Erkeklerde kısırlık (infertilite) nedenleri?

Erkeklerde kısırlık (infertilite) nedenleri?

Erkeklerde kısırlık (infertilite) nedenlerini 2 grupta toplayabilir.

Sperm Üretiminde Bozukluk :

Nedeni bilinmeyen sayı, hareketlilik ve yapısal bozukluklar (idiopatik oligoasthenoteratospermi-idiopatik OATs) doğal yolla gebelik elde edilmesini güçleştirir. Varikosel adını verdiğimiz testisin toplardamarında anormal gelişmeler, enfeksiyonlar, erkek çocuklarında doğum sırasında testisin kanal içine yerine inmeme problemleri, çevresel toksinler, genetik bozukluklar, ilaç kullanımı ve alkol sigara gibi alışkanlıklar sperm üretim bozukluklarına yol açarak erkeklerde kısırlığa neden olabilmektedir. 

Sperm Kanallarına Ait Bozukluklar:

Spermin üretim yeri olan testislerden dışarı çıkmasını sağlayan kanallar doğuştan gelişmemiş olabilir veya geçirilmiş enfeksiyon ve cerrahi operasyonlara bağlı olarak sonradan tıkanma yaşanabilir. Sinir sistemi hastalıkları, şeker hastalığı, prostat, idrar kesesi ve kanalına ait geçirilmiş operasyonlar meninin dışarı atılamayıp idrar kesesine geri kaçmasına neden olarak kısırlığa yol açabilir. 
Sigara içen ve düzensiz beslenen erkeklerde sigara kullanımının azaltılıp, dar iç çamaşırları kullanılmaması, uzun sure hareketsiz kalınmaması ve E vitamin kullanımı önerilir. 
Daha çok kabul görülen erkeği tedavi etmek değil mevcut spermi en iyi şekilde kullanmak yönünde tedavi sürdürülür. Kadının genç ve yumurtalık kapasitesinin iyi olduğu durumlarda en etkin tedavi mikroenjeksiyondur. Başarı %60-70 lere ulaşmaktadır.

Varikosel

Pampiniform pleksus adı verilen ve testislerden kirli kanı taşıyan damar sistemindeki genişlemelere varikosel olarak adlandırılır. Varikosel gözle görülebilir, elle hissedilebilir veya doppler ultrason incelemesi ile tespit edilebilir. Varikoseli problem olan erkeklerde kısırlık dışında en belirgin şikayet kronik kasık ağrısı ve baskı hissidir. 

Varikoselin kısırlığa nasıl sebep olduğuna dair tam bir görüş birliği yoktur. Varikoseli olan erkeklerin menilerinde stres paterni adı verilen sperm morfoloji ve hareket bozukluğu görüldüğü söylenmiş olsa da benzer bozuklukların varikoseli olmayan erkeklerde de görülmüş olması bu tezi çürütmektedir. 

Varikoselin tedavisi cerrahidir. Spermatik ven ligasyonu adı verilen operasyonla variköz genişleme gösteren damarlar mikro cerrahi ile bağlanır. Operasyon sonrası tekrarlayan varikosellerde ise ikinci bir cerrahinin hastanın yakınmaları olmadıkça gerekli görülmemektedir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kaan Bozkurt

Op. Dr. Kaan Bozkurt, yalnızca Kısırlık/ İnfertilite ve Tüp Bebek alanlarında hasta kabul etmektedir. Op. Dr. Kaan Bozkurt, 1981’de İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olmuştur. 1981’de üniversite sınavında Türkiye 6.’sı derecesiyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. 1988-1989 yıllarında Maltepe Askeri Lisesi’nde tabip olarak askerlik hizmetini yerine getirmiştir. 1989 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde uzmanlık eğitimi için gerekli ECFMG sınavında ilk %1 içinde yer alarak sınavı başarıyla geçmiştir. 1989’da Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda 1. olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda başlamış olduğu ihtisasını 1995 yılında tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Op. Dr. Kaan Bozkurt, 1995 ...

Etiketler
Varikosel belirtileri
Op. Dr. Kaan Bozkurt
Op. Dr. Kaan Bozkurt
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube