Erkeklerde kısırlık (infertilite)

Erkeklerde kısırlık (infertilite)

Kısırlığı üreme fonksiyon bozukluğu olarak tanımlayabiliriz. 1 yıl korunmasız düzenli ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerin infertilite nedeni araştırılması gerekmektedir. Toplumumuzda genellikle önce kadın infertilitede suçlanmaktadır. Aslında infertilitenin nedenleri arasında %40 oranında erkek faktörü bulunmaktadır. Bu nedenle çiftlerin birlikte doktora başvurmaları ve iki tarafında muayene olması gerekmektedir.

Ergenlikle birlikte erkeklerde testislerden sperm üretilmeye başlar.Sperm üretimi beyinin hipofiz diye adlandırılan bölgesinden salgılan hormonların testisi uyarması ile gerçekleşir. Testisi ve hormonları etkileyen sebepler sperm üretimini ve sperm kalitesini bozmaktadır. Buda kısırlığa neden olmaktadır.

Kısırlık nedeniyle başvuran erkeklerde önce öykü alınır ve muayene yapılır. Ardından sperm tahlili istenir. Sperm değerlerindeki bozukluğa göre hormonal değerlendirilme yapılır.

Beyindeki hipofiz bölgesini etkileyen hastalıklar hormonal bozukluk neden olur ve sperm üretimini bozar. Testisleri etkileyen enfeksiyon,doğuştan testislerin inmemesi ve özellikle varikosel gibi hastalıklar yine sperm üretimini etkiler. Bazı durumlarda sperm üretimi normal olsa bile sperm kanallarındaki tıkanıklıklarda sperm atılımını etkileyerek kısırlığa sebep olmaktadır. Bunların dışında sigara ,alkol tüketimi, aşırı kilo, testislerde sıcaklık artışı yapan nedenler,aşırı egzersiz ve kullanılan bazı ilaçlar sperm sayı ve kalitesinde olumsuz etkiler yapmaktadır.

İnfertilite genellikle tedavi ile düzeltilebilmektedir.Hastanın kısırlığına neden olan sebeplerin düzeltilmesi,sperm sayı ve kalitesini artıran ilaçların kullanılması ile hastalar normal yolla çocuk sahibi olabilmektedir. Normal yollardan çocuk sahibi olamayan hastalara aşılama ve tüp bebek diye bilinen üremeye yardımcı teknikler kullanılarak çocuk sahibi olmaları sağlanmaktadır.

Kısırlık veya infertilite kadersizlik değil düzeltilebilir bir durumdur.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tevfik Sarıkaya

Op. Dr. Tevfik SARIKAYA, 1981 yılında Antalya’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Antalya’da bitirdikten sonra Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Daha sonra 2004-2005 yılları arasında Antalya ve Ankara’da özel polikliniklerde görev almıştır. İhtisasını ise Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2011 yılında Üroloji Uzmanı unvanını almıştır.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Nisan 2013 tarihine kadar Sivas Numune Hastanesi'nde ve Ekim 2014 - Ocak 2016 tarihleri arasında Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi ile Şanlıurfa'da özel bir hastanede görev yapmış olan Op. Dr. Tevfik SARIKAYA, mesleki çalışmalarına şu anda Antalya Özel Termessos Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kısırlık yapan faktörler
Op. Dr. Tevfik Sarıkaya
Op. Dr. Tevfik Sarıkaya
Antalya - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube