Fizik tedavi

Fizik tedavi
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon geçici ya da kalıcı fiziksel ve fonksiyonel bozukluğa sebep olan kas, kemik, sinir hastalıklarının tanısı, tedavisi ve korunması üzerinde yoğunlaşan tıp branşıdır.

Fizik tedavi vücuda dışarıdan uygulanan sıcak, soğuk uygulamalar, elektrik akımları, ultrasonik akımlar ve egzersiz ile ağrıyı kesmeye yönelik tedavidir.

Rehabilitasyon ise doğuştan veya sonradan ortaya çıkan, kaybedilmiş hareket kabiliyetinin tekrar kazandırılmasına yönelik tedavidir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyonun amaçları;

  1. Ağrının azaltılması

  2. Kasların gevşetilmesi

  3. Dolaşımın olumlu yönde etkilenmesi

  4. Eflamasyonun(şişliğin) giderilmesi

  5. Fonksiyonların düzeltilmesi, hareketin artırılması, kasların güçlendirilmesinin sağlanması

  6. İlaç gereksinimin azaltılması

  7. Postür(duruş) bozukluklarının önlenmesi ve düzeltilmesi

       8.   Eklem hareket açıklığını devam ettirmek ve ya düzeltmek

       9.   Enduransı (kondüsyonu) arttırmak

     10.  Solunum fonksiyonlarını sürdürmek ve arttırmak

      11. Denge ve koordinasyonu sağlamak

 

Ağrı tedavisinde kullanılan fizik tedavi ajanları ve etki mekanizmaları:

  1. Yüzeyel ısıtıcılar: Sıcak paketler, parafin, çalkantılı banyo. Sıcak uygulama bölgedeki kan damarlarında genişleme sağlayarak kan akışını arttırır ve hasarlı dokunun iyileşmesi ve yenilenmesini kolaylaştırır. Bölgeye daha fazla oksijen taşınır ve zararlı atıklar daha kolay temizlenir. Ayrıca bağ dokusunda esneme, kaslarda gevşeme sağlanır. Enflamasyonun olduğu durumlarda ise yüzeyel olarak soğuk uygulanması gerekir ve kan damarlarında daralma sağlanarak bölgede şişlik ve ödem giderilir.

  2. Derin ısıtıcılar: Ultrason. Ultrasonda ise ses dalgalarından faydalanılır. Yüzeyel ısıtıcıların ulaşamadığı daha derin dokulara ulaşarak benzer etki mekanizması ile ağrı, eklem sertliklerinin tedavisinde faydalanılır.

  3. Elektroterapiler:

Alçak frekanslı akımlar: Ağrıyı ileten sinir liflerinin ağrı merkezine iletilmesini önleyerek ağrı kesici etkileri yanında, motor fonksiyonu etkiler, kas uyarılması, kas kitlesinin arttırılması sağlar. Faradik akım, diadinamik akım, TENS (transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) alçak frekanslı akımlardır.

Orta frekanslı akımla: interferansial akım ağrısız kas kontraksiyonu sağlayarak bölgede kan akışını arttırır ve ağrıyı ileten sinir liflerinin ağrı merkezine iletilmesini önleyerek ağrı kesici etkisi vardır.

  1. Traksiyon: Omurlar arası mesafeyi açarak fıtığa neden olan diskin beslenmesini sağlamak, kas spazmını geriletmek gibi yararları vardır.

 

Fizik tedavinin diğer uygulamaları:

Analjezik, antiinflamatuar, kas gevşetici ve trankilizan ilaçlar yanında,lokal ve eklem içi enjeksiyonlar ve ortez uygulamaları da diğer tedavi seçenekleridir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kapsamındaki tedaviler;

1. Akut ve kronik ağrı tedavisi

2. Romatizmal hastalıklar tedavi ve takibi

3. Ortopedik rehabilitasyon ve spor yaralanmaları

4. Nörolojik ve nöromuskulaer hastalıkların rehabilitasyonu

5. Pediatrik rehabilitasyon

6. Metabolik kemik hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi

7. Doğuşsal veya edinsel eklem ve kemik bozukluklarının tedavisi

8. Yanık sonrası rehabilitasyon

  1. Kardiyak rehabilitasyon

  2. Geriatrik rehabilitasyon

Fizik tedavinin vücuda zararı varmıdr?

Uzman doktor kontrolünde uygulanacak fizik tedavinin zararı yoktur, çoğu zaman hastayı cerrahi müdahale gerekmeden tedavisini sağlar. Uygulanmaması gereken ve dikkatli uygulanması gereken durumlar belirlenerek hastaya uygulanacak fizik tedavi reçetesi fizik tedavi doktoru tarafından yazılır, fizyoterapist tedaviyi uygular. Hastanın takibi fizyo&l

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Oya Güleç

Uzm. Dr. Oya GÜLEÇ , Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'nı tamamladıktan sonra Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.

Uzm. Dr. Oya GÜLEÇ, İstanbul Kadıköy'de bulunan Özel Göztepe Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.


 

Etiketler
Fizik tedavi
Uzm. Dr. Oya Güleç
Uzm. Dr. Oya Güleç
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon