Fibrocell (kök hücre uygulaması)

Fibrocell (kök hücre uygulaması)

KENDİ KÖK HÜCRELERİMİZ İLE GENÇLEŞMEK 

Fibrocell, kök hücre (otolog fibroblast hücre) uygulaması kişinin kendi hücrelerinden elde edilen bir gençleştirme yöntemidir, zamanın cilde etkilerini geriye çevirir. Temel olarak doku mühendisliği tekniğiyle kişiden alınan fibroblast denen hücrelerin uygun koşullarda çoğaltılarak kendisine geri verilmesidir. .

Cildin esneklik ve gerginliğini zaman içinde kaybetmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Bu kayba bağlı olarak ciltte ince çizgiler, kırışıklıklar ve sarkmalar ortaya çıkar. Yaşlandıkça derimizin dermis katmanında bulunan hücre sayısı azalır. Böylece derinin destek elemanları arasında bulunan elastin ve kolajen liflerinin kalitesi bozulur, içindeki nemi koruyamaz. Dışarıdan ne kadar nem takviyesi yapılsa da, gençlik çağındaki parlaklığını ve canlılığını yeniden kazanamaz. 

Son zamanlarda Avrupada olduğu gibi, ülkemizde de uygulanmaya başlanan Fibrocell, cilde hücresel düzeyde canlılık kazandırmak amacıyla yapılan bir cilt yenileme ve gençleştirme tekniğidir. Kişinin kendi doku hücrelerinin (otolog hücreler) çoğaltılarak yüz ve dekolte bölgesine belirli aralıklarla enjekte edilmesi ile gerçekleştirilir. Bu yöntemde kulak arkasından alınan bir parça doku, laboratuvar ortamında cildin genç kalmasını sağlayan fibroblastlarına ayrılıp çoğaltılır. Bu şekilde cilt, hücre sayısı yönünden zenginleştirilir. Hücre düzeyinde etki elde edilerek elastin ve kolajen seviyesi yükseltilir, nem dengesi düzelir. Fibrocell yöntemiyle gençlik çağlarının parlak, sıkı ve pürüzsüz cilt yapısına kavuşmak mümkün olur. 

Kullanım Yerleri

Yüzde, dekolte bölgesindeki kırışıklıklar ve derin olukların giderilmesi

Dudakların biçimlendirilmesi

Akne izlerinin giderilmesi

Uzun süreli cilt yaralarının ve izlerinin tedavisi

Saç dökülmesinin dökülmesi

Fibrocell’in saç dökülmesinin azaltılmasına ve zayıflamış saç köklerinin canlandırılmasına yönelik olarak uygulanması için ayrı bir sistem geliştirilmiştir. Saçlı deri uygulamasında serum içerisinde fibroblastların yanı sıra, kolajen, elastin ve melanosit üretimi de yapılır.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Fibrocell nedir, kök hücre tedavisi midir? 
Fibroblastlar, bir çeşit kök hücrelerdir. Vücuttaki bütün hücreler başlangıçta fibroblasttır. Daha sonradan işlevine göre, farklılaşıp beyin hücresi, kalp hücresi gibi özelleşmiş hücreler gelişir. 

Fibroblast nedir?
Fibroblastlar bağ dokusunun ana hücreleridir. Yassı uzun ya da oval olurlar. Bağ dokunun ana maddesi olan ve yaraların iyileşmesinde işlevi olan kolajen proteininin yapımından sorumludurlar. 

Bu uygulamayı yaptıranların cildi neden pırıl pırıl, aydınlık oluyor? 
Fibrocell uygulaması ile cildin ışığı yansıtması artar. Yaşlanan cilt kolajeni olduğu gibi sıvı ve hücrelerini de kaybeder. Hücre kaybına bağlı olarak sıvı tutma kapasitesi düşer. Sıvının kaybolması ile cildin aydınlık görüntüsü gider ve ciltte çökme görülür. Örneğin, bebek cildinin su tutma kapasitesi yüksektir. Otolog fibroblast tedavisi ile kolajen sentezleyerek derinin yeniden yapılanması ve sonuç olarak da cildin pırıl pırıl olması sağlanır. 

Nerelerde kullanılır?
Bu yöntemle yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi, dudakların biçimlendirilmesi, akne izlerinin, hatta uzun süreli deri yara ve izlerinin tedavisi için kişinin kendine ait canlı alt deri hücreleri (fibroblast) dolgu maddesi olarak kullanılır.

Kırışıklık düzeltmede en çok uygulanan bölgeler alın bölgesi, göz kenarı kaz ayağı bölgesi, burun dudak hattı, dudak kenarıdır.

Fibrocell ayrıca kellik tedavisinde de kullanılır. Kıl folikülünü çevreleyen hücreler ayıklanarak alınan hücreler laboratuvar ortamında çoğaltılır. Saçsız bölgeye uygulanarak buradaki kıl köklerinin güçlenmesi sağlanır. 

Kimlere yapılabilir? 
Uygulama herkese rahatlıkla yapılabilir. Özellikle 30-55 yaşları arasında cildin reaksiyonlara tepki verme hızı yüksek olduğundan, son derece etkili sonuçlar verir. 

Şeker hastalığı olanlarda kullanılabilir mi?
Rahatlıkla kullanabilir, diyabetik yaraların iyileşmesinde tedavi edici etkisi vardır. 

Uygulama nasıl yapılır?
Kulak arkası ya da kol içi gibi güneş görmeyen ve kanlanması zengin olan bir bölgeden 3 mm çapında bir deri parçası ile birlikte bir miktar da kan alınır. Uygun şartlarda laboratuvara gönderilip hücre üretimi yapılır. Bu hücrelerin enjeksiyon 3-4 hafta aralarla üç kere tekrarlanır. 

Neden kan alınıyor? 
Kan alımıyla elde edilen serum, hücre üretilmesinde kullanılır. Hücre kültürünün kişinin kendi kanı ile yapılması ile serumdan hücre içine geçen büyüme faktörleri de uygulamaya olumlu katkıda bulunur. 

Etkisi ne zaman düzelme başlar ve ne kadar sürer?
İlk değişiklikler 6-8 hafta içinde görülür. Uygulamadan sonraki aylar içinde ciltte giderek artan oranda iyileşme sağlanır. Bu düzelme uzun sürelidir, bazı araştırmalarda 4-5 yıl boyunca sürdüğü bildirilir. 

PRP ile farkı nedir?
PRP de bir çeşit kök hücre tedavisidir. PRP’de fibroblastları etkin hale getiren maddeler, Fibrocell’de ise doğrudan hücreler cilde verilir. 

Fibrocell’de laboratuvar ortamında fibroblast sayısı artırıldığından etkisi daha yoğun ve daha uzun sürelidir. 

Uygulama ardından dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?
Sigaranın olumsuz etkisi olduğundan mutlaka kaçınmak gerekir. Uygulama sonrası birkaç gün sauna, solaryum ve güneş ışınları önerilmez.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mukaddes Özcan

Uzm. Dr. Mukaddes Özcan, Nazilli’de dünyaya geldi. Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamasının ardından Balıkesir ve Bursa’da pratisyen hekim olarak çalışmalarını sürdürdü. Ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dermatoloji alanındaki ihtisasını tamamladı. İhtisası süresince mantar hastalıklarıyla ilgili önemli ölçüde deneyim kazandı ve tez konusu olarak da bu alanı seçti. Dr. Özcan, mecburi hizmetini Bilecik Devlet Hastanesi'nde tamamlamasının ardından Bursa’da Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü olarak görev yaptı. Bu görev kendisine frengi (sifiliz) ve cüzzam (lepra) hastalığı ile ilgili çalışma fırsatını verdi. Dr. Özcan, Bursa Devlet Hastanesi' nde dermatolog olarak çalışırken aynı zamanda kendi muayenehanesinde hasta kabul etmeye başladı. Dr. Özcan, kamudaki hizmetini tamamlamasının ardından çalışmalar ...

Etiketler
Fibrocell kök hücre tedavisi hangi durumlarda uygulanır
Uzm. Dr. Mukaddes Özcan
Uzm. Dr. Mukaddes Özcan
Bursa - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube