Erken doğum önlenebilir mi?

Erken doğum önlenebilir mi?

Bazı gebeler erken doğuma karşı artmış riske sahiptir. Çoğul gebelik, daha önce erken doğum yapmış olmak, rahim anomalileri ve rahim ağzı ameliyatı geçirmiş olmak gibi…

erken-dogum3

Ultrason ile rahim ağzı uzunluğu ölçülerek erken doğum riski belirlenebilir. İdeal yöntem transvajinal ulttrasonografi ile serviks uzunluk ölçümüdür. Serviks boyu 26 mm altında olması kısa serviksdir ve erken doğum riski artmıştır. Düzenli takip ve ölçümler yapmak gerekir. Rahim ağzı (serviks) kısalığı saptandığında progesteron tedavisi başlanmalıdır. Rahim ağzının dikişle büzülmesi (sörklaj) operasyonu erken doğumu önlemede oldukça etkilidir. Tedavi seçeneği gebe hastaya göre farklılık gösterir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Emine Aylin Totan

Op. Dr. Aylin TOTAN,  1972 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Ankara Yükseliş Koleji’nde bitirmesinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamıştır. 1996 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2001 yılında ise Türkiye’nin en yüksek doğum oranına sahip, önde gelen eğitim hastanelerinden biri olan Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2001-2005 yılları arasında Malatya Devlet Hastanesi’nde ve sonrasında uzun bir süre Ankara Lokman Hekim Hastanesi ve Turgut Özal Üniversitesi Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yapmış olan Op. Dr. Aylin TOTAN, mesleki alanda pek çok bilimsel kongre ve kursa katılmıştır. Ayrıca kendisinin bilimsel yayın ve tebliğlerinin yan ...

Etiketler
Erken doğum riski ve yönetimi
Op. Dr. Emine Aylin Totan
Op. Dr. Emine Aylin Totan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube