Gebeliğe hazırlık nasıl yapılmalıdır?

Gebeliğe hazırlık nasıl yapılmalıdır?

Sağlıklı bebekler sağlıklı anne babalardan doğar! Bu nedenle gebe kalmaya karar verdiğiniz de eşiniz ile beraber hazırlanmaya başlamalısınız. Öncelikle stresi azaltın, beslenmenize dikkat edin, sigara, alkol, kafein ve gelişigüzel ilaç kullanımından uzak durun.Fazla kilonuz varsa uygun bir diyet ve egzersiz ile bunlardan kurtulun.Fazla kilolarla gebe kalıp daha sonra da gebelik kiloları alınınca olabilecek gebelik çatlaklarının oluşmasını da bu şekilde engelleyebilirsiniz.

Bunlara dikkat etmek sağlıklı sperm ve yumurtayla gebe kalma şansınızı arttıracağı gibi hücre bölünmesi ve organ taslakları oluştuğu için özellikle kritik olan ilk haftalarda ki anomali riskinden ve düşük riskinden bebeğinizi korur. Genel olarak sağlığınıza zarar verebilecek bazı alışkanlıklardan vazgeçmek ve doğru - sağlıklı beslenmek, spor yapmak, fit olmak için bebek sahibi olmaya karar vermek en büyük fırsat, bunu değerlendirin. Bebeğinizin ileriki yaşlarında sağlıklı anne ve babaya gereksinimi olacak bunu da aklınızın bir kenarında tutun.

En kısa zamanda jinekoloğunuza uğrayın rutin muayenenizi olun ve gebe kalmanıza engel olabilecek veya gebe kalındığında özellikle dikkat edilmesi gereken bir sorun var mı, aile riskiniz ne, gebelik öncesi tedavi edilmesi gereken bir durumunuz ve yapılması gereken tetkikleriniz var mı bunları öğrenin. 

Buna gebelik öncesi danışma diyoruz.Diyabet,tiroit hastalıkları,kalp ve tansiyon hastalığı,bazı genital infeksiyonlar söz konusuysa sağlıklı bir gebelik için gebelik öncesi danışma çok önemlidir.Korunmayı bıraktıktan sonra başka bir rahatsızlık nedeniyle diğer branşlarla ilgili doktor muayeneleri, tetkikler, filmler ,tomografi vb. bazı teknolojik veya girişimsel işlemler gerekirse korunmadığınızı veya gebe olabileceğinizi ilgili doktorlara hatırlatın.Bildiğiniz gibi çoğu gebe beklenen adet olmayınca test yaptırır ve gebe olduğunu anlar. Oysaki gününüz geçmeden önce en az 2 haftalık gebesinizdir ve hiç bir doktor bunun olabileceğini siz söylemezseniz bilemez. Bu hatırlatmaları yapmak ve dikkatli olmak daha sonralar kullanılan bazı ilaç veya tetkiklerden doğabilecek tedirginlikleri engeller. 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sennur Zorer

Op. Dr. Sennur Zorer
Op. Dr. Sennur Zorer
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube