. Sandiviçlerde bunları kullanmayınız. Pişirerek yemek olarak tüketebilirsiniz.

Tütsülenmis deniz ürünleri

Tütsülenmiş deniz ürünleri (füme balık)  hazır et yemekleri gibi listeria içerirler bu nedenle pişirerek yenmelidir.

Kabuklu deniz ürünleri

Çiğ kabuklu deniz ürünleri en çok hastalık yapan su ürünlerindendir. Bunun suçlusu olan parazit ve bakteriler pişmiş ürünlerde kalmazlar. Gebelikte bunları pişirerek tüketiniz. İstiridye ve midyeleri kabuklarını açarak pişiriniz kabukları açılmıyorsa atınız.

Tatlı su balıkları

Irmak, göl  gibi sular endüstriyel artıklarla kirlenmiş olabilir buradan tutulan balıklar bu kimyasallardan etkilenmiş olabilir.Bilmediğiniz bölgelerdeki tatlı su balıklarını tüketmeyiniz.

Kahve

Az miktarda tüketilen kahvenin gebelikte zararlı olmadığı bilinmektedir ancak fazla kahve tüketiminin düşük oranlarını arttırdığı konusu henüz kesinlik kazanmamıştır. Gebe olanlar veya gebe kalmak isteyen kadınlarda kahve tüketimi günlük en fazla 200 mg kafein olarak önerilmektedir. Bir fincan kahve  yaklaşık bu miktarda kafein içerir. Ancak unutulmamalıdır ki enerji içeceklerinde, kolada ve çukulatada da kafein vardır.

Alkol

Gebelikte fazla alkol tüketmenin ciddi doğumsal defektlere yol açtığı bilinmektedir. Ancak bilinmeyen az miktarların da zararlı olabileceğidir. Gebelikte zararlı olmayan miktar henüz bilinmemektedir. Bu nedenle alkolden uzak durmak en iyisidir.

Paket servisler

Sipariş edilen paket servisler veya paket edip eve götürülen yiyecekler veya  evden işe getirilen yemekleri  2 saat içinde hemen tüketmelisiniz. Daha uzun süre bekletilen veya buzdolabına konup sonra tüketmeyi planladığınız  bu tip yiyecekler gebelikte uygun değildir

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Esra Ayşin Tonguç

Doç. Dr. Esra Ayşin TONGUÇ, lise öğrenimini Ankara Fen Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini birincilikle tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uzun yıllar başasistan olarak Perinatoloji, Jinekoloji, Endoskopik Cerrahi ve Reprodüktif Endokrinoloji bölümlerinde görev yapmış olan Doç. Dr. Esra Ayşin TONGUÇ, bu dönemde hastanenin Sağlık Bakanlığınca düzenlenen Neonatal Resüsitasyon Programlarında Eğitmen olarak hizmet vermiş olmakla birlikte Kalite Yönetimi Ekibinde de görev almıştır. Doç. Dr. Esra Ayşin TONGUÇ, 2011 yılında Doçentliğini almış ve bu tarihten sonra IVF biriminde ...

Etiketler
Gebelikte nasıl beslenmeli
Doç. Dr. Esra Ayşin Tonguç
Doç. Dr. Esra Ayşin Tonguç
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube