Estetik

Estetik

Fiziksel açıdan, en çok fark edilebilir vücut bölümü olan yüzün, büyüklüğü ve hareketliliği ile en baskın kısmı olan ağız ve dişler, genel kompozisyon içerisinde estetik açıdan büyük önem taşır.

Diş eksikliklerinin tedavisi kadar, renk, şekil ve konum bozukluğu olan dişlerde estetik amaçlı uygulamalar yaygınlaşmıştır. Hatta bozukluk olarak değerlendirilemeyecek bazı durumlar sadece estetik beklentilerle düzenlenmektedir. Estetik, subjektif bir kavramdır ve bu beklentilerin karşılanması adına mutsuz olan ve belki de hayatı boyunca taşıyacağı sorunları üzerine alan çok sayıda kişi mevcuttur.

Hekim ve hasta, estetik beklenti ve sonuçları birlikte değerlendirerek, teknoloji ve materyallerin sunduğu imkanlarla doğru uygulamaya karar vermelidirler. Kompozit, geliştirilmiş kompozit ve seramik gibi materyaller doğal diş estetiğini tamamıyla yansıtırlar. Seramikler direnç olarak da istenilen seviyededirler ve direnç amacıyla alt yapı olarak kullanılan metalden de vazgeçilmiştir.          

Dişlerin estetik tedavisini gerektiren renk, şekil ve konum bozukluklarında, öncelikle renk bozukluklarına yönelik koruyucu bir yaklaşım olan diş ağartma yöntemleri uygulanır.                

Daha ileri durumlarda çok az doku kaldırarak ya da hiç doku kaldırmadan estetik materyal uygulayarak tedaviler gerçekleştirilebilir.            

Dişlerde geniş olmayan renk, kırık ve şekil bozuklukları kompozit materyalleri ile basit işlemlerle düzeltilebilir.            

Estetik bölgedeki dişlerin, görünen yüzeylerinde bozukluklar mevcutsa ve görünmeyen yüzeyler sağlıklı ise doku koruyuculuğu amaçlanarak bu yüzeylerden çok az veya hiç doku kaldırmadan yapılan estetik protetik tedavi yöntemi “ lamina / veneer “dir.

Bozukluklar dişin tamamının kaplanmasını gerektiriyorsa yapılacak işlem tüm yüzeylerden, yerine konulacak materyal kadar dokunun kaldırıldığı “tam kronlar” dır.

 

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ahmet Ersan Ersoy

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘ nden mezun olmuştur. 1988 ‘ de aynı Fakülte‘nin Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı‘nda , “Sabit Protez Alaşımlarının, Dökülebilirlik, Porözite ve Parlatılabilirlik Özelliklerinin İncelenmesi” isimli tez ile doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında Batı Almanya Hür Berlin Üniversitesi’nde “Oral İmplantoloji ” ,”Fonksiyonel Analiz Yöntemleri” ve “Metal Desteksiz Seramikler” konularında çalışmalar yapmıştır. 1990 yılında Doçent, 1996 yılında Profesör olmuştur. Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcılığı, KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanlığı ve Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanlığı görevinde bulunmuştur. Türk Prostodonti ve İmpla ...

Etiketler
Estetik
Prof. Dr. Ahmet Ersan Ersoy
Prof. Dr. Ahmet Ersan Ersoy
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube