Gebelik aşısı nedir? ne değildir?

Gebelik aşısı nedir? ne değildir?

Zaman zaman çiftlerde tüp bebek tedavisi sonrası gebelik oluşmadığı veya oluşup düşükle sonlandığı görülmektedir  Tüp bebek tedavisinde kaliteli embriyo elde edilerek rahime transfer edilmesine rağmen her zaman gebelik elde edilemez.

Bu durum; embriyonun rahime yapışmadan önce  gelişiminin duraklaması, embriyoya ait genetik kusurlar, endometrium-rahim içi zarına ait sorunlar veya immünolojik-bağışıklıkla ilgili faktörler gibi birçok nedenle olabilir.

Embriyonun rahime transfer edilmesinden sonra, embriyo çeşitli büyüme faktörleri ve proteinler salgılarken, aynı anda da rahim içi zarına tutunma ve yapışma süreci  yaşanmaktadır. Bu sürecin sağlıklı ilerlemesi gebelikle sonuçlanır. Endometrium-rahim içi zarının embriyonun tutunma olasılığını arttıracak bazı moleküller ve büyüme faktörlerinden yoksun olması veya bu maddelerin dengesiz salınımı, endometriyumun fonksiyonunu bozacak sorunların olması (yapışıklık, şekil bozukluğu, enfeksiyon vb.) embriyo kalitesinin çok iyi olmasına rağmen, gebeliğin oluşmamasına neden olabilmektedir.

Bilim dünyası bu gibi durumların çözümü için yıllardır uğraş vermektedir. On yıllık bir geçmişi olmasına son zamanlarda tekrar gündeme gelen gebelik aşısı iyi embriyo/embriyolar verilmesine rağmen gebelikle sonuçlanmayan uygulamalar için endometriyal ortamın iyileştirilerek implantasyonun artırılabileceği düşüncesiyle yola çıkılan bir uygulamadır

Gebelik aşısı tedavisinde;

Öncelikle endometrium-rahim içi zarında bir anormallik olup olmadığını yapılan incelemelerle saptanır. Daha sonra OPU (yumurta toplama) gününde hastadan alınan kandan monosit denilen beyaz kan hücreleri ayrıştırılıp, özel kültür ortamlarında çoğaltılır. Bu çoğalma süreci ve istenen maddelerin üretimi için kültür ortamlarına özel hormon ve moleküller eklenir. Alınan yumurtaların spermle mikroenjeksiyon yapılarak döllenip embriyo elde edildiği süreç ile, monositlerce embryonun rahime tutunma olasılığını arttırıcı moleküllerin  üretim süreci aynı anda ilerler.

Yaklaşık 48 saat süren bu olaylar zinciri sonrası karar verilen embriyo transfer günü veya 1 gün öncesinde, elde edilen ve embryonun rahime tutunma olasılığını arttıracağı düşünülen gebelik aşısı sıvısını rahim içine verilir.

Kadının kendi kan hücreleri kullanılarak, embriyonun rahime tutunmasını sağlayacak daha iyi bir rahim içi ortamı ve bu yoldan gebelik oranları arttırılması, düşük oranlarının azaltılabileceği öngörülmekte, ileri sürülmektedir.

Gebelik aşısı 2006 yılından itibaren tıp dünyasının gündemindedir. Yapılan az sayıdaki insan ve hayvan çalışmaları özellikle 3 ve daha fazla sayıda başarısız uygulama geçiren tüp bebek hastalarında gebeliğe ulaşma oranlarını arttırabileceği ileri sürülmektedir.

Her ne kadar az sayıdaki bazı çalışmalar başarılı sonuçlar gösterse de yöntemin yaygın olarak kullanılıp hastalara umut olması için yapılacak fazla sayıda kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ercan Mustafa Aygen

İlk orta ve lise eğitimim Ankara'da tamamladıktan sonra girdiğim Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1988 yılında mezun oldum
Uzmanlık eğitimimi 1993 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD'da yaptım.
Aynı Üniversitede 1999 yılında doçent 2004 yılında profesör oldum
Halen Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD'da  öğretim üyesi olarak görev yaptım.
2003 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi  Tüp bebek merkezini 2009 yılında Acıbadem Kayseri Hastanesi Tüp bebek merkezini kurdum.
Evli ve iki çocuk babasıyım

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Gebelik aşısı nedir?
Prof. Dr. Ercan Mustafa Aygen
Prof. Dr. Ercan Mustafa Aygen
Kayseri - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube