Gebeliğin 8 ve 9..ayında anne ve bebekdeki gelişim

Gebeliğin 8 ve 9..ayında anne ve bebekdeki gelişim

~~GEBELİK 8. AY:

Anne

Gebelik iyice büyümüş,bele bası artmıştır.Bel ağrılarına sırt ağrıları eklenmiştir.

Sırt üstü yüzme sırt ve bel ağrılarına iyi gelen gebelerinde yapabileceği en iyi spordur.

Bacaklarda kramp artışı varsa ve Ca  alımı  geçmiyorsa  kalsiyum/mağnezyum dengesinde bozulma söz konusu olabilir.Tedaviye mağnezyum eklenebilir.

Kan basıncı ve ödem  olup olmadığı kontrol edilir.Bazı gebelerde el ve kollarda özellikle uykuda uyuşmalar olabilir.Uyuşma  nedeni sinir kılıflarının oluşan ödemden etkilenmesine bağlıdır.

Bebek hareketleri güçlüdür.Yalancı doğum sancıları denilen kasılmalar vardır.Uyurken yan yatma pozisyonu tercih edilmeli.Sırt üstü yatarken bebeğin annenin ana arterine bası yapması sonucu tansiyon düşmesi olur.Bu durum hem anneyi,hem bebeği olumsuz etkiler.Bebeğin başının mesaneye baskısı sonucu sık idrara çıkma tekrar başlar.Mkatta basur oluşumu artar.

Memelerden colostrum denen süt gelmeye başlamıştır.

Bu ay gebelikte sorun yaratan kanamaların görüldüğü dönemdir.En sık kanama nedeni bebeğin eşinin rahim ağzını kapattığı placenta previa durumudur.Kanama  aniden ağrısız  başlar.Acilen doktora gidilmesi gereken bir tablodur.Kanama gittikçe artarak anne ve bebeğin hayatını tehdit edecek boyuta ulaşabilir.

Doğum yaklaştığı için gebenin doğum stresi artmaya başlamıştır.Uykusuzluk görülebilir.Uykusuzluğu yenmek için düzenli temiz havada yürüyüş yapmalı,akşam ağır,yağlı yemekler yememeli.Ytamadan önce ılık duş yamak ve ılık süt içmek uykuya dalmayı kolaylaştırır.Uykusuzluk daimi bir hal almaya başlamışsa gebelik depresyonu yönünden muayene olmak gerekir.

Bebek

-Bebeğin boyu 43-45 cm arası,kilosu 1500-1800 gr arasındadır.Bebek normal doğuma hazırlık için baş aşağıda pozisyonunu almıştır.Bebek, hareket alanının kısıtlanması nedeniyle hareket sayısını azaltmıştır.fakat hareket gücü artmıştır.

-Beş duyu tamamen gelişmiştir.

-Saçlar tamamen oluşmuştur.

-Ayak tırnakları vardır.

-Akciğer gelişimi artık sona doğru gelmektedir.

Gebe eğer SGK çalışanı ise doğum öncesi izne ayrılma zamanı gelmiştir.

GEBELİK 9. AY:

Anne

Artık son ayına giren anne adayını doğum telaşı başlamıştır.Son ay bebeğin ihtiyacı olan giysilerin  son kontrolünün yapıldığı aydır.Annede doğum stresi iyice artmış olabilir.Doğum stresini doktorunuzla konuşarak hafifletebilirsiniz.

Doğuma hazırlık kasılmaları artmıştır. Bu  kasılmalar düzensizdir, belirli zaman aralıklarını takip etmez.İstirahatle azalır.Gerçek  doğum ağrıları ise  belirli zaman aralıklarıyla  tekrarlar ve gittikçe şiddeti artar.

El ve ayakda ki şişlikler artabilir.

Riskli gebelik  grubundaysanız bu aylarda her hafta  NST testi  yaptırmanız gerekebilir.

Bebek

-Bebeğin gelişimi tamamlanmıştır.

-Cilt  altı yağ depolanması artmıştır.

-İşitme  duyusu çok artmıştır.

-Uyku ve uyanıklık  peryodları düzenlidir.

-Tırnaklar iyice uzamıştır.

-Hareket sayısı  azalmıştır.

-Kilo artışı  haftada 200-250 gr’a  çıkmıştır.

-İdrar yapımı ve çıkışı vardır.Böbrekler düzgün çalışmaktadır.

-Bu haftalarda doğum olursa büyük ihtimalle  küvöz ihtiyacı olmadan  yaşayacaktır.Akciğer gelişimi 36. Hafta sonunda  tamamlanmıştır.

-Bebeğin cildi kımızıdan  pembe renge dönmektedir.

-Ağırlığı 2500-2800 gr arasındadır.Boyu 48 cm e ulaşmıştır.

GEBELİK 10. AY:

Anne

 Anne kendini artık iyice  ağırlaşmış hissetmektedir.Ödem  artmış olabilir.Ödem preeklampsiye bağlı değilse istirahatle biraz hafifler.İstirahat sırasında ayaklar kalp hizasına kadar kaldırılmalı.Tuz ve  sıvı kısıtlaması yapılmalı.Mide yanması,kabızlık artar.Mide yanması için beslenmede  asitli yiyeceklerden kaçınmalı,kabızlğı olanlarda  lifli gıdalar tercih edilmeli.

Evde bebeğin geliş heyecanı artmış,hazırlıklar hızlanmıştır.Gebe bu dönemde ayakta çok kalmamaya özen göstermeli,açık hava yürüyüşlerini ihmal etmemeli.Düzenli kasılmalar başlarsa,su gelirse,vajinal kanlı akıntı,nişan gelirse dr’a ulaşılmalı.

Bebek

40 hafta sonunda bebek gelişimi tamamlanmıştır.Boyu ortalama 50cm,ağırlığı 3200-3500 gr arasındadır.

-Bebeğin cildini kaplayan koruyucu verniks tabakasının çoğu kaybolmuştur.Artık 3000 gr lık bir insan dünyaya gelmeye hazırdır.

 

 

 

 

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Darama

Op. Dr. Ayşe DARAMA, Giresun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Giresun'da tamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini iyi bir derece ile bitirmiş ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2 sene Karadeniz, 2 sene de Konya'da pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. Bu sırada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Bir süre Ordu Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak görev yapmış, daha sonra İstanbul'a atanmıştır. Sağlık Bakanlığı Okmeydanı AÇSAP'dan emekli olmuştur. Daha sonra Özel GOP Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiştir. 1988 yılından günümüze kadar Ordu ve İstanbul olmak üzere aralıksız muayenehane hizmeti vermiştir. Hekimlik hizmeti süres ...

Etiketler
Gebeliğin 8 ayında neler olur
Op. Dr. Ayşe Darama
Op. Dr. Ayşe Darama
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube