Estetikle ilgili doğrular

Estetikle ilgili doğrular

ESTETİKLE İLGİLİ O KADAR ÇOK ŞEY SÖYLENİYOR Kİ, NEYİN DOĞRU NEYİN YANLIŞ OLDUĞUNU ÇÖZEMİYORUZ. BİR KAFA KARIŞIKLIĞIDIR, GİDİYOR.SİZ DE DOĞRUYU YANLIŞTAN AYIRMAK, GERÇEK BİLGİYE ULAŞMAK İSTİYORSANIZ DÜNYADA İLKLERE İMZA ATAN  ESTETİK, PLASTİK VE REKONSTRÜKTİF CERRAHİ UZMANI PROF.DR.MUSTAFA ŞENGEZER’İN SÖYLEDİKLERİNE KULAK VERİN.

 

ESTETİK BURUN DÜŞER.

Bugün kullanılan cerrahi tekniklerde burun düşmesi diye bir durum söz konusu değil. Yıllar içinde elde edilen deneyimler ışığında artık burun deliklerinin ortasındaki krmiğin tamamen alınması gibi hatalı uygulamalar yapılmıyor. Günümüz ameliyatlarında en önemli risk; istenilen sonuca ulaşılamaması. Çünkü vücut zamanla bazı durumları çok iyi gizlerken bazen ortaya çıkabiliyor. Ancak fazla ya da eksik bir durum varsa, cerrah bunu 6-12 ay içinde rötuşlarla çözebilir.

 

AMELİYATSIZ BURUN ESTETİĞİ YAPILABİLİR.

Burun estetiğinde kullanılan geçici yöntemlerden biri dolgu maddesi. Burun estetiği operasyonu geçirmiş, küçük düzensizlikleri olan uygun durumlarda dolgu maddesi kullanılabilir. Ama botoksla burun kaldırmak, iple asmak gibi yaklaşımlar doğru değil. Yapılsa bile bir müddet sonra eski halini alır.

 

SİLİKONLU MEME PATLAR.

Ancak delici travmada silikonlu meme patlayıp delinebilir. Bunun dışında, silikonun patlaması için büyük darbe alması gerekebilir. Eskiden protez memenin içinde bulunan silikon yapısı jel kıvamındaydı, şimdi jöle kıvamında.Dolayısıyla bu bölgede yırtılma dahi olsa silikon vücuda yayılamaz ve rahatlıkla tamamını çıkarmak mümkündür. Travma sonrası silikonu hemen çıkarmakta fayda var. Ama uzun süre patlayan silikonla yaşamış hastalara da rastlanıyor.

 

YAĞ ENJEKSİYONU İLE MEME BÜYÜR.

Yeni ve zorlu bir yöntem, deneme aşamasında. Meme rekonstrüksiyonu için rahatça kullanılıyor. Hastaya kendi dokusuyla ya da protezle meme yapıldıktan sonra bazı rötuşlar uygulanır. Bunlardan biri de eksik kalan dokunun yağ enjeksiyonuyla yerine konması. Bu tür uygulamalarda yağ enjeksiyonu iyi sonuçlar veriyor.

 

SİLİKON PROTEZ KANSER RİSKİNİ ARTIRIR, BEBEK EMZİRİLMEZ.

İkisi de doğru değil. En fazla, olası bir kanser teşhisini zorlaştırabilir. O da günümüzde gelişen tekniklerle zaten ortadan kalktı.

 

“ BOTOKS, FELÇ YAPMAZ”

BOTOKS FELCE NEDEN OLUR.

Botoksun etki mekanizması, felç tarzındadır. Sinirden kasa geçen iletiyi bloke eder. Bloke olan kas hareket ettirilemez.Bu nedenle harekete bağlı kırışıklıklar oluşmaz.Botoksun kişiye zararı dokunmaz.

 

BOTOKS BEYNE GİDİP ZARAR VERİR.

Bugüne kadar yayınlanmış hiçbir olguda böyle bir durum söz konusu olmadı. Hatta bazı migren hastalarına faydası bile oluyor.

 

BOTOKSLA HEP BİRBİRİNE BENZEYEN YÜZ İFADELERİ OLUŞUR.

İyi yapılan bir botoks uygulamasında sonuç harikadır., müdahale asla anlaşılmaz. Önemli olan, verilecek dozu kişiye göre, titizlikle ayarlamak.

 

BENLERE BIÇAK DEĞİNCE KANSERE DÖNÜŞÜR.

Bu düşünce, eskiden yapılan uygulamalarla alakalı. Beni almak çok kolaydır., ancak oluşan defekti kapatmak zordur. Bu nedenle eskiden lezyon güvenli sınırdan kesilemiyordu. Gerekli sınırlarından alınmadığı için de aynı yerde ben tekrar oluşabiliyordu. Orada kalan tümör dokusu daha sonra agresif bir şekilde tekrarlıyordu. Günümüzde güvenilir sınırlardan tümörler çıkartılıyor, bölge uygun şekilde kapatılıyor. Bu yüzden ben yeniden belirmiyor.

 

LİPOSUCTION SONRASI AMELİYATLI BÖLGE DAHA ÇOK KİLO ALIR.

Hayır. Çünkü doğarken vücuttaki yağ hücrelerinin sayısı sabitlenir. Kilo alındığı zaman hücrelerin sayısı artmaz, hacimi artar. Liposuctıon ile yağ hücrelerinin sayısı azalır. Hacmin artması için her yağ hücresinin daha fazla genişlemesi gerekir.

 

LİPOSUCTION İLE 20-30 LİTRE YAĞ ALINABİLİR.

5 litreyi geçmemek gerekir. En fazla 10 litre alınabilir. Aynı bölgeden birkaç defa uzun aralıklarla liposuctıon yapmak mümkün. Üstelik, zaten 20-30 litre yağ kaybetmesi gereken kişiye liposuctıon uygulanmaz. İdeal liposuctıon hastası, kilo vermesine rağmen bazı bölgelerde zayıflamaya direnç oluşanlardır.

 

“ YAZIN DEĞİL, KIŞIN RAHAT “

ESTETİKTE EN İYİSİ, EN YENİ YÖNTEMDİR.

Yöntemler her geçen gün gelişmekte ve değişmekte. Ancak bundan, en yeni tekniğin en iyisi olduğu sonucu çıkarılmamalı. Çünkü tam tersi sonuçlar da oluşabilir. “ ideal “ olan en yeni yöntem değil, plastik cerrahide geçerliliği kabul edilmiş yöntemdir.

 

ESTETİK OPERASYONLAR EN RAHAT YAZIN YAPILMALI.

Aksine, ameliyatlar kış aylarında daha rahat yapılır. Bir estetik ameliyatın ardından yaklaşık 10-15 gün nekahat dönemi gerektiği için yaz izninde neşter altına yatmayı tercih eden çok kişi var. Ama yaz aylarında güneş ışınlarının olumsuz etkileri söz konusudur. Işınlar, özellikle yüze yapılan estetik ameliyatlarda renk değişikliklerine neden olabilir. Bundan korunmak için güneş koruyucu kremler kullanmak yeterlidir.

 

ERKEKLER EN ÇOK DOLGUYU TERCİH EDİYOR.

Hayır. Erkekler en fazla botoksu tercih ediyor. Sonra dolgu ve liposuctıon yaptırmak istiyorlar. Rhinoplasti (estetik burun ameliyatı) jinekomasti (meme küçültme) ve göz kapağı ameliyatları da yaptırıyorlar. Erkekler, kadınlar gibi yağlanmadıkları için, yaygın operasyonlar onlara uygulanmaz.

 

BİR BÖLGEYE ESTETİK YAPILDI MI SÜREKLİ YENİLEMEK GEREKİR.

Burun için yapılan operasyonda böyle bir durum söz konusu değildir. Ancak yapılan diğer estetik operasyonlar deforme olabilir. Örneğin 20 yaşında yapılan meme dikleştirme operasyonu 50 yaşına kadar aynı görüntüde kalmaz. Değişim devam eder. Ya da diyelim ki yüz germe operasyonu oldunuz, 10 yıl gençleştiniz. Yaşınız ilerlediği zaman değişimlere ugrarsınız. Dolayısıyla tekrarlamanız gerekebilir.

 

 

 

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Şengezer

Prof. Dr. Mustafa ŞENGEZER, 1951 yılında Niğde’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Konya Maarif Koleji'nde bitirmiştir. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1978 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gülhane Askeri Tıp Akademisi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda ve Plastik Cerrahi Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır. Ardından GATA Plastik Cerrahi Anabilim Dalı'nda sırasıyla Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesörlük Akademik unvanlarını almıştır. Uzun yıllar GATA Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı görevini sürdürdükten sonra yaklaşık 7 yıl önce bu görevinden ayrılan Prof. Dr. Mustafa ŞENGEZER, halen muayenehanesinde serbest hekim olarak mesleki çalışmalarını sürdürmektedir. Prof. Dr. Mustafa ŞENGEZER, akademik kariyeri esnasında 2 yıl süreyle Amerika’da Kentucky Üniversi ...

Prof. Dr. Mustafa Şengezer
Prof. Dr. Mustafa Şengezer
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube